УКР РУС

Міланське дербі. Одне місто, два клуби та легендарний Меацца, якого перевершив Шевченко

16 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає історію протистояння "Інтера" та "Мілана", в якому знайшлося місце драматичним матчам, гольовим феєріям та яскравим фанатським перформансам.

Дербі делла Мадонніна широко відоме по всьому світу. Воно незвичне, не схоже на будь-яке інше. Під час матчів стадіон переповнює напружена атмосфера, ворожнеча на полі та трибунах. При цьому, поза межами арени вболівальники не бажають перерізати горлянку інакодумцю. Можна зустріти таку ситуацію, коли члени однієї сім'ї підтримують різні команди, або найкращі друзі вболівають за футбольних ворогів.

Рішення, яке подарувало футбольному світу велике дербі

Для того, щоб зрозуміти передумови цього особливого протистояння, у першу чергу необхідно поглянути на історію створення двох клубів. 16 грудня 1899 року британський бізнесмен Альфред Едвардс заснував "Мілан". Дуже швидко ця команда почала завойовувати титули і стала конкурентом головної італійської сили на зламі століть "Дженоа". Однак у 1908 році Федерація футболу Італії прийняла рішення про заборону італійським клубам залучати іноземних гравців у національних турнірах, яке поставило під загрозу участь "Мілану" в чемпіонаті.

Ефектна задумка: "дияволи" душать "змій"

Внаслідок цього в клубі виникли суперечності: одна група людей вважала, що потрібно позбутися легіонерів, а інша – не хотіла підкорятися Федерації. Керівництво так і не досягло домовленості, тому прихильники "легіонерського" погляду вирішили відокремитися та започаткувати "Інтер".

Вже через рік італійська футбольна верхівка скасувала своє суперечливе рішення, і два потужні клуби з одного міста розпочали епохальне протистояння. Антагонізм проявлявся майже в усьому, це яскраво помітно з прізвиськ, якими фанати називали один одного. Окрім звичних "россонері" та "нерадзурі", через об’єктивні причини виникли й інші, подекуди образливі, нікнейми. "Мілан" в основному підтримували робочі люди та трудові мігранти, тому "чорно-сині", насміхаючись, називали опонентів "простаками". За "Інтер", в свою чергу, сапортили заможні люди та корінні містяни, за що отримали від суперників прізвисько "хвальки".

"Нерадзуррі" бажають домінувати над "Міланом"

З часом класова приналежність перестала бути для вболівальників ключовим фактором при виборі улюбленого клубу. Наприкінці минулого століття "Мілан" купив Сільвіо Берлусконі, "Інтер" перейшов у власність Массімо Моратті, тому обидва міланські табори стали грошовитими, а будь-який поділ на бідних і багатих абсолютно нівелювався. Втім, від цього гостроти на полі ніяк не зменшилося, для кожного футболіста досі за честь осоромити опонента.

Джузеппе Меацца і "Джузеппе Меацца"

Варто виділити одного легендарного футболіста, який одягав як червоно-чорну, так і синьо-чорну футболки. Зараз в його честь названо домашню арену міланських грандів – Джузеппе Меацца. Великий нападник мріяв виступати за "Мілан", але йому судилося стати головною зіркою "Інтера". Втім, після серйозної травми, яка змусила Меацца піти зі стану "змій", Джузеппе встиг пограти два сезони і за "россонері".

Джузеппе Меацца демонструє свій скіл

Оскільки офіційна назва міланського стадіону носить ім’я бомбардира і легенди "Інтера", то цілком природньо, що прихильникам "Мілана" не дуже приємно так називати домашню арену. Вони використовують альтернативне найменування – "Сан-Сіро", яке походить від району міста, де розташований об’єкт.

Додамо, що до середини 50-х років минулого століття "нерадзуррі" приймали гостей на арені "Неаполітаніко", і лише після Другої світової війни "потіснили" "Мілан" на "Сан-Сіро". Для них було виділено північну трибуну (Curva Nord), а "дияволи" оселилися на півдні (Curva Sud).

Історичні поєдинки дербі

"Мілан" – "Інтер" – 3:2 (10.01.1909) – перший матч в історії.

"Мілан" – "Інтер" – 0:5 (06.02.1910) – зафіксовано найбільший рахунок на користь "нерадзуррі". Цікаво, що друга гра того чемпіонату також закінчилася впевненою вікторією "змій" (5:1).

"Інтер" – "Мілан" – 6:5 (06.11.1949) – найрезультативніший поєдинок в історії міланського дербі. На перерву команди пішли за рахунку 3:4, але у другому таймі дубль Амадеї став вирішальним.

"Мілан" – "Інтер" – 2:0 (03.07.1977) – "червоно-чорні" перемогли принципових суперників у фіналі Кубка Італії.

"Інтер" – "Мілан" – 0:6 (11.05.2001) – найбільший розгром у виконанні "россонері". Два голи собі в актив записав Андрій Шевченко.

"Мілан" – "Інтер" – 0:0, "Інтер" – "Мілан" – 1:1 (05.2003) – півфінальні матчі Ліги чемпіонів, переможцем з яких завдяки номінально виїздному голу все того ж чинного головного тренера збірної України став "Мілан".

"Мілан" – "Інтер" – 2:0, "Інтер" – "Мілан" – 0:3 (04.2005) – класні виступи італійських команд в єврокубках продовжувалися. Через 2 роки міланські гранди виявляли сильнішого вже у чвертьфіналі. Другий матч було зупинено через поведінку фанатів, а "Інтеру" зарахували технічну поразку.

"Мілан" – "Інтер" – 2:1 (06.08.2011) – єдиний поєдинок за Суперкубок, який відбувся в рамках дербі делла Мадонніна. "Россонері" відсвяткували мінімальний успіх, відповівши на гол Снейдера точними ударами Ібрагімовіча та Боатенга.

Цікаві факти

– Міланське дербі по-іншому охрестили "дербі делла Мадонніна" – на честь статуї Діви Марії, яка розміщена на верхівці Міланського собору.

Найкращим бомбардиром міланського дербі є Андрій Шевченко, на рахунку якого 14 голів у принципових протистояннях. Українець випередив таких результативних "монстрів" як Джузеппе Меацца (13) та Гуннар Нордаль (11).

Шева феєрив у великих поєдинках

А найбільше досвіду в дербі має Паоло Мальдіні, який взяв участь у 56(!) матчах.

Багато футболістів протягом своєї кар’єри виступали в обох клубах. Серед них були як італійці (Франческо Тольдо, Роберто Баджо, Крістіан Пануччі, Андреа Пірло, Крістіан Вієрі, Маріо Балотеллі), так і легіонери (Патрік Вієра, Кларенс Зеєдорф, Златан Ібрагімовіч, Роналдо, Едгар Давідс).

– Загальна статистика дербі делла Мадонніна підтверджує рівність суперників: 77 разів перемагав "Інтер", 75 вікторій на рахунку "Мілана", а 64 матчі закінчилися внічию.

Слова учасників дербі

Зірковий форвард "Мілана" Андрій Шевченко:

Я любив відчувати напругу дербі. Я завжди намагався принести радість уболівальникам. Навіть якщо команди переживають свої не найкращі часи, міланське дербі все одно привертає увагу всього світу. Це більше, ніж гра за 3 очки

Багаторічний капітан "Інтера" Хав'єр Дзанетті:

Під час дербі Мілан оживає. У день матчу в місті не може бути важливішої події, ніж протистояння на стадіоні

Дербі Північного Лондона. Столітня ненависть на відстані 4 миль