УКР РУС

Могутній столичний десант, каталонське відродження та шоумени з середини таблиці – символічна збірна сезону Ла Ліги

31 травня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

"Футбол 24" підбиває підсумки розіграшу Прімери 2021/22, визначаючи найкращих футболістів сезону. Традиційно іспанські гранди представлені в цьому списку найбільше, але й для героїв з провінції місця знайшлося достатньо.

Розіграш Ла Ліги 2021/22 став історичним, адже вперше після 18-річної епохи на іспанські поля не вийшов Ліонель Мессі. Аргентинець зі сльозами на очах відправився у ПСЖ і більше не потрапить у символічну збірну чемпіонату – втім, навіть у цій втраті можна знайти плюси. Команда сезону в Іспанії завжди була прогнозованою, з купою "броньованих" позицій, а тепер в нападі можна детальніше подумати над новими іменами. Ось що в нас вийшло.

Тріумф мадридських королів, рух Барси в правильному напрямку й сумні тенденції – огляд першого сезону Ла Ліги без Мессі

Наша збірна гратиме за схемою 3-4-3. Уявити іспанську першість без трійки попереду було б неможливо, та і кандидатів на ці позиції забагато. В обороні ж представники Прімери давно й активно використовують формації з трьома захисниками, а конкретно в сезоні 2021/22 центрбеки видали вкрай потужні перфоманси. До того ж, при при схемі з чотирма гравцями позаду довелося б ставити посередність на правий фланг – на жаль, серед правих фулбеків у сезоні 2021/22 ніхто не виділявся.

Отже, годі прелюдій. Вйо до збірної!

Голкіпер: Тібо Куртуа (Реал Мадрид)

Цікаво, чи є хоча б один фанат чи експерт, який поставив би у символічну команду Ла Ліги 2021/22 іншого голкіпера? Ймовірно, Куртуа видав не тільки найкращий сезон у Прімері, а й у Європі загалом. І є дуже великі сумніви, що через рік-два Тібо стане бодай трішечки гіршим.

Куртуа грав у фіналі Ліги чемпіонів з травмою – збірній Бельгії кіпер вже не допоможе

Бельгієць став найсильнішим голкіпером в Іспанії за якістю гри на лінії. Він парирував 77,2% ударів у площину воріт Реала – і це при тому, що таких пострілів було аж 123. Без Куртуа мадридці могли б і не стати чемпіонами, адже за очікуваними пропущеними "вершкові" розташувалися аж на шостому місці. Реал мав ковтнути не менше 46 голів, але пропустив всього 31 – на один більше, ніж найкраща оборона Ла Ліги.

Втім, більш важливим є лідерство Тібо в пост-шот моделі – вона показує очікувану кількість голів, яку команда повинна була пропустити після ударів у площину. Згідно з цією метрикою, у ворота мадридців мали залетіти 37,6 гола, але в реальності "бланкос" пропустили всього 31. Позитивна різниця в 6,6 балів – заслуга виключно Куртуа. Серед усіх топ-клубів Європи вищий показник має тільки Меньян.

Альтернатива: Єремі Ледесма (Кадіс). За пост-шот моделлю його сезон досить посередній, але важко згадати воротаря, який так часто влаштовував ефектні перфоманси. Зокрема, у матчі проти Реала він виконав 9 сейвів, втримавши нічию на Бернабеу, а на Камп Ноу голкіпер Кадіса відбив 17 ударів, зберігши перемогу.

Центрбек: Дієго Карлос (Севілья)

Севілья в сезоні Ла Ліги, що минув, пропустила найменше голів – всього 30. За xG мало б залетіти 40, однак навіть за таких умов андалусійці залишались у топ-4. Такий крутий результат і така висока різниця між реальними й очікуваними показниками стала б неможливою без шикарної гри Дієго Карлоса.

При грі в захисті бразилець відповідав за силову складову, ставши переможцем у 62% єдиноборств й 65% верхових дуелей. Середня успішність в таких епізодах в Іспанії становить 55%, тому це дуже серйозний рівень – Дієго Карлос входить у топ-8 ЦЗ Ла Ліги за цими показниками.

Втім, головною чеснотою цього центрбека стала робота в першій фазі білд-апу та при різноманітних штрафних і кутових. Дієго Карлос став лідером Прімери 2021/22 за середньою кількістю передач на власній половині поля й завдав 11 ударів після стандартів (рекорд сезону). Такий хід оцінили в АПЛ – Астон Вілла купила захисника за 30 мільйонів євро.

