УКР РУС

Міжконтинентальне дербі і Суперфінал

9 травня 2012 Читать на русском

Цієї суботи стане відомим ім’я чемпіона Туреччини. І завдяки переформатуванню розіграшу цього трофею вперше за більш ніж десять років доля золота вирішиться у справжньому чемпіонському фіналі, який водночас є найбільшим дербі країни, розділеної між двома континентами.

Про що йдеться?

Почнемо з того, що цього року турецька Суперліга використовує новий для себе формат. По завершенні сезону вісім найсильніших клубів сформували дві групи плей-оф. У першій мають визначити призерів чемпіонату, а в другій — претендентів на участь у Лізі Європи.

Відтак до першої групи передбачувано потрапила «золота четвірка» турецького футболу — «Ґалатасарай», «Фенербахче», «Трабзонспор» та «Бешикташ». Кількість очок, які набрали ці клуби впродовж сезону, було поділено навпіл, тож непосильний для «Фенербахче» відрив від «Ґалатасараю» став цілком досяжним у рамках такого формату (інші два клуби не претендують на золото). Після п’яти турів «Фенербахче» скоротив відрив до одного очка і тепер усе вирішиться в суботу 12 травня саме на їхньому домашньому стадіоні.

Стовпи турецького футболу

Історія цього протистояння почалася цілком мирно. На початку 20 століття в Османській імперії стали виникати футбольні клуби, для яких двоє англійців організували перший у країні футбольний турнір — Лігу Константинополя. При цьому всі чотири клуби-учасники також представляли іноземні меншини міста — греків, англійців та вірменів. 1906 року до ліги приєднався «Ґалатасарай», а через три роки — і «Фенербахче».

У перших чотирьох сезонах Ліги Константинополя перемагали нетурецькі клуби. Певно, саме цей факт спричинив до того, що 1912 року президент «Ґалатасараю» Алі Самі Єн та президент «Фенербахче» Ґаліп Кулаксизоглу домовилися про об’єднання своїх клубів під назвою «Турецький клуб» (Türkkulübü) із біло-червоними турецькими кольорами (власне форма мала бути повністю білою із червоною зіркою на місці емблеми).

Втім спершу балканські війни, а потім і Перша світова війна стали на заваді цій ідеї. Після війни сенс існування такого клубу зник, оскільки імперію спіткала революція і зміни національного складу на користь турків.

Початок конфлікту

Якщо сучасні правила футболу придумали англійці, то футбольні бійки, очевидно, винайшли турки. Ще за життя Ататюрка, 23 лютого 1934 року дві стамбульські команди побили горщики. Сталося це у доволі безглуздий спосіб.

Того дня команди проводили товариську гру на тоді єдиному в місті стадіоні «Таксімі». Попри неофіційний характер протистояння обидві команди прагнули перемогти, при чому грали досить брудно, про що свідчать затримки у грі та численні фоли. Зрештою, напруження досягло апогею і гравці просто на полі затіяли бійку. Арбітр зупинив гру, втім напруження перейшло з поля на трибуни, а з трибун — на вулиці й відтоді нема в Стамбулі більших ворогів, як прихильників «Ґалатасараю» та «Фенербахче».

Варто зазначити, що «Ґалатасарай» базується на «старому» європейському березі міста, а «Фенербахче» — на «новому» азіатському. Саме тому це дербі називають «міжконтинентальним» (тур. «китабар араси»).

Хокейні рахунки

Мене завжди дивувало, чому рахунки типу 5:3 у футболі називають «хокейними». Я б назвав їх «турецькими». Турецькі команди належать до числа тих, що можуть вести по ходу гри 2:0, згодом програвати 2:4 і довести матч до 5:5.

Подібне часом трапляється і в стамбульському дербі. Так, 2001 року протистояння завершилося нічиєю 4:4. Вже через два з половиною роки «Фенербахче» на своєму полі пошматував «європейців» 6:0, а ще через три отримав відплату — 1:5 на полі суперника.

Гонка досягнень

В чемпіонській дуелі (якщо в боротьбу не вмішуються інші учасники) «Ґалатасарай» останнім часом пасе задніх. Лише в 1990-их «європейцям» вдалося обійти свого противника за кількістю золотих нагород. Втім тепер вони знову відстають і в разі перемоги в суботньому матчі зрівняються з «Фенербахче» — обидва матимуть по 18 перемог у чемпіонаті.

Натомість в інших турнірах пасують саме «азіати». Так, Кубок Туреччини «Феребахче» здобував лише 4 рази, натомість «Ґалатасарай» — 14 (це при тому, що команді не таланить у цьому турнірі з 2005 року).
У єврокубках «Фенербахче» поки що не здобув нічого, тоді як «Ґалатасарай» під проводом Мірчі Луческу виграв Кубок та Суперкубок УЄФА 2000 року.

Навколофутбольне протистояння

Під час дербі фани команд влаштовують грандіозні шоу на трибунах. При цьому лідерами тут є «європейці»: чого варте тільки «вступне слово» прихильників «Ґалатасараю» перед першим матчем плей-оф 22 квітня цього року. Торік у березні вони встановили світовий рекорд «людського шуму» на спортивній арені, який потрапив до Книги рекордів Ґіннесса.

У галузі модульних шоу із «Ґалатасараєм» не легко змагатися. Втім трибуни «Фенербахче» ніколи не дають сумніватися, що в Стамбулі немає єдиної команди-господаря.

Фенербахче

Ґалатасарай

Той самий Лев і Кубок на відео.

Отож, запрошую вас 12 травня о 19:00 пошукати на супутникових каналах чи в інтернеті онлайн-трансляцію матчу зі стадіону «Шукру Сараджоглу», де відбудеться одне з найбільш захопливих футбольних дербі світу.

Марко Лютий