УКР РУС

"Мілан" - спеціаліст з антирекордів, "Ювентус" - серійний кілер, найкраща атака з Калінічем. Підсумки 18 туру Серії А

7 січня 2016 Читать на русском

Чи є ще таке досягнення з приставкою "анти", яке не зміг би побити "Мілан"? Чи існує хтось, хто здатен зупинити машину Аллегрі на трасі, що веде до нового титулу? А може, Скудетто дістанеться комусь з антагоністів - "Наполі" чи "Інтеру"?


Це зовсім не весь перелік питань, який обговорюємо в підсумках 18 джорнати Серії А. Є ще, наприклад такі: наскільки ще вистачить нервів і терпіння босам обох клубів з Риму? Або чи витримає чемпіонський темп "Фіорентина" з диво-дуетом Калініч-Ілічіч. Коли вже і чи взагалі нарешті спроможеться на першу перемогу в сезоні "Верона"?

Історичний тріумф "Сампдорії" в Дербі Маяка, або Кассано - пілот Боїнга

"Дорія" виграла 3-й поспіль "виїзний" матч дербі проти "Дженоа" вперше із сезонів 1949-53 рр. Це було найплідніше за голами генуезьке протистояння за 22 роки. Тоді, у 1994-му так само 3:2 тріумфувала "Сампдорія". Після серії з 7 матчів без перемог команда Монтелли набрала 6 очок у 2 останніх турах. Востаннє такий результат "блучерк'яті" показували 8 місяців тому. "Сампа" відірвалась від зони вильоту, а ось "Дженоа" після 5-ї поспіль поразки вже майже там. Засмучувати в підсумку генуезького дербі може лише те, що "грифони" уникнули принизливих 0:3 і під кінець ледь не спромоглись на камбек.


Феноменальний матч провів Антоніо Кассано - фактично хет-трик асистів на рахунку "жахливої дитини". Фантантоніо відзначається гольовими пасами у другому турі поспіль, відтак La Gazzetta dello Sport охрестила його пілотом скромного аероплану Монтелли. Коли після дербі боса клубу Массімо Ферреро запитали про "маленький Аероплан", як називають наставника "Дорії", той відповів: "Він справжній Боїнг". І ось пілотом у ньому віднедавна став Кассано - суперталант, реалізований лише на 30-40%. "Тільки геній Тотті можна порівнювати з моїм", - це як завжди відвертий і нахабний Антоніо після того ж матчу.

"Інтер" як втілення всіх стереотипів про Кальчо

Катеначчо, занудство, гра на результат, Італія вже давно не та - такі кліше зазвичай виринають в голові якогось новоявленого фанатика позамежної швидкості АПЛ, інопланетної технічності Прімери чи навіть дикої безшабашності Бундесліги. І ось, якщо би ви дивились виключно матчі "Інтера" в Серії А і більше нічого, ваш автор цілком би підписався під цими стереотипами. 9-й тріумф із сумарних 12-и з рахунком 1:0 у 18 турах! Як взагалі таке можливо? Щось подібне любив демонструвати "Ювентус" минулого. "Інтер" за неповне перше коло відіграв 12 матчів насухо, що вже на 1 більше, ніж за весь минулий сезон. Лідери чемпіонату перервали рекордну серію 4-х переможних матчів "Емполі", а прибив тосканців Мауро Ікарді, якому на 8 голів у сезоні знадобилось лише 12 ударів у площину. Ще одне втілення лідерського мінімалізму Манчіні.
 

Ілічіч - новий лідер "Фіорентини", Калініч - успішно підносить снаряди

Команда екс-дніпрянина продовжує боротись з грандами за титул. Мінус 1 до вершини - це зовсім нічого. "Фіорентина" набрала 38 очок у 18 турах, а це найкращий результат флорентійської команди за майже 2 десятиліття. Такі впевнені і красиві перемоги, як на Сицилії, свідчать - не має жодних підстав для уповільнення темпу. Калініч двічі асистував Ілічічу на гол. Словенець 5 разів відзначився у 4 турах і, схоже, поверну собі найкращу форму. Як же все-таки чудово, що Йосіп зачекав з камбеком до періоду, коли матчі плей-офф Євро-2016 вже зіграні, погодьтесь! Команда Пауло Соузи  має найкращу атаку італійського сезону - 36 голів, у 14 з яких взяв безпосередню участю Нікола Калініч. А ще "Віола" залишається єдиною командою Серії А, що забивала у кожному з 18 матчів першого кола. Загалом серія голів "фіалок" триває 25 матчів чемпіонату. Вражає.
 

Трилер із нещасливим кінцем для "Роми", або береженого не завжди Бог береже

Команда Руді Гарсії виграла лише 1 з 6 останніх матчів Серії А. Якби не вихід у плей-офф Ліги чемпіонів, з французьким наставником уже б розпрощались. А так - терплять. Руді знову постраждав від перестраховки. Керманич "джаллороссі" так налякався камбеку "К'єво" з 0:2 на 2:2, що за рахунку 3:2 на користь римлян вирішив замінити свого нападника, автора першого голу Садіка Умара на словацького захисника Дьомберта. І що б ви думали - веронці знову зрівняли. Немає в Серії А команди, яка зараз більше жаліє про введення електронної системи визначення голу, ніж "Рома". Адже судді б самі нізащо на світі не зарахували гол Пепе, хоча на стоп-кадрі видно - м'яч виразно пересік лінію, як його не крути.

