УКР РУС

Міланське дербі підкорює Китай, виправдана сміливість Моурінью. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

17 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

Технічна поразка
-

1. Інтрига в боротьбі за титул чемпіона АПЛ дала неочікувані іскри. Прогнозування англійської першості завжди має дуже обережний характер, однак цього сезону левова частка експертів не соромилася завчасно садити "Челсі" на трон. Поки інші зіркові менеджери вирішували проблеми, футбол Антоніо Конте, здавалося, підкорив найкращу лігу світу. Ситуацію змінили поразки від КП і МЮ – гандикап над переслідувачем зменшився до 4 очок. І справа тут не в осічках "аристократів", уникнути яких на тривалій дистанції було неможливо, а в феноменальній формі того самого переслідувача – "Тоттенхема". Календар останніх турів просто кричить на користь "синіх" і до вогню, скоріш за все, не дійде, проте маленькі іскри створили напругу, якої так не вистачало на вершині таблиці.

2. Іско показав свій клас і людяність. В той час, як основні виконавці "вершкових" відновлювали сили на домашню половину чвертьфінальної битви ЛЧ, "22" номер команди ефективно і зі смаком використав наданий Зіданом ігровий час проти "Спортінга". Хавбек "Реала" у суботу був головним ньюсмейкером на "Ель-Моліньйоні". Відкрив рахунок, вразив технікою, на останніх хвилинах приніс мадридцям важливу перемогу і отримав мегареспект за святкування.

3. "Мілан" знаково розпочав нову еру. Перший матч "россонері" після історичного повороту – купівлі клубу китайськими інвесторами – припав на дербі делла Мадонніна. Тепер обидва міланські велетні орієнтуються на східний ринок ("Інтером" також володіють бізнесмени з Китаю), тому домовитися про зручний для мільярдної країни час проведення гри (12.30 СЕТ) було легко. Маркетинговий хід виправдав сподівання: більше 60% багатомільйонної аудиторії біля "блакитних" екранів склали жителі Піднебесної, а дохід від трансляції перевищив 4 мільйони євро. Події на полі не розчарували – наступні поєдинки "Мілана" та "Інтера" збиратимуть навіть більше.

4. "РБ Лейпциг" в Європу також надовго. Серйозні фінансові можливості за декілька років витягнули "биків" з нижчих дивізіонів на верхівку Бундесліги. Перед початком дебютного сезону не виникало сумнівів, що команда надовго затримається в еліті. Схожі відчуття супроводжують перший офіційний вихід РБ у Лігу чемпіонів – заброньовано, як мінімум, четверте місце. Клуб з таким організованим менеджментом і чіткими цілями (популяризація бренду "Ред Булл" у Німеччині та за її межами) без проблем з року в рік входитиме у єврокубкову "шістку" Дойчлянду.

5. 11-метрова хвороба "Атлетіко" поширюється тільки на Прімеру. В матчі з "Осасуною" "матрацники" не забили 5-ий і 6-ий поспіль пенальті в чемпіонаті, серія тягнеться з жовтня. Виконували їх п’ять різних футболістів: Габі, Торрес, Феррейра-Карраско, Партей і Грізманн (дві спроби). Що цікаво, жоден з промахів не коштував мадридцям втрачених очок. У Лізі чемпіонів "Лестер" такого міг не пробачити, однак, на щастя мадридців, "прокляття" не має сили за межами Ла Ліги.

6. "Рома" поставила під загрозу віце-чемпіонство. Нічию "Наполі" та "Ювентуса" римляни сприйняли "на ура" – скоротилося відставання від лідера та залишився позаду головний конкурент. Через два тури "джаллороссі", зробили подарунок у відповідь, втративши очки у грі з "Аталантою". Наслідки слабкого першого тайму повністю ліквідувати виявилося занадто складно, а ударам Де Россі та Наінгголана не вистачило влучності. Великодній тур став невдалим – лідер поїхав вперед, а південні конкуренти підтягнулись. Для марафону крізь ключові три тури ("Лаціо", "Мілан", "Ювентус") "вовкам" може не вистачити запасу балів.

7. Уболівальники "Бастії" самотужки закопують команду. "Сині" знаходяться на дні турнірної таблиці Ліги 1. Становище скрутне, проте минулого вікенду завдяки перемозі над прямим конкурентом "Діжоном" виринув промінь надії. Весь позитив знищили корсиканські фани в домашній грі з "Ліоном". Вони зірвали розминку гостей, напавши на футболістів, а потім знову вибігли на поле, з метою побити "ткачів". Загалом, уболівальники зробили все, аби їхня команда не дограла сезон, або, принаймні, приймала суперників при пустих трибунах.

8. "Вердер" закріпив повне одужання успіхом у Північному дербі. "Музиканти" погано розпочали другу частину сезону і припинили колекціонувати поразки аж наприкінці лютого. З тих пір бременці набрали хороший хід і оформили в 9 матчах 2 нічиї та 7 перемог. Остання має особливе значення – вольова вікторія над "Гамбургом". Команда наблизилася до єврокубкових місць, а фани ще й познущались над клубним автобусом принципового суперника.

9. Решфорд виправдав довіру Моурінью. Португальський наставник здивував вибором атакувальної лінії на матч проти "Челсі". Ібрагімовіч і Мхітарян залишилися в запасі, а місце в основі отримали Лінгард з Решфордом. Джессі теж награв на позитивну оцінку, але його партнеру просто не було рівних. 19-річний форвард мучив захисників постійною активністю, шукав вільні зони, відкривався під гострі передачі, обігрував на швидкості. Гол Маркуса вселив впевненість у "дияволів", хоч це була лише дрібна частинка всього вкладу гравця в перемогу команди. Один з найкращих матчів Решфорда в кар’єрі, який став можливим завдяки сміливості "Особливого".

10. "Баварії" не вдалося switch from LC mode to BL mode. Другий тайм першої частини протистояння з "Реалом" шокував "Альянц-Арену". Скільки б "ротен" не домінували у внутрішніх турнірах, для Карло Анчелотті буде неприпустимо вилетіти у чвертьфіналі ЛЧ, навіть від діючого володаря трофею. З цією думкою тренер і його підопічні живуть увесь тиждень, жили і під час матчу проти "Байєра". У Леверкузені напіврезервний склад мюнхенців переважав місцеву команду, але в грі не було притаманної легкості, розважливості. Карлетто дуже нервував, а футболісти не зуміли абстрагуватися від надважливого матчу-відповіді. Наслідок – втрата залікових балів.

Новий образ Ібрагімовіча та залежність "Ліверпуля". Топ-10 підсумків футбольного вікенду