УКР РУС

Міжусобні битви - фаворитам загрожують. Анонс 1/4 ЧС-2014

4 липня 2014 Читать на русском

Хто талановитіший у Південній Америці - традиційна Бразилія чи революційна Колумбія? Хто впливовіший у Європі - німецьке суперпокоління чи французький легіон?

Відповідь на ці питання можемо дізнатися уже сьогодні ввечері. Два найсмачніші чвертьфінальні протистояння вже в перший день цієї стадії на Мундіалі.

Франція проти Німеччини. "Маракана", Ріо-де-Жанейро. 19:00. ТБ-трансляція: Перший Національний, Футбол 2. Текстова онлайн-трансляція на Футбол24.


Одні з найпотужніших збірних Європи, які встигли виграти 4 Мундіалі на двох, у п'ятницю, 4 липня, зійдуться знову.  Це 14-ий Чемпіонат світу для французів, тоді як Німеччина має на 4 виступи у фінальній частині більше. Перед ЧС-2014 видавалось, що команда Йогі Льова є одним із трьох основних фаворитів, натомість нині вона має всі шанси зійти з дистанції. Машина Дешама працює анітрохи не гірше за розпіарену німецьку. Так, французам не вистачає Рібері, але за його відсутності на полі літають Матьє Вальбуена і Антуан Грізманн. У центрі Погба, Матюїді та Кабай перекривають дихання будь-якій команді. Бензема замахується на титул найкращого бомбардира турніру, а Льоріс сіє впевненість в оборонні ряди. Французи взагалі у Бразилії пропускали лише в одному з 4-х матчів - проти Швейцарії, вже за рахунку 5:0 на свою користь.

У першому раунді плей-оф "галльські півні" напрочуд впевнено за рахунком розібрались з Нігерією. Та й за грою Франція класно відповідала на важкі запитання, які намагались ставити "суперорли". Були моменти, коли французів замикали у їх штрафному, але загалом, коли потрібно було, команда додавала і безжально розрізала захист суперника. Перевага над німцями ще й у тому, що Франція як лише одна з трьох команд вирішила свої питання в 1/8 за 90 хвилин гри. Тоді як Бундестім вимучувала перемогу над Алжиром у додаткові 30. Якщо брати ігровий аспект, то фактично німці були собою лише проти розібраної Португалії. Гана, США, навіть Алжир ганяли фаворитів доволі успішно. Хоча класу індивідуального та командного все ж вистачало - суперників дотискали на потрібний результат. Перемога є перемога, звісно, але нервова реакція Мертезакера на запитання журналіста після овертайму в зустрічі з алжирцями свідчить, що впевненості цій команді таки бракує.


Кілька цікавих фактів коротко. Обидві збірні полюбляють атаку і контроль м'яча аж до 60 відсотків. Алечи побачимо ми красивий футбол, величеееезне питання, бо ж на кону перепустка у Півфінал! Лише четверо французів ще не провели жодної хвилини на турнірі у німців таких персонажів шестеро. Дев'ятий поспіль мундіальний чвертьфінал Бундесмашини - такого не знала ще жодна збірна. Французи, починаючи з 1994-го після відвертих провалів на ЧС рівно за 4 роки переживають яскравий ренесанс з обов'язковим фіналом. Цьогоріч саме час для третього за 20 років фіналу - у ПАР скандальна команда навіть з групи не вийшла. Каріму Бензема для 3-х голів знадобилось 25 ударів, з них 13 прицільних. Томасу Мюллеру для 4-х м'ячів вистачило 14 пострілів, з яких 7 у площину.

Букмекери сьогодні ставлять на німців, але шанси Франції з кожним наступним матчем зростають. За враженнями від команд у попередніх іграх ЧС-2014 хлопці Дешама цілком собі фаворити. З іншого боку, суперники "галлів" не вражали - з німцями перша серйозна дуель на цьому Мундіалі. Найсмішніше, що у товариських матчах на 3 перемоги більше у французів, хоча різниця у них гірша на 1 м'яч.

Бразилія - Колумбія. "Кастелан", Форталеза, 23:00. ТБ-трансляція - ТРК Україна, Футбол1. Текстова онлайн-трансляція на Футбол24.

Хамес Родрігес проти Неймара - не потрібно довго вигадувати, аби побачити яскраву неонову вивіску цієї дуелі. Колумбієць з кожним наступним матчем набиває собі більшу ціну,його голи проти Уругваю - щонайменше один із трьох найкрасивіших на турнірі, а потоки новоявлених фанатів зростають навіть більшими темпами, ніж у його візаві. Герой нації - саме така місія у 22-річного нападника "Барси". Із цим навантаженням Неймар справляється, однак питання, чи здатен він і далі тягнути на собі команду "обраних". Колумбія переживає усе, як в перший раз. Перший в історії країни чвертьфінал. Чи не вперше такі серйозні очікування - принаймні на якийсь комплект медалей. Ідеальний командний механізм, до якого важко причепитись. Один із найвпевненіших турнірних шляхів - усе перелічене не про мегафаворитів-господарів. Так, від команди Сколарі також чекають медалей, і виключно золотих, але ж це традиційна бразильська історія. Колосальні проблеми у захисті і нападі компенсують героїчні Жуліо Сезар та Неймар. Але вся ця краса могла закінчитись на 118-ій хвилині зустрічі проти Чилі - попади Пінілья не в поперечку, а трішки нижче.


З Колумбією та ж сама проблема, що з французами. Слабенькі групи, не найважчий опонент в 1/8. Бразильці хоча б нормально протестувались з мексиканцями та чилійцями, та й хорвати нормально так попили крові. Команда Пекермана має новий історичний шанс - "кавовари" узагалі лише 5 разів виходили на Мундіаль, тоді як бразильці не пропустили жодного з 20-ти. 4 матчі і 4 перемоги в основі 90 хвилин - таке досягнення на ЧС-2014 лише у колумбійців та нідерландців. Прекрасний командний організм, де немає ставки на одну зірку (того ж Родрігеса): Куадрадо, Армеро, Єпес, Агілар, Оспіна - та практично кожен гравець основи ідеально виконує свою роль на полі.

За Бразилію не говорить, а кричить просто домашня публіка, при якій "канаріньйос" отримують правильний психологічний заряд. Ось у цій царині Бразіл, гадаю, може мати перевагу. "Селесао" гранди Південної Америки, тоді як колумбійці по суті вважаються вискочками. Перебороти свої комплекси і здолати господарів - ось це може бути найважчим. Нагадаю, що лише двічі за 25 особистих ігор Колумбії вдавалось перемогти бразильців. У перші хвилини схожого протистояння з потужними чилійцями взагалі здавалось, що команди Сампаолі немає на полі. Попри величеньку дозу критики на адресу пентакампеонів, які готові позбутись цього прізвиська, перший тайм в 1/8 в атаці вони провели досить яскраво - найкраще на нинішньому Мундіалі.

Одноосібно найкращий снайпер ЧС-2014 Хамес забив свої 5 голів за допомогою 7-ми влучних ударів. Неймар на 4 голи потребував 11 прицільних пострілів. Чи стануть вони героями? Чи побачимо ми Видовище? Варто на це сподіватись, адже Бразилія - це завжди Бразилія, навіть без центрфорварда. Колумбія, в якій заборонили продаж алкоголю в день матчу, мабуть, більше вичікуватиме на свої контршанси. Найсмачніша Битва чвертьфіналів, на думку Вашого автора, не повинна розчарувати.

Тарас Котів, Футбол 24