 
 
До слова, про Умара. 18-річний нігерійський форвард відзначився другом голом за дорослу команду у своєму першому виході зі старту. Два м'ячі за 147 ігрових хвилин - дуже достойно! Цікаво, що у Прімавері Умар забив 16 голів за 14 матчів. Ось таке підсилення на рівному місці, поки Джеко відбуває покарання за лайку вбік арбітра.
 

Звістка про 4000-й гол "вовків" у чемпіонаті Італії ("джаллороссі" поступаються за цим показником лише "Ювентусу", "Інтеру" і "Мілану") не приносить їх фанатам жодної сатисфакції. Мережею кружляють меми про битву "Юве" і "Роми": туринці на стартовому 10-матчевому відрізку набрали 12 очок, а римляни 23. Та ось минуло 8 турів, а туринці випереджають римлян на 3 бали.
 

"Ювентус": 8 поспіль перемог і ми знову у грі

"Стара Синьйора" займається серійним кілерством. "Юве" прибив 8-х поспіль суперників із сумарною різницею 20:5. Це найкращий результат команди із сезону 2013/14. Дибала закинув снаряд зі штрафного в ціль у стилі Мессі чи Пірло, який, до слова, був останнім, хто забивав у "Ювентусі" з прямого стандарту. Перемога над останньою командою чемпіонату стала 1500-ю загалом у Серії А - "б'янконері" перші, хто досягнув цієї видатної позначки в Італії. "Ми здобули 8 перемог поспіль і повернулись в чемпіонську гонку", - Аллегрі. "Ми продовжуємо погоню. У нас немає права зіграти хоч один матч абияк. "Ювентус" зобов'язаний повернути собі перше місце. Це наша доля", - автор третього голу Дзадза, якого "Ювентус" не відпускає в "Норвіч" навіть за 25 мільйонів євро.

"Верона" не виграє в еліті вже 20 матчів поспіль, і заміна, здавалось, вічного Мандорліні на Дельнері не дуже допомогла. Останній резонно зазначає, що сезон для "еллінів" розпочинається в неділю. Якщо "Верона" і в "Палермо" вдома не виграє, то може втратити другого наставника за сезон.
 

"Мілан" за крок до звільнення Міхайловіча?

Наступний матч "россонері" проти "Роми" - це гра злості. Обидві команди розлючені останніми результатами, що доводять коментарі гравців і тренерів після 18-го туру. "Мілан" примудрився вперше за 8 років поступитись "Болоньї". Або вперше за 73 роки програти два поспіль матчі, з яких починається новий рік для команди. Лише "Наполі" досі зумів взяти міланську фортецю на "Сан-Сіро" за епохи Міхайловіча. І питається - треба було викладати 8 мільйонів заради того, аби Луїс Адріано виходив на 11 хвилин? Бос "Мілана" Сільвіо Берлусконі збільшив пресинг на Сінішу після ганебної поразки від 15-ї команди Серії А. А що, має право: 80 мільйонів євро на трансфери виклали, а результати і проблеми майже ті ж, що минулоріч. На випадок, якщо "россонері" і проти "Роми" виглядатимуть так безпорадно, у клубі вже приготували антикризовий дует менеджерів - молодість Крістіна Броккі і легендарний досвід Марчелло Ліппі.

Свист на адресу свого наставника і теплий прийом чужого. "Я був дуже зворушений теплим прийомом фанатів "Мілана". Здається, що після стількох років уболівальники забудуть тебе, але щоразу вони змушують мене відчути щось особливе", - Роберто Донадоні. Алленаторе, після приходу якого "Болонья" здобула 5 перемог, а до - лише 2.
 

І таке "Лаціо" було не до снаги "Дніпру"

Римські "орли" потішили своїх фанатів лише однією перемогою в 9-и останніх матчах чемпіонату. Якби не той виїзний тріумф над лідером "Інтером", Стефано Піолі вже навряд чи б розказував, наскільки він розлючений грою команди проти "Карпі". У рідних стінах "лаціалі" не зуміли завдати бодай один прицільний удар за весь матч! Навіть на "Олімпіко", що раніше був нездоланною фортецею, римляни не можуть перемогти з жовтня місяця. Це не враховуючи звитяги в Кубку Італії над "Удінезе" і Лізі Європи над нашим "Дніпром".  А в наступному турі на команду Піолі чекає "Фіорентина"...
 

Інсіньє тягне рідний "Наполі" до Скудетто

У періоди слабшої гри Гонсало Ігуаїна ви завжди можете розраховувати на нього - на Лоренцо Інсіньє. Це, звичайно, як що ви - це "Наполі", який виховував цього екстраординарного малюка, що додає барв Кальчо. Все-таки добре, що тур завершували у Неаполі, а не матчем "Інтера". Останнє враження воно найприємніше. Надто крутий гол Інсіньє, аби дозволити собі не передивитися його відео на "Футбол 24". Переможний м'яч Марека Гамшіка у 300-му матчі капітана "адзуррі" в Серії А. А поміж двома голами господарів реалізований пенальті Фабіо Квальяреллою. Колишній гравець "Наполі" віддав належне своєму минулому і гол не святкував. Достойно.

Ну, а для нашого "гранатового" Василя Прийми цей матч на український Святвечір не запам'ятався першими хвилинами в чемпіонаті Італії. Зате вид з вікна готелю, де проживав "Торіно" допоміг позитивному і піднесеному настрою. А матчі на топ-рівні, віримо, в українського захисника ще попереду!
 
Тарас Котів, Футбол 24