УКР РУС

Мильна опера. Підсумки 15 туру АПЛ

4 грудня 2012 Читать на русском

Шанси Рафи Бенітеса досягнути успіху з "Челсі" лускають, наче бульбашки над стадіоном "Аптон Парк".

Що б не відбулося упродовдж туру, які б голи не забивалися і які б божевільні сценарії не розігрували "червоні дияволи", темою номер один залишається адаптація Рафаеля Бенітеса у ворожому таборі. Як виявилося, дві бліді нічиї, з яких стартував іспанець, були меншим злом. Працьовита команда геніального (не побоюсь цього слова) Біг Сема у другому таймі перетворила безлику масу в синіх футболках на гарматне м'ясо. Ще більшої кричущості цьому факту надає контраст із першим таймом - там "Челсі" грав з позиції сили і у своє задоволення. Що ж трапилося після перерви?

Звісно, велике значення мали мотиваційний "заряд" Аллардайса для своїх хлопців, доцільні заміни (на полі з'явився Діаме, який заб'є переломний гол, а згодом вийшов Маїга, що втретє засмутив Чеха) і у хорошому значенні навіжені трибуни "Аптон Парку", де збереглася атмосфера старої доброї Англії. Але де ж стрижень "аристократів"? Опинившись під натиском "молотків", команда Бенітеса попливла. Де характер? В таких матчах саме він виходить на перший план, а не вишуканість комбінацій та кількість ударів по воротах. Його не було. Команда, розгублена тренерськими перестановками і негативною атмосферою, опустила руки. Відтак, не потрібно бути тонким психологом, щоб зрозуміти: дні Бенітеса на "Стемфорді" пораховані. Що оперативніше шляхи тренера і команди розійдуться, то краще буде для обох.

Вже традиційно, з сезону у сезон під шквалом критичних стріл опиняється Арсен Венгер. Проте є чимало аспектів, які відрізняють його ситуацію від "бенітесівської". Насамперед, мсьє Арсена продовжують шанувати на "Емірейтс" навіть попри поразки на кшталт тієї, від "Суонсі", - француз є живою іконою. Венгер вміє знаходити вихід навіть з найскрутнішої ситуації, що класично довів у попередньому сезоні. Зараз, відверто кажучи, все ще не так погано, як минулоріч. Хоча, безперечно, поразка від "лебедів" стала ще тим ляпасом для французького ідеолога швидкого комбінаційного футболу.

Я б назвав "Суонсі" одним з чотирьох прекрасних метеликів нового сезону в АПЛ. До цього квартету входять команди, які, незважаючи на скромні можливості, не лише стабільно набирають очки, стрибнувши вище голови, а ще й цікаву гру демонструють. Окрім валлійців це "Вест Хем", "Сток Сіті" та "Вест Бром". Справжнім одкровенням стала гра нападника "лебедів" Мічу, якого придбали у "Райо Вальєкано" буквально за копійки. Забивши на "Емірейтс" двічі, Мічу порівнявся з ван Персі, Ба і Суаресом, на рахунку яких також по 10 м'ячів. Непроста і цікава очікується боротьба за титул головного бомбардира Ліги! А на підході ще Дефо, Феллаїні та Тевес, які забили у 15 турі хто гол, а хто й два.

Що коїться із захистом "МЮ"? Пропустити три голи упродовж 15 хвилин - це ще треба вміти. Зауважте, не "Барселона" забивала "дияволам", а всього лише скромний аутсайдер "Редінг". Оборонці (якщо їх так можна назвати) залишали "роялістам" достатньо простору та часу, щоб ті могли безперешкодно пробити Ліндегора. Вкотре повторюю - "МЮ" рятує лиш те, що атака чується в силі забити на гол більше від суперника. Інакше довелося б САФу зовсім кепсько. Зараз "Юнайтед" випереджає сусідів-"містян" на три очки, а від інших клубів відірвався на пристойну дистанцію. Алогічно, чи не так? Проте, в наступному турі, коли розіграється дербі Манчестера, треба мати добрячу порцію відваги, щоб поставити на "червоних".

"Ман Сіті", зрештою, теж накульгує. Але, якщо в САФа проблеми з обороною, то Манчіні сушить собі голову над тим, як би змусити свою атаку працювати результативніше. Агуеро, Джеко, Тевес, Балотеллі - солідно звучить, проте імена голів не забивають. СуперМаріо вже давно у незрозумілій депресії, Джеко забиває лише тоді, коли виходить на заміну, хоча вперто вимагає, аби його ставили у старті. "Віддуваються" по-суті лише аргентинці - Тевес та Агуеро. З міцним "Евертоном" голу Карлітоса виявилося недостатньо для перемоги. "Сіті" - другий, хоча перемога над "МЮ" здатна все перевернути з ніг на голову, і дещо підняти особистий рейтинг Роберто Манчіні.

На "дні" усе без змін. Реднапп не приховував від телекамер своїх негативних емоцій наприкінці матчу з "Астон Віллою", лаючись на всю горлянку. Гра "обручів" стала кращою, проте результат вперто відмовляється приходити. Новоспечений коуч КПР вже окреслив діагноз: якщо до кінця року вдасться вибратися на рятівну сходинку, пацієнт буде жити. В інший варіант не хочеться вірити, адже Харрі - це синонім порятунку.

Резюме 15 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "Суонсі" (60,098 глядачів)
Найгірша відвідуваність: КПР - "Астон Вілла" (17,387 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Ньюкасл" - "Віган" - 3:0
Найбільша виїзна перемога: "Фулхем" - "Тоттенхем" - 0:3
Вольові перемоги: 2 ("Вест Хем", "МЮ")
Голепад: 7 м'ячів ("Редінг" - "МЮ" - 3:4)
Кількість м'ячів: 28
Середня результативність: 2,8

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур), "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0 (12 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 21 (найбільше: "МЮ" - 7, "Ман Сіті" - 3, "Евертон", "Арсенал" - по 2)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур; "Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2, 12 тур, "Редінг" - "МЮ" - 3:4, 15 тур)
Кількість м'ячів: 412
Середня результативність: 2,77

Серії

Безпрограшна: "Ман Сіті" - 15 матчів
Нічийна: "Евертон" - 3 матчі
Без перемог: КПР - 15 матчів
Переможна: "МЮ", "Тоттенхем", "Сток Сіті" - по 3 матчі
Серія поразок: "Вест Бром", "Віган", "Редінг" - по 2 матчі

Голи туру

Гаель Бігірімана ("Ньюкасл")

Ентоні Пілкінгтон ("Норвіч")

Сандро ("Тоттенхем")

Даніель Аггер ("Ліверпуль")

Мічу, 1-й гол ("Суонсі")

Після смуги невдач я здобуваю другу поспіль перемогу над читачами сайту. Цього разу вдалося обіграти Романа Левконовича - 7:5. Ми з однаковим успіхом рухалися від матчу до матчу, аж поки "Норвіч" не обіграв "Сандерленд" з рахунком 2:1, що принесло в актив Вашого автора одразу 3 очки. Загальний баланс протистояння "редакція - читачі" тепер такий: +7=1-2, 82:62 на користь сайту. Прогноз на наступний тур прошу надсилати сюди.

Олег Бабій, Футбол 24

twitter автора - @Gullit_87