Альтернатива: Жюль Кунде (Севілья). Ще один потужний захисник "рохібланкос" з претензіями на трансфер. Разом з Дієго Карлосом допоміг Севільї провести 13 сухих матчів, а найбільш потужно француз виглядав під час рейдів на чужу половину. Втім, потрапити в збірну сезону йому завадили проблеми з дисципліною – Кунде часто з'ясовував стосунки на полі, неакуратно махав ліктями, діяв досить жорстко й отримав 2 червоні картки.

Центрбек: Едер Мілітао (Реал Мадрид)

Навряд чи хтось сумнівався щодо потрапляння Мілітао у символічну команду Ла Ліги. Рік він витратив на адаптацію, а от у цьому сезоні Едер вже став незамінним у чемпіонському Реалі. Бразильський центрбек шикарно працював на оборону, вигравши 63% єдиноборств – це найкращий показник серед усіх ЦЗ в Іспанії.

Разом з тим, Мілітао активно працював і на розвиток атаки. Іноді бразилець підіймався аж на позицію форварда (як Серхіо Рамос свого часу), причому він приходив туди не просто так. В активі Едера 454 просування з м'ячем (входить у топ-6 центрбеків Ла Ліги) та 96 залучень до атак, які завершились ударами – це рекорд сезону.

Ривки Едера Мілітао з просуванням м'яча / натисніть на картинку, щоб збільшити

Альтернатива: Девід Алаба (Реал Мадрид). Так же активно, як і Мілітао, залучається до білд-апу Реала, тягне м'яч на дриблінгу й навіть голи забиває – зокрема, австрієць ефектно відзначився у Класіко на Камп Ноу. В єдиноборствах Алаба не настільки класний, як Мілітао, але він доповнює Едера хорошим читанням гри. Поки що йому не вистачає стабільності, але загалом трансфер виявився класним.

Центрбек: Давід Гарсія (Осасуна)

Найкращий із чотирьох памплонських Гарсій і справжня гроза повітряних єдиноборств. 28-річний центрбек Осасуни провів аж 180 верхових дуелей, вигравши 75,6%, а також завдав 23 удари головою й забив 4 голи. Крім того, Давід Гарсія займає другу позицію в Ла Лізі за кількістю виносів головою (113).

Можливо, йому не вистачає якості при роботі на дистрибуцію, та і при позиційному захисті Давід не є ідеалом, однак загалом він видав дуже пристойний сезон. Гарсія виступив значно сильніше, ніж більш відомий для загальної публіки Пау Торрес.

Альтернатива: Начо (Реал Мадрид). Хороший універсал, який може використовуватись на всіх позиціях у захисті. Від нього не чекають дива, але Начо завжди демонструє пристойний рівень гри – значно вищий, ніж у звичайного гравця ротації. При цьому він дуже якісно працює на м'ячі, вмикаючись в атаки. У сезоні, що минув, оборонець Реала забив аж три голи.

Центральний півзахисник: Карлос Каземіро (Реал Мадрид)

Без опорника Реала вся структура нашої збірної посиплеться. Каземіро залишається найкращим на своїй позиції – лишень 4% футболістів у топ-5 ліг Європи за останній рік демонстрували кращі середні показники у верхових дуелях, лишень 12% краще відбирали м'ячі тощо. Разом з тим, бразилець сильно додав у роботі при передачах, тримаючись майже на одному рівні з Кроосом та трішечки поступаючись у якості Бускетсу. Це дуже сильно допомагає Реалу при виході з-під пресингу.

Описувати детальніше гру Каземіро в цьому матеріалі немає сенсу. Всі й так все бачили. Без Каземіро "вершкові" критично втрачають у якості – це можна порівняти хіба що з втратою Бензема. Карлос став одним із головних творців чемпіонства Реала.

Альтернатива: Серхіо Бускетс (Барселона). Через повільність Бускетс довго здавався проблемою Барселони при обороні, та і на м'ячі він виглядав не так круто, як у збірній – втім, з поверненням Хаві центрхав знову розквітнув. За середньою кількістю точних пасів на своїй позиції Серхіо поступається тільки Кроосу, за кількістю повернених володінь м'яча (196) він лідирує, а за числом повернених володінь, які завершились ударом, Бускетс програє тільки Каземіро (13 vs 16). Дуже потужний сезон.

