УКР РУС

Михайло Метревелі: Арабідзе називають "грузинським Мессі"

23 червня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" поспілкувався з представником грузинського гравця Гіоргі Арабідзе, який прибув на збори "Шахтаря".

Вчора наш сайт повідомляв про те, що 17-річний гравець тбіліського «Локомотива» та юнацької збірної Грузії Гіоргі Арабідзе потрапив у сферу інтересів  донецького «Шахтаря». Сьогодні представник гравця Михайло Метревелі розповів нашому сайту детальніше про Гіоргі, його стиль гри і подальші перспективи.

- Гіоргі Арабідзе - зовсім юний гравець. Скажіть, будь ласка, чи багато він встиг пограти на дорослому рівні?

- Йому в березні місяці виповнилося 17 років, серед молодих футболістів Грузії він вважається №1, хоча там зараз справжня плеяда талановитих юніорів. Гіоргі захищав кольори першолігового тбіліського «Локомотива» (до речі, у цієї команди дуже сильні футболісти 16-19 років, і вони складають «кістяк» колективу, хоч і грають у першій лізі з дорослими чоловіками). За підсумками цього сезону Арабідзе і його команда вийшли у вищу лігу - спершу зайнявши друге місце в групі, а потім вирішивши на свою користь підсумок стикових зустрічей. Гіоргі зіграв 18 матчів у цьому чемпіонаті і забив 13 м'ячів, а ще віддав дуже-дуже багато гольових передач. Якщо ви подивитеся статистику, там нападник Гавашелішвілі забив 47 м'ячів, і ось, напевно, половину, а то й більше - з гольових передач Гіоргі.

Арабідзе - гравець унікальний, якого називають «грузинським Мессі», а футболісти більш старшого покоління порівнюють його з Георге Хаджі. Це гравець з прекрасною лівою ногою, який грає і на правому, і на лівому фланзі, а також під нападником. Гіоргі вже два сезони - з 16 років - грає в першій лізі, і в цьому сезоні у нього 13 м'ячів. Показник дуже хороший, а тим більше, якщо врахувати, що він, юний гравець, виступав проти дорослих у першій лізі, де грати нерідко навіть важче, ніж у вищій лізі, тому що футбол у суперників менш комбінаційний, більш силовий.

- Багато чуток про цього гравця - кажуть, що він повинен поїхати на збори з першою командою «Шахтаря», підписати договір найближчим часом. Як офіційний представник Гіоргі Арабідзе, внесіть, будь ласка, ясність у це питання.

- Справа в тому, що його батьки з зими живуть і працюють в Україні. У них двоє неповнолітніх дітей - Гіоргі і ще одна молодша донечка. Природно, вони, як батьки, хочуть, щоб діти були з ними, навчалися тут, в Україні. Представляючи інтереси його та його родини, я враховую це. Всі ми зацікавлені, щоб Гіоргі переїхав до України.

Тому мені вдалося домовитися з «Шахтарем» про те, що він їде зараз на перегляд. Вони зацікавилися Арабідзе і запросили його на збір. Сьогодні він з Тбілісі вилетів в Австрію, я з ним розмовляв - він вже на місці і сьогодні ж почне тренуватися. До речі, в готелі його поселили в одній кімнаті з Факундо Феррейрою. Як буде далі? Побачимо за результатами перегляду.

Цим гравцем цікавиться не тільки «Шахтар» - він уже проходив медогляд в «Зальцбурзі», і «Хоффенхайм»  добре знає Арабідзе. Але, позаяк сім'я живе і працює в Києві, їм би хотілося, щоб їх син грав і жив в Україні. Ми вели переговори з декількома клубами, однак «Шахтар» проявив свій інтерес найбільш конкретно, тому Гіоргі прибув на збори донеччан.

- Іноземні футболісти, які ще не досягли 18 років, згідно з правилами ФІФА не можуть підписувати дорослих контрактів з клубами з інших країн...

- Тут є різні варіанти - до речі, фахівці з футбольної юриспруденції говорять, що, позаяк батьки Гіоргі живуть і працюють в Україні, ФІФА може навіть піти назустріч і дозволити йому тут грати. Це юридичні тонкощі, і говорити про них будемо тоді, коли завершиться перегляд.

- На вашу думку, в Грузії є ще футболісти, які могли б заграти в українських клубах - навіть тих, які претендують на найвищі місця?

- Так. Ось, у тбіліському «Динамо» є хлопці, яким по 18-21 рік. Там непоганий юний опорник, хороший молодий нападник. Але, повторюся, на мій погляд, найбільш перспективна молодь Грузії зосереджена саме в «Локомотиві».

Президент цього клубу Алекс Топурія сильно працює з молодими, багато його гравців грають в зарубіжних чемпіонатах. У французькій «Бастії» - Лука Кікабідзе, у бельгійському «Генку» - Лука Зарандія (там же, в «Генку», грає ще один грузин - Торніке Окріашвілі з «Гагри»).

Словом, в Грузії багато дуже перспективних гравців, але головне для них, на мою думку, - якомога раніше виїжджати в інші країни. Тому що в Грузії слабка футбольна інфраструктура, не вистачає тренерів з фізпідготовки та інших фахівців. До 18 років багато «зірочок» грають дуже яскраво, але якщо не виїхати до того часу з Грузії - то далі складніше прогресувати.

Артур Валерко