УКР РУС

Між ними Амор. Чому Грізманн перейде в Барселону, а Атлетіко не допоможе навіть ФІФА

20 січня 2018 Читать на русском

Барселона вирішила офіційно повідомити, що не вела жодних перемовин з нападником Атлетіко Антуаном Грізманном. Чому каталонський клуб відхрещується від своєї трансферної цілі №1 на наступне літо, з'ясовує "Футбол 24".

Барселона домовилась з Грізманном

Іспанські ЗМІ ще минулого літа повідомляли, що Барселона дуже зацікавлена у підписанні Грізманна, однак каталонський клуб не міг собі дозволити цей трансфер через фінансову складову питання. Річ у тім, що француз пішов на зустріч Атлетіко, який через трансферний бан не міг реєструвати нових гравців, та погодився на один сезон вдвічі збільшити суму відступних у своєму контракті з "матрацниками" – до 200 млн євро. Відтак Барселона вирішила, що зачекає один рік та підпише Грізманна за доволі адекватну, як для нинішнього ринку, суму (100 млн).

Як і увипадку з Коутінью, каталонський гранд розпочав роботу над переходом форварда Атлетіко восени. За інформацію Mundo Deportivo, президент Барси Жозеп Бартомеу взяв під особистий контроль трансфер француза і навіть провів зустріч з сім'єю гравця. Згодом з'ясувалося, що сторони уклалали попередню угоду про співпрацю, а Барса навіть відклала для Грізманна 7-й номер, на який також претендував Коутінью. Видання Sport.es і взагалі стверджує, що француз та каталонський гранд прописали у таємній угоді пункт про компенсацію, якщо одна зі сторін вирішить скасувати попередні домовленості. Здавалось, що "блаугранас" оформлять перехід зірки "матрацників" досить спокійно та без зайвої метушні, але Барселона створила собі проблеми на рівному місці.

Усьому винен Амор

Один з директорів каталонського клубу Гільєрмо Амор дозволив собі необережний коментар на одному іспанських телеканалів, відповідаючи на запитання журналіста про трансфер Грізманна. "Чи зустрівся Бартомеу з сім'єю Грізманна? Якщо це стверджує газета, можливо, так воно і було. Між Барселоною та Грізманном – хороша гармонія. Клуб робить те, що й повинен робити", – сказав Амор.

Слова Амора неабияк розлютили босів Атлетіко, які вирішили поскаржитись на Барсу у ФІФА. "Матрацники" аргументували своє рішення тим, що каталонці у них за спиною вели перемовини з гравцем, хоча мали спочатку звернутися за дозволом до мадридського клубу. Атлетіко вважає, що Бартомеу та Ко чинять доволі непорядно, переманюючи головну зірку команди-конкурента у боротьбі за чемпіонство посеред сезону.

На фото: Амор за мить до фатальної помилки

Чи загрожує Барселоні покарання

Барса в офіційній заяві категорично спростувала домовленість з Грізманном. Однак каталонці не стільки побоюються якихось санкцій з боку ФІФА, як хочуть зберегти дружні стосунки з Атлетіко.

В Іспанії не вірять, що ФІФА може якимось чином покарати каталонців за перемовини з Грізманном, а скаргу мадридців називають кроком відчаю. В контракті француза з командою Серезо прописана клаусула, а це означає, що, виплативши суму відступних, гравець може піти на усі чотири сторони. "Логічно, що перед таким кроком, футболісту потрібно провести перемовини зі своїм майбутнім працедавцем. ФІФА ще ніколи нікого не карала за схожі випадки і, можливо, навіть не втручатиметься у конфлікт Барси та Атлетіко", – прокоментував ситуацію з Грізманном екс-радник ФІФА з юридичних питань Хосе Паез.