УКР РУС

Молодь на Євро: історична подія у Харкові, іспанська "Тополя", злети і падіння "Голден Боя"

28 травня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Випередити час і ввійти в історію – п'ятірка наших рекордсменів є хорошою мотивацією для юнаків з усього континенту. А ще слугує промовистим прикладом для наставників, які повинні довіряти місце на полі своїм талантам. Футбол 24 за підтримки "HLIBNY DAR" пригадує знакових найбільш юних гравців у літописі чемпіонатів Європи.

Наймолодший футболіст – 18 років і 71 день
Джетро Віллемс, Нідерланди

Фото – goal.com

Коли Берт ван Марвейк у заявку на Євро-2012 включив 18-річного оборонця ПСВ, це викликало подив. Однак усі ще більше здивувалися після оголошення стартового складу на матч Нідерланди – Данія (0:1). Відтак, вболівальники, які того вечора заповнили трибуни харківського стадіону "Металіст", стали свідками історичної події – Джетро Віллемс оновив "молодечий" рекорд бельгійця Енцо Шифо, який зберігався протягом 28 років.

Дивись футбол та підтримуй нашу збірну разом з "HLIBNY DAR"! Насолоджуйся незабутнім смаком перемоги разом із національним брендом, який поєднав у собі автентичні традиції та цінності України.

Наймолодший воротар – 21 рік і 108 днів
Хосе Анхель Ірібар, Іспанія



Фото – Атлетік

Досягнення іспанського кіпера тримається кілька десятиліть. У 2000-му його міг перевершити Ікер Касільяс, а у 2004-му - Ігор Акінфєєв. Проте молоді голкіпери перебували у заявці своїх збірних, втім на поле не виходили. Зате Хосе Анхель Ірібар на чемпіонаті Європи у 1964-му допоміг іспанській національній команді здолати збірну Угорщини 2:1. Минуло чотири дні і страж воріт Атлетіка з Більбао на прізвисько "Тополя" (El Chopo) став ще й наймолодшим воротарем-переможцем Євро завдяки тріумфу у фіналі над збірною СРСР (2:1).

Наймолодший автор гола – 18 років і 141 день
Йохан Фонлантен, Швейцарія



Фото – goal.com

Лотар Маттеус називав його одним з найталановитіших гравців планети. Однак зірка швидко засяяла і миттєво згасла. У 26 через проблеми з коліном Фонлантен завершив кар'єру, а вже через рік відновив її. Чемпіонати Австрії, Швейцарії та Колумбії, етнічної Батьківщини Йохана – це короткий екскурс по футбольних вивісках у житті хлопця. Чи не найяскравіший епізод кар'єри Фонлантена – гол у ворота збірної Франції на Євро-2004 (швейцарець оновив рекорд Вейна Руні, який чотирма днями раніше став наймолодшим автором гола в історії чемпіонатів Європи).

Наймолодший учасник фіналу – 18 років і 328 днів
Ренату Санчеш, Португалія



Фото – Marca

Напередодні Євро-2016 юного півзахисника Бенфіки придбала Баварія за 35 мільйонів євро (за легендою "орли" раніше купили 15-річного хлопця за 750 євро). Ренату зіграв у 6 з 7 поєдинків турніру, хоча здебільшого виходив на заміну. У фіналі Санчеш з'явився з перших хвилин, та наприкінці основного часу був замінений на Едера – той незабаром відзначився золотим голом у ворота Франції. У клубному футболі на Ренату чекало чергове визнання у вигляді перемоги в премії Golden Boy, а незабаром і гучний провал у Мюнхені та скромному Суонсі. Цьогоріч талант знову змусив говорити про себе у позитивному світлі – нещодавно Санчеш виграв чемпіонат Франції з Ліллем. Зараз португальцю лише 23 і ще є нагода, щоб виправдати хоча б частину з отриманих авансів.

Наймолодший автор гола у фіналі – 20 років і 63 дні
П’єтро Анастазі, Італія



Фото – fanpage.it

8 червня 1968-го нападник дебютував у складі збірної Італії у римському фіналі чемпіонату Європи. Оскільки його команда не зуміла обіграти Югославію (1:1), то вже через два дні було проведено перегравання. Італійці виграли 2:0 – другий гол записав до активу Анастазі. У тому ж році 20-річного нападника придбав Ювентус, якому довелося заплатити Варезе 660 мільйонів лір. На той момент жоден клуб в історії не витрачав більших грошей на купівлю футболіста. Анастазі виправдав затрачені кошти і провів понад дві сотні поєдинків за туринську команду, з якою виграв чемпіонат Італії. Серце 71-річного П’єтро Анастазі перестало битися у січні 2020-го.