Центральний півзахисник: Лука Модріч (Реал Мадрид)

Тут і говорити нічого. Модріч під керівництвом Анчелотті став ключовим виконавцем у всій системі гри Реала. Саме Лука організовував вихід з оборони в атаку й саме він відігравав головну скрипку при організації руху м'яча між лініями – тільки Кроос у середньому робив більше успішних передач на половині поля суперника, ніж хорват (41,4 vs 52,0). Втім, Тоні не може похизуватись 8 асистами у сезоні Ла Ліги. Для Модріча така кількість гольових пасів є рекордною за всю 14-річну кар'єру в топ-лігах.

Лука був не тільки диспетчером Реала. Серед усіх футболістів Ла Ліги, які зіграли понад 2000 хвилин, Модріч демонстрував найвищий середній показник повернень м'яча на чужій третині. Тобто це ще й пресинг-машина, яка провела найкращий сезон у кар'єрі.

Альтернатива: Дані Парехо (Вільяреал). Він дуже схожий на Луку за манерою гри й за функціоналом. Обидва встановили асистентські рекорди – причому Парехо перевершив хорвата (10). Крім того, він входить у топ-5 гравців Ла Ліги 2021/22 за кількістю пасів під удар (67).

Правий латераль: Усман Дембеле (Барселона)

Позиція правого латераля для Усмана занадто глибока, але місце в нападі забронював інший важливий футболіст. Крім того, французу все одно, на якій відстані до воріт творити дива. Дембеле нарешті повернувся на свій магічний рівень, хоча для цього довелося посидіти на лавці, дочекавшись Хаві.

Новий тренер видав йому 21 матч з 26-ти. Дембеле віддячив з царською щедрістю, віддавши 13 гольових передач, ставши найкращим асистентом Ла Ліги й випередивши практично всіх гравців Європи за середнім показником очікуваних асистів (більше тільки у Томаса Мюллера).

Як правило, їм передував прорив правим флангом на дриблінгу. В цьому плані Усман є найактивнішим і найефективнішим футболістом Барселони – він виконав 58 успішних обіграшів один в один з 98 спроб. І це за половину сезону!

Передачі Дембеле (праворуч – під удар), проведені з гри / натисніть на картинку, щоб збільшити

Альтернатива: Серхіо Каналес (Бетіс). Абсолютно не схожий за Усмана за стилем гри, але занадто примітний, щоб проігнорувати. Каналес забив 5 голів і віддав 7 асистів. Втім, його найбільша чеснота полягала в універсальності та загальному впливі на футбол Бетіса – Каналес міг з'явитись і в опорній зоні, і на всіх позиціях у передній трійці, відповідаючи за просування м'яча поміж ліній. Такий собі севільський Модріч.

Лівий латераль: Жорді Альба (Барселона)

Легендарному крайку Барселони вже 33 роки, тож розмови про його заміну на Хоса Гайя лунають все гучніше – втім, в ігровому плані Жорді продовжує розривати Ла Лігу, не залишаючи конкурентам жодних шансів. У сезоні, що минув, Альба виконав 56 передач під удар лишень з гри, встановивши особистий рекорд на клубному рівні. Як наслідок – у нього 10 асистів.

Альба у попередніх сезонах не був настільки залученим до командної гри, як при Хаві. Раніше він любив відкриватись на межі офсайду під діагональ (яку здебільшого виконував Мессі), однак тепер Жорді є одним із найактивніших і при цьому найнебезпечніших учасників білд-апу Барселони. В його активі у сезоні 2021/22 аж 194 залучення до атак з ударами – більше тільки у Бензема та Вінісіуса.

Альтернатива: Ікер Муньяїн (Атлетік). 29-річний баск провів фантастичний сезон, віддавши 10 гольових передач і ставши лідером Ла Ліги за показником очікуваних асистів. Крім того, в його активі 4 голи, причому деякі з них дуже круті. Як і Альба, Муньяїн відігравав надзвичайно важливу роль в білд-апі своєї команди, демонструючи вражаючий інтелект і шикарний дриблінг. Ікер у цьому році запам'ятався усім.

Правий нападник: Яго Аспас (Сельта)

Місце в трійці нападників точно заслуговує нападник Сельти, який провів фантастичний сезон. 17 забитих м'ячів, 5 асистів, топ-6 Ла Ліги за очікуваними голами, місце у топ-10% гравців за середнім показником просувань – і все це у скромному галісійському клубі з 11-ї позиції у таблиці. Сильно!

