УКР РУС

Між "Шахтарем" Фонсеки і Луческу велика різниця, – експерт розповів про вражаючі відмінності

27 липня 2016 Читать на русском

Відомий футбольний аналітик Євген Гресь навів цікаві нюанси з гри "Шахтаря" проти "Янг Бойз" (2:0).

"Пауло Фонсека: не ламати, але будувати...

"Шахтар" зробив впевнену заявку на вихід у вирішальну стадію кваліфікації Ліги чемпіонів. І гру команда показала впевнену. У порівнянні з минулим сезоном, вона змінилася, і ми не втомлюємося стежити за еволюцією донецького колективу.

Почнемо з того, що в усі часи попередньої футбольної епохи відрізняло "гірників" – це гра з м'ячем. Вчора "шахтарівці" володіли ним 64% часу. Нічого нового, якби не певні нюанси.

Справа в тому, середній час одного володіння в матчі з "Янг Бойз" склав 12,7 секунди. За всіма розкладами, це трохи більше, ніж методисти зазвичай дають на проведення однієї швидкої атаки.

Не став нічого вигадувати, а просто знайшов в архіві матчі з такою ж серйозною перевагою в минулому євросезоні – домашні ігри з "Андерлехтом" і "Брагою". Так ось, там середній час володіння у "гірників" становив 19,1 і 17,9 секунд відповідно. Різниця дуже велика.

У грі "Шахтаря" стало набагато менше підготовчих передач. Навесні, наприклад, Андрій Пятов отримував від партнерів близько 27 пасів за 90 хвилин, а вчора їх було 15. Центральні захисники, непогано виконуючи свої прямі обов'язки, вже не є головними організаторами донецької атаки. В результаті командний відсоток передач вперед в поєдинку зі швейцарцями склав 66%, а це в середньому на 8-9% більше, ніж в минулому сезоні.

Зазначу ефективну гру "гірників" у відборі – 85% вдалих. Знову на високому рівні був пресинг, цього разу донеччани здійснили 50 перехоплень, підборів і відборів на чужій половині поля. Команда добре спрацювала в єдиноборствах, особливо на другому поверсі, де виграла 64% дуелей.

Виділю гру Тараса Степаненка, який (ви не повірите!) 64% пасів віддавав вперед. Вкрай рідко у нього виявилося більше ТТД (всього 103), ніж у центральних захисників. Значить, може, якщо його націлити. Націлили б ще в збірній...

Звично шикарно виглядала бразильська атака "Шахтаря". Правда, тут намітилася певна тенденція. Навантаження на фланги розподіляється, як і раніше – брівка Даріо Срни в плані активності трохи домінує, але ефективність! Після атак справа в трьох матчах сезону "помаранчево-чорні" завдали 7 ударів по воротах, а після атак зліва – 13. Різниця очевидна, але і вона легко пояснюється. Наприклад, тим, що зовсім по-іншому зараз грає Бернард, який, схоже, знайшов свого тренера.

Втім, найголовніше, що потрібного для себе наставника знайшов і "Шахтар". Виявляється, для того щоб будувати, необов'язково все ламати. Косметичний ремонт цієї команді точно був необхідний, і якщо по ходу всієї цієї побілки і фарбування вона ще вийде в Лігу чемпіонів...", – написав Гресь у фейсбуці.

Можете щось додати? Напишіть в коментарях

"Шахтар" – "Янг Бойз": бразильський урок для швейцарців. Наші оцінки