УКР РУС

Михайло Фоменко: Ми зобов'язані гідно виглядати на Євро-2016. Не завдяки грі в більярд чи в карти, звичайно

14 січня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Наставник національної збірної України Михайло Фоменко в ексклюзивному інтерв'ю для "Футбол 24" розповів про підготовку команди до фінальної частини Євро-2016, про критерії вибору місця дислокації збірної і спаринг-партнерів, а також про формат чемпіонату України. Михайло Іванович поділився своєю думкою про комплектацію команди і можливе омолодження складу збірної України.

"Підготовка збірної України до Євро-2016 розділена на два збори"

- Хотілося б почати розмову з того, як ви провели зимові свята. Встигли відпочити після напруженого 2015-го року?

- Провів як і зазвичай, з рідними, з друзями. Я вже, як то кажуть, адаптований до свого виду діяльності, займаюся ним не одне десятиліття, так що часу для відпочинку було більш ніж достатньо.

- Зараз ви повертаєтеся до роботи, до підготовки перед Євро-2016, які стоять першочергові завдання?

- Не тільки я, весь наш штаб працює. Потрібно підготувати місця проведення зборів, домовитися про контрольні ігри. Проводиться збір інформації про наших підопічних, в цілому, все як завжди.

- Стосовно тренерського штабу. Питання щодо нього залишається відкритим?

- Так, питання ще відкрите. Тренерський штаб сформований, за винятком одного прізвища. І все.

- Перед виконкомом ФФУ бурхливо обговорювалися питання формування тренерського штабу. Президент ФФУ Андрій Павелко говорив про те, що ці обговорення негативно відбиваються на моральному стані тренерського штабу. Ви відчули на собі цей негативний вплив?

- Ми вже не в тому віці, вже маємо досить великий життєвий і професійний досвід. Тому для нас ніякого морального тиску не було.

- На які умовні етапи можна поділити цикл підготовки національної збірної України до Євро-2016?

- У березні у нас заплановано дві товариські гри. Це будуть ігри зі збірними Кіпру та Уельсу в кінці березня. Також ми зверталися до Прем'єр-ліги, щоб почати підготовку вже з 19-го травня. Підготовка розділена на два збори. Один збір, відновно-підготовчий, запланований в Туреччині. А другий збір, який вже буде безпосередньо перед початком фінальної частини чемпіонату Європи, планується провести десь ближче до Марселю, можливо, в Італії чи Швейцарії.

- Не так давно з'явилась інформація, що збірна буде дислокуватися в передмісті Марселя, в містечку Екс-ан-Прованс...

- Це вже безпосередньо на Євро.

"Вибирали базу Євро-2016 з того, що залишалося"

- Тренерський штаб збірної висловлював якісь побажання при виборі місця дислокації збірної на Євро?

- Які можуть бути побажання? Щоб було, де тренуватися, відновлюватися. Щоб були нормальні умови для навчально-тренувального процесу та відновного процесу. В цілому, це ж Європа, що тут можна бажати? Умови підходящі.

- Ви знайомі з тренувальними умовами спорткомплексу в Екс-ан-Провансі, хоча б заочно?

- Ми не дивилися. Але ті люди, які їздили дивитися, кажуть, що ніяких проблем немає, і там є всі необхідні умови для підготовки.

- Крім відповідних умов, база ще й зручно розташована географічно. (Поруч з Марселем, недалеко від Ліона, що дозволить скоротити час поїздок на два матчі з трьох групового етапу Євро-2016 - прим. "Футбол 24") Це теж вплинуло на остаточний вибір?

- Так, звісно, зручне географічне розташування. Розглядалися й інші варіанти в різних регіонах Франції. Вибирали з доступних варіантів, адже багато команд відразу після виходу у фінальну частину вже зайняли левову частку місць для дислокації, в цьому вони мали перевагу. А ми грали ще й матчі плей-офф, тому вибирали з того, що залишалося.

"Далеко не всі команди зараз хочуть їхати в Україну"

- Спаринг-партнерами для збірної були обрані Уельс і Кіпр. Ці команди вибиралися, виходячи з рекомендацій тренерського штабу?

- Нам пропонували, з ким вести переговори. Але ми відносимось не до тих команд, які можуть вибирати, кого хочуть. Ми вибирали з тих команд, які були доступні. Були домовленості з ними.

- Серед можливих команд, окрім Уельсу та Кіпру, з кого вибирали?

- Ми цим не займалися, цим займалася організація УФІ. Ми висловили свої побажання. Нам сказали, з якими командами ми зможемо зіграти, а ми вже вибрали тих, кого змогли. Далеко не всі команди зараз хочуть їхати в Україну.

- Критеріями вибору були схожість у стилях і якісь певні ігрові аспекти?

- Так, саме цими критеріями і керувалися. Уельс був обраний зважаючи на схожість у стилі гри з командою Північної Ірландії, британський стиль.

- Якщо з Уельсом все більш-менш ясно, то чому обрали Кіпр?

- Тому що більше ніхто не хотів грати з нами. Мені здається, ви не розумієте ситуації. Таке враження, що наша команда нарозхват. Але як тільки буде сказано, що ми хочемо зіграти гру вдома...

- Чи ведуться зараз переговори щодо інших спарингів?

