УКР РУС

Молода та непереможна гвардія Петракова

23 липня 2014 Читать на русском

Підопічні Олександра Петракова впевнено крокують до своєї мети.

25 травня 2014 року юнацька збірна України U-19 зіграла перший матч в еліт-раунді, який проходив в Англії. За підсумками цих змагань дві найкращі команди у групі здобували путівку у фінальну частину Євро-2014. Суперниками наших хлопців були збірні Шотландії, Чорногорії та Англії. Мало хто вірив в успіх підопічних Олександра Петракова, але вони дуже швидко довели, що є одною із найкращих команд на цьому турнірі.

У дебютному матчі українські футболісти зіграли внічию із шотландцями, а вже у другому матчі здобули розгромну перемогу над чорногорцями 4:0. У заключному протистоянні із господарями змагання, командою Англії, все вирішив єдиний гол, який вже у компенсований час забили "синьо-жовті". Відтак наша збірна здобула першу сходинку у групі, повторивши досягнення 10-річної давності команди Павла Яковенка, за яку виступав Артем Мілевський та Олександр Алієв.

Євро-2014

Після перегляду чемпіонату світу у Бразилії юнацька збірна України знову зібралася разом, щоб взяти участь у більш серйозному випробуванні – фінальній частині Євро-2014. Головний наставник команди взяв із собою до Угорщини 18 хлопців, які на його думку є найкращими гравцями 1995 року народження. Серед футболістів багато відомих імен, які вже встигли яскраво заявити про себе в УПЛ, виступаючи за найсильніші українські клуби.

Місце у воротах довірили Богдану Сарновському, який захищає кольори донецького "Шахтаря". А допомагатиме Богдану Роман Підківка, відомий своїми виступами за львівські "Карпати".

У захисній ланці варто відзначити Едуарда Соболя, який зробив собі ім’я у запорізькому “Металурзі", вивівши команду в УПЛ, а також перспективного Тараса Качарабу, який у свої 19 уже встиг дебютувати у Лізі чемпіонів та змінити кілька клубів Прем’єр-ліги. Зміцнювати захисні редути доручили Андрію Марковичу із "Карпат" та Микиті Бурді з київського "Динамо.

До півзахисту та атаки Петраков залучив гравців із топ команд УПЛ, запросивши на ці позиції по 4 футболісти.

Вже у першому матчі проти збірної Сербії "синьо-жовтим" вдалося забити свій дебютний гол. На першій хвилині відзначився Микита Бурда. Проте втримати переваги не вдалося, й у підсумку протистояння завершилося нічиєю 1:1.

У другому турі на нашу команду чекала напружена дуель із збірною Болгарії. Долю протистояння вирішив єдиний гол на 89 хвилині. В'ячеслав Танковський опинився перший біля м’яча після нереалізованого пенальті, який виконував Харатін, й таки переправив кулю у сітку. Крім цього відзначимо прекрасну гру голкіпера Богдана Сарнавського, який кілька разів рятував свою команду й зумів парирувати пенальті у першому таймі.

"Звичайно, я дуже щасливий, що забив переможний гол, хоча виходив на поле з іншим завданням", - каже Танковський.

"Обидві команди приблизно порівну володіли м'ячем, так і інші статистичні показники виглядають досить рівними. Саме тому я повинен визнати, що нам трохи пощастило", - підсумував коуч "синьо-жовтих".

Завдяки цій перемозі юнацька збірна України здобула путівку на чемпіонат світу 2015 року серед юнаків. Адже згідно із регламентом, 6 найкращих команд Євро-2014 представлятимуть Старий Світ на чемпіонаті світу U-20 у Новій Зеландії.

"Синьо-жовті" гарантували собі комфортну позицію у квартеті В, й тепер на них чекає заключний матч у групі проти збірної Німеччини, у якої також 4 очки. Відтак у підопічних Олександра Петракова з’явилося нове завдання – перемогти на Євро-2014 та повернутися додому із трофеєм. Хоча для цього необхідно добре попотіти, зважаючи на те, що у плей-офф уже пробилися такі команди, як Португалія та Австрія.

Проте незважаючи на підсумковий результат, Україна може пишатися своєю юнацькою збірною, яка у такі складні часи достойно представляє нашу державу на міжнародних змаганнях та зуміла пробитися на чемпіонат світу. Браво "синьо-жовті", браво Олександр Петраков!

Юрій Шутка, Футбол 24