УКР РУС

"Мій ідол – Ібрагімовіч". П’єтро Пеллегрі – 16-річний рекордсмен, який забиває у Серії А і приречений стати суперзіркою

10 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" знайомить із юним форвардом Дженоа. Він змусив свого батька плакати від щастя.

Скуадра Адзурра ризикує не потрапити на чемпіонат світу-2018. Потрібно грати стикові матчі, а при теперішньому стані команди Джамп’єро Вентури 100-відсотковий успіх не зможе гарантувати ніхто. Тим часом Дженоа нетерпляче очікує завершення "тижня збірних", щоб спробувати перемогти вперше у сезоні. "Грифони" стартували провально – нижче від них у турнірній таблиці лише абсолютний новачок Беневенто.

І Дженоа (вже зараз), і збірна Італії (у найближчій перспективі) покладають величезні надії на П'єтро Пеллегрі. Вихованець генуезького футболу вихором увірвався у світ дорослого футболу і змусив заговорити про себе всю Європу.

Сімнадцятого вересня Дженоа приймала Лаціо на Луїджі Ферраріс у 4 турі Серії А і поступалася в рахунку, пропустивши у дебюті поєдинку від Бастуша. На 33-ій хвилині наставник "грифонів" Іван Юріч зважився на ризикований крок: замість Рікардо Сентуріона кинув у бій П'єтро Пеллегрі.

На 57-ій хвилині хлопчина зрівняв рахунок, спритно підібравши м'яч у штрафному майданчику Лаціо – не обійшлося без невеликого рикошету від ноги Раду. Коли ж Іммобіле знову вивів гостей вперед, Пеллегрі відгукнувся на подачу з глибини і у стрибку переправив м’яч у сітку. Лаціо витисне перемогу в той вечір, але тільки й розмов було, що про зірочку Дженоа, яка оформила дубль.

Спортивні сайти одразу підхопили кадр із Марко Пеллегрі – батьком вундеркінда. Він працює у тренерському штабі Дженоа і не зумів стримати сліз, коли ім'я його сина в екстазі скандував увесь стадіон. Пеллегрі-молодший став наймолодшим автором дубля в історії Серії А. П’єтро забивав Лаціо у віці 16 років і 184 днів. Неймовірно!

"Для нас із батьком це був надзвичайно важливий вечір, – скромно зізнався юнак, якому відтепер потрібно звикати до спілкування із журналістами. – Тато стежив за моєю кар’єрою із самісінького дитинства. Так мило, що його зворушило моє досягнення. Він завжди відводив мене на тренування – і в холоднечу, і в дощ. Він той, хто скеровує мене на правильний шлях".

Насправді, це не перший рекорд форварда Дженоа. До основного складу команди його почали підпускати у минулому сезоні. Пеллегрі провів на полі 3 хвилини у матчі з Торіно і 4 хвилини у матчі з К'єво. Коли ж тренер дозволив йому нечувану розкіш – 69 хвилин у поєдинку останнього туру проти Роми – хлопець віддячив забитим голом. Таким чином П’єтро став першим футболістом 2001 року народження, якому вдалося відзначитись у матчі топ-5 європейських чемпіонатів. На той момент він вже володів рекордом наймолодшого дебютанта в історії кальчо. Проти Торіно Пеллегрі вийшов у віці 15 років і 280 днів – аналогічно до легендарного Амадео Амедеї, форварда Роми, Наполі та Інтера, який розпочинав у 1937-му.

Якщо ви думаєте, що вундеркінд виглядав поміж дорослих дядьків, наче школяр, отже не бачили, як він грає. У Пеллегрі – вражаюча антропометрія. Вже зараз його зріст сягає 191 сантиметра, а маса становить під 80 кілограмів. Так просто цю машину не зупинити! Більше того, хлопчина вправно тримає м’яч і сміливо обігрує по кілька суперників. Тобто, не обмежується функціями типового центрфорварда, який повністю залежний від передач партнерів, а сам відтягується у пошуках предмета суперечки. Володіє потужним і прицільним ударом із середньої дистанції. Вам це нікого не нагадує?

"Мій ідол – це Златан Ібрагімовіч, – захоплено ділиться Пеллегрі. – Він – найкращий форвард у світі".

Влітку пацаном начебто цікавився Мілан, принаймні, про це стверджувала італійська преса. Зараз, після феєричного дубля у ворота Лаціо, інтерес до П’єтро приписують Ювентусу та одному із англійських грандів – Челсі або ж Ман Сіті.

На фото: Із президентом Дженоа Енріко Преціозі

Зате достеменно відомо, що ще у 2015-му розвідники Манчестер Юнайтед першими відкрили для себе непересічний талант італійського нападника. Манкуніанці вийшли на Пеллегрі-старшого із конкретною пропозицією: ми викупляємо вашого сина у Дженоа, а особисто вам гарантуємо роботу у структурі нашого клубу. Синьйор Марко зважив усі "за" і "проти", а потім… відмовився. Клубний патріотизм, чи небажання стрімголов ризикувати? Так чи інакше, зараз такий період, що саме від батька залежатиме, якою стежкою піде його син, і куди вона приведе.

Натомість синьйора Пеллегрі – лише статист у чоловічих справах. "Ма впевнена, що я ще школяр, – усміхається майже двометровий форвард. – Я справді ще не закінчив школу, але цьогоріч матиму особистого репетитора, який допомагатиме мені з навчанням після ранкових тренувань у Дженоа".

Рашфорд, Мбаппе, Доннарума, Дембеле… Нахабні тінейджери не запитували дозволу, вриваючись у дорослий футбол, а тепер прокладають собі шлях до абсолютних вершин. П’єтро Пеллегрі чудово вписався б у цю тусовку.

Сторінка автора у Facebook

Кращий, ніж Бест, швидший, ніж Мессі. Хто такий Маркус Рашфорд?