Втім, оцінювати Аспаса лишень за цифрами було б неправильно. Варто не забувати і про яскравість Яго (дуже багато фінтів і шедевральних голів), і про його поліфункціональність – нападник був однаково небезпечний на стандартах, при прямих ударах зі штрафного чи в комбінаційній роботі.

Альтернатива: Набіль Фекір (Бетіс). Видав добротний сезон в плані результативності (6 голів, 8 асистів), однак більше вражає його вплив на футбол "вердібланкос". Фекір віддав 84 передачі під удар, причому 48 пасів було проведено з гри. За цими показниками Набіль встановив особистий рекорд. Крім того, він став найкращим у Ла Лізі за кількістю ударів після просування на дриблінгу (47) та кількістю ударів з-за меж штрафного (46). Був небезпечним у всіх зонах і зібрав на собі 92 фоли. Втім, для позиції основного нападника потрібно забивати більше.

Лівий нападник: Жуніор Вінісіус (Реал Мадрид)

Хіба тут треба щось пояснювати? 17 голів, 10 асистів – це найпотужніший перформанс Вінісіуса після переходу в Реал. За результативністю кращим став лишень Бензема.

229 залучень до атак з ударами, 694 ривки з м'ячем на дриблінгу, 392 ривки з просуванням – тут у бразильця перше місце у Ла Лізі 2021/22. 39 ударів і 37 пасів під удар після ривків з м'ячем на третині поля суперника – в цьому аспекті Вінісіус йде на рівних з Мбаппе. Крім того, серед 22 футболістів Прімери, яким вдалося провести мінімум 55 пострілів з меж штрафного (без урахування пенальті), Вінісіус виявився найгострішим (0,17 xG в середньому).

Альтернатива: Хосе Луїс Моралес (Леванте). Це може виглядати смішно, але капітан 20-ї команди чемпіонату дійсно заслужив потрапити у альтернативну збірну сезону. Так, "жаби" вилетіли у Сегунду, однак Моралес покинув еліту з 13 голами й 7 асистами. Він активно йшов у дриблінг, класно комбінував з партнерами й шикарно відчував позицію при завершальній фазі атак. Будемо сподіватись, що якийсь клуб Ла Ліги підбере настільки результативного форварда.

Центральний нападник: Карім Бензема (Реал Мадрид)

Хіба королі потребують пояснень, чому саме вони – королі? 27 голів, 12 асистів, статус найкращого бомбардира Ла Ліги у сезоні 2021/22 й другого після Роналду голеадора в історії Реала. Хіба цього мало, щоб вклонитись Каріму?

Він також лідирує за кількістю ударів (128), за влучаннями у площину воріт (59), за очікуваними голами (24,4) та очікуваними асистами (16,7). Завдяки цьому Реал отримав першого з часів Роналду футболіста, якому вдалося завоювати золотий бутс Прімери.

Карта ударів Бензема у сезоні Ла Ліги 2021/22 / натисніть, щоб збільшити

До Бензема практично нереально підлаштуватись – як у позиційному плані, так і конкретно при захисті. Він працює по всій площині поля в різних ролях, створюючи своїми переміщеннями розриви у лініях суперника і ефективно їх використовуючи на благо команди. Завдяки прекрасній пластиці, а також загостреному відчуттю таймлайну й позиції, з Карімом надзвичайно важко грати 1 в 1. За впливом на матч у сезоні 2021/22 рівних Бензема не було.

Альтернатива: П'єр-Емерік Обамеянг (Барселона). Вболівальники Арсенала зітхнули з полегшенням, коли габонець перейшов у Барселону. У Лондоні примхливого нападника списали, але у складі "блаугранас" Обамеянг несподівано розкрився. П'єр-Емерік класно опанував роль фальшивої дев'ятки у системі Хаві, витіснивши Депая в запас і оформивши 11+1 всього за 17 матчів. Як і у випадку Бензема, переміщення Обами відіграють ключову роль у футболі каталонців, хоча й свої класичні ривки на швидкості та відкривання на лінії офсайду форвард не забув. Прекрасне придбання Барси.

Мілан тотально домінує, туринська сенсація, шикарні новачки і провінційний бомбардир: символічна збірна сезону Серії А