УКР РУС

Могутній "Ліверпуль" повертається? Підсумки 21 туру АПЛ

3 січня 2013 Читать на русском

Перемога над вбогим середняком – це ще не показник сили. Проте в грі команди Роджерса є щось таке, що змушує звернути на неї прискіпливу увагу.

Іноді «червоні» нагадують боксера, якому до «лампочки» титули – дай лише завзято «порубатися» в ринзі. Цього разу ти суперника, іншого разу – він тебе. Все це відбувається красиво, під оплески нейтрального глядача. Фанам «Ліверпуля», звісно, доводиться непереливки після таких нокаутів, як от нещодавно від «Стока» чи трохи раніше – від «Астон Вілли». Проте без чорної смуги нема білої. До того ж, білих смуг на шляху команди Роджерса все більше: ефектні розгроми «Сандерленда», КПР, «Фулхема», красива перемога над «Вест Хемом», рівна гра з «Челсі», «Евертоном»…

Феєричну гру демонструють головні лідери команди – Джеррард та Суарес. Стіві – перший у списку диспетчерів чемпіонату, Луїс лише одним м’ячем поступається лідеру бомбардирських перегонів Робіну ван Персі. Рівняючись на них, суттєво додали в своїй грі Хендерсон і Даунінг, яких немало критикували. Ну а молодий Стерлінг прогресує не по днях, а по годинах. Після перемоги над «котами» від зони Ліги чемпіонів мерсисайдців відділяє якихось сім очок. Без стабільності цієї прірви, звісно, не подолати. Тож зараз головне завдання Роджерса – вберегти команду від «повітряних» ям. А їх, повірте, буде чимало. Вже невдовзі календар підсуне «Ліверпулю» рандеву з обома манчестерськими клубами, а також «Арсеналом».

А за Лігу чемпіонів треба, і, головне, можна боротися. «Челсі», «Евертон», «Тоттенхем» і «Арсенал» зовсім не бездоганні. У «шпор», щоправда, триває переможна серія (3 матчі), але нещодавно схожим досягненням пишалися «аристократи», що не застрахувало їх від поразки в матчі проти останньої команди чемпіонату. Лондонське дербі, власне, можна назвати головною подією туру, адже окрім сенсації маємо ще й черговий відрив манчестерських клубів у турнірній таблиці. До «МЮ» хлопцям Бенітеса потрібно відіграти 14 пунктів, і навіть якщо «аристократи» обіграють у перенесеному матчі «Саутгемптон», до титулу буде – мов до неба рачки.

Щодо «Юнайтед» і «Сіті», вони відіграли практично бездоганно, розтрощивши своїх суперників. Є два важливі аспекти після цих перемог. По-перше, Чічаріто довів, що може взаємодіяти з ван Персі не гірше, ніж це робить Руні. По-друге, Едін Джеко в двох останніх матчах забив вже чотири голи, що на фоні бійки між Манчіні та Балотеллі практично гарантує боснійському форварду значно частіше потрапляння в стартовий склад команди.

Відрізок в десять матчів без поразок – це межа можливостей таких клубів як «Сток Сіті» та «Норвіч». Команда Хьютона після такого досягнення «посипалася», зазнавши вже четвертої поспіль поразки. Чи така ж доля очікує на «Сток Сіті»? «Гончарі» програли в Манчестері абсолютно по ділу, здивувавши абсолютно вайлуватою грою в захисті.

Ну і як не згадати про автора почесного досягнення туру? Болгарин Дімітар Бербатов відкрив лік голам АПЛ у 2013-му році, з чим його і вітаємо. Форвард чергує вдалі матчі з невдалими, як і його клуб – «Фулхем». Проте на полі «Вест Брома» лондонці мали достатньо пристойний вигляд, перервавши смугу з чотирьох матчів без перемог. Успіх дозволив «котеджерам» призупинити падіння, втримавшись на безпечній відстані від зони вильоту, але все ж став досить слабкою втіхою: з таким складом команда Йола повинна боротися за єврокубки. І про це ми вже писали неодноразово.

Резюме 21 туру

Найкраща відвідуваність: «Ньюкасл» - «Евертон» (49,391 глядач)
Найгірша відвідуваність: «Віган» - «МЮ» (20,342 глядачі)
Найбільша домашня перемога: «Ман Сіті» - «Сток» - 3:0, «Ліверпуль» - «Сандерленд» - 3:0
Найбільша виїзна перемога: «Віган» - «МЮ» - 0:4
Вольові перемоги: 2 («Тоттенхем», «Евертон»)
Голепад: 4 м’ячі («Суонсі» - «Астон Вілла» - 2:2, «Тоттенхем» - «Редінг» - 3:1, «Віган» - «МЮ» - 0:4)
Кількість м’ячів: 30
Середня результативність: 3,0

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: «МЮ» - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: «Віган» - «Редінг» (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: «Челсі» - «Астон Вілла» - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР – «Суонсі» - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 30 (найбільше: «МЮ» - 8, «Евертон» - 5, «Ман Сіті», «Тоттенхем» - по 3)
Голепад: 10 м’ячів (20 тур, «Арсенал» - «Ньюкасл» - 7:3)
Кількість м’ячів: 597
Середня результативність: 2,87

Серії

Безпрограшна: «МЮ» - 9 матчів
Нічийна: «Саутгемптон» - 3 матчі
Без перемог: «Норвіч», «Саутгемптон», «Астон Вілла» - по 4 матчі
Переможна: «МЮ», «Тоттенхем» - по 3 матчі
Серія поразок: «Норвіч» - 4 матчі

Прогнози на 22 тур залишайте тут.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87