УКР РУС

Міхел: Хто потрапляє в "Шахтар", не хоче звідти йти

8 січня 2014 Читать на русском

Колишній футбольний арбітр Любош Міхел на початку нового 2014-го року продовжив контракт з донецьким "Шахтарем". Нова угода розрахована на два роки.

Нагадаємо, у "Шахтарі" Міхел очолює департамент міжнародних змагань.

Телефонний дзвінок журналіста "Футбол 24" застав Міхела на його батьківщині у Словаччині. В інтерв’ю нашому сайту пан Любош розповів про те, чому він відмовився балотуватиметься на посаду президента Федерації футболу Словаччини й віддав перевагу роботі в Донецьку.

- Пане Любош, легко далося рішення продовжити роботу в "Шахтарі", чи були з цього приводу якісь сумніви?   

- В мене жодних сумнівів не було, хотів залишитися в донецькому клубі. "Шахтар" - великий клуб і хто сюди потрапляє, не хоче звідси йти. Є кілька причин, чому так відбувається. Одна із них – це те, що "Шахтар" є одним із клубів світу, який найкраще прогресує. За останні десять років "гірники" різко піднялися, грають на рівних із європейськими грандами. Тому є мотивація працювати тут. Команда завжди грає на перемогу, прагне добитися максимальних результатів. Дуже приємно працювати в такому клубі. Звісно, це нелегко, але є мотивація прогресувати разом із клубом.

- Тим не менш, в цьогорічному сезоні "Шахтар" не вийшов навіть із групи…

- Скажіть, а де знаходяться інші українські команди? "Шахтар" на голову перевершує інші команди. А в Лізі чемпіонів чимало сильних клубів не вийшли із групи. В груповий етап взагалі складно потрапити, а  для виходу в наступний раунд потрібне щастя. Попри те, що "Шахтар" покинули троє провідних гравців, "гірники" своєю грою в Лізі чемпіонів не розчарували своїх уболівальників. Нам не вистачило тільки одного голу у останньому матчі проти Леверкузена. Тому виступ донеччан в Лізі чемпіонів не можна назвати провальним, нам лише трішки забракло.

- Мірча Луческу після однієї із поразок в Лізі чемпіонів заявив, що судді по-різному ставляться до представників східної Європи і іншої частини континенту. Як можете прокоментувати слова наставника "гірників"?

- Так, в цьому сезоні були епізоди, коли рішення суддів були не на користь команд із східної Європи. У "Шахтарі" такі ситуації виникали у гостьовому матчі із "Байєром" та домашньому проти "Манчестера". Потрібно змиритися і грати на 120 %, щоби добиватися успіху.

- Так можна говорити про упереджене ставлення до представників східної Європи, про що казав Луческу, чи йдеться про людський фактор?

- Не хочу говорити про упередженість. Я сам пройшов цей шлях і знаю роботу суддів із середини. Арбітр не виходитиме на поле із бажанням стати на бік якоїсь із команд. Є людський фактор, тиск трибун. Судді – живі люди, вони можуть помилятися, як і будь-хто із нас.

- Це правда, що ви відмовилися від перспективи стати президентом Федерації футболу Словаччини через "Шахтар"?    

- Так, в наступному році у нас відбудуться вибори президента Федерації. Представники деяких клубів зверталися до мене із запитанням чи не хочу поборотися за цей пост. Обдумавши ситуацію, дійшов висновку, що роботу в "Шахтарі" для мене є цікавішою. Вона містить у собі більше можливостей для розвитку, як особистості, та дає шанс добитися успіху в Європі.  

- Перед продовженням угоди керівництво "Шахтаря" ставило перед вами якісь завдання на ці два роки?

- Завдання президент клуб ставить перед командою на початку сезону. Зараз наше завдання виграти Лігу Європи. Будемо робити усе для цього.

- Як оціните рівень суддівства в українському чемпіонаті? Воно прогресує?

- Думаю, що так. В Україні є кілька молодих суддів, які в Європі вийшли на якісно новий рівень. Інколи занадто багато уваги приділяється суддівству зі сторони медіа, буває, що поширюється неправдива, викривлена інформація. Як на мене, якість суддівства в Україні покращилося.

- Наостанок розкажіть: відпустку проводите у Словаччині чи були ще десь?
 
- Я у себе на батьківщині, катаюся на лижах, граю в хокей. Ці зимові види спорту мені до вподоби. А 12 січня летітиму в Донецьк, щоби разом із командою вирушити на тренувальні збори.

Розмовляв Гліб Ваколюк