- Звісно, ведуться. Але нам поки ще конкретно нічого не повідомляли. Цим питанням займаються УФІ і менеджер збірної. Коли вони наберуть певну кількість команд, 2-4 команди, з них ми і будемо вибирати.

- Стосовно заявки гравців для участі в спарингах. Комплектація команди буде більше спрямована на перевірку сил перед Євро, чи ви будете залучати і нові обличчя, щоб подивитися, перевірити їх?

- Все в комплексі. У нас немає можливості приділяти увагу чомусь одному. Потрібно звертати увагу і на те, і на інше. Щодо заявки, то, звісно, відсоток гравців, які готуватимуться до фінальної частини Євро-2016, буде великим. А так, все як і належить у нашій професії.

- У фінальній частині Євро-2016 ви будете орієнтуватися більшою мірою на гравців, які проходили відбірковий раунд, чи в заявці мають шанс з'явитися футболісти, які не грали у відборі?

- Ми завжди говорили і говоримо своїм підопічним, відштовхуємося від того, що не ми повинні викликати, а нас повинні "змушувати" ті футболісти, які є кандидатами в збірну. Якщо вони хочуть бути в збірній, то повинні своєю грою нас змушувати, щоб ми їх запрошували.

"Пояснюємо гравцям збірної, що це не ми так хочемо, щоб вони грали в обороні чи в атаці, а це сучасний футбол висуває вимоги"

- Щодо Руслана Маліновського, який перейшов в оренду в чемпіонат Бельгії. Руслан хоче зіграти більше матчів, щоб краще підготуватися до Євро. Наскільки реальним є його потрапляння до заявки на турнір?

- Це йому треба задати питання. Я ж кажу, що нас повинні змушувати своєю грою. Як тільки - так відразу.

- Артем Кравець - один із основних нападників збірної України. Його перехід в "Штутгарт" не завадить тренерському штабу збірної стежити за його успіхами?

- У нас є календар виступів його клубу, можемо їздити і дивитися, ніяких проблем немає.

- Виступ гравців національної збірної в іноземних чемпіонатах - це плюс для національної команди?

- Справа в тому, що коли наші футболісти переходять в зарубіжні чемпіонати, вони отримують інформацію з боку європейських тренерів, і іноді "це" розуміння гри у футбол розходиться з уяленням самого футболіста. Адже у нас деякі хлопці вважають, що розуміють футбол якось по-своєму і, відповідно, по-своєму ведуть гру. Хоча ми їм пояснюємо, що це не ми так хочемо, щоб вони грали в обороні або в атаці, а це сучасний футбол висуває вимоги. Показуємо їм на прикладі гри найкращих європейських клубів. А коли вони самі туди потрапляють, то розуміють, що це футбол, що дійсно є певні вимоги, щоб вони грали не так, як вони хочуть, а так, як вимагає футбол і тренери.

- Останнім часом все більш помітною стає трансферна тенденція, за якою українські гравці все частіше опиняються в іноземних клубах. Чи може незабаром у збірній змінитися різниця між кількістю гравців з українських команд і з іноземних?

- Це від нас не залежить. Це життя, а футбол - це не виключення з життя. Яке життя в країні - такий і футбол. Якщо люди їдуть в інші чемпіонати, переходять в інші клуби, стикаються з місцевими особливостями, бачать на прикладі своїх нових колег дещо інше ставлення до справи, набувають вмінь в професійному плані... Для збірної це корисно.

- Ви залучали в команду гравців молодіжної збірної - Петряка, Зінченка, Коваленка. Найближчим часом можуть з'явитися нові молоді кандидати, які вам цікаві? Спілкуєтеся з цього приводу з Олександром Головком?

- Ми спілкуємося з тренерами молодіжних команд. Це наше майбутнє. За рідкісним винятком, люди звідти і будуть в майбутньому поповнювати нашу національну збірну.

- Курс на омолодження збірної буде взято вже після Євро-2016?

- Все буде поступово. Навіть якщо взяти період часу, в якому знаходиться національна збірна. Через півроку фінальна частина Євро почнеться, і це завдання номер один зараз. А все інше - вже пізніше. Звісно ж, від цього не можна віддалятися, у нас достатня кількість дорослих футболістів. Ми дивимося не тільки на вік, але і на їхню поведінку на футбольному полі. Не вік визначає зрілість чи можливості футболіста, а його відношення. Якщо він виконує ті вимоги, які пред'являє сучасний футбол, то він грає. Те ж саме стосується і молоді, якщо футболіст хоче, то повинен виходити на певний рівень і гідно представляти національну збірну.

"Є ряд молодих футболістів, які можуть бути викликані в збірну України, і якщо вони не перестануть рухатися вперед, то, звісно, будуть у складі національної збірної"

- Кого б ви могли виділити серед молодих гравців, що знаходяться в найближчому резерві, які вже "стукають у двері" національної збірної?

- Ми вже викликали і Коваленка, і Зінченка... Є ще ряд футболістів, які можуть бути викликані, і якщо вони не припинять рухатися вперед, то, звісно, будуть у складі національної збірної. У такому віці одні рухаються вперед, а інші чомусь зупиняються в розвитку. Але це залежить не від нас, а від них, перш за все.

- 20-го січня пройде друге засідання робочої групи зі зміни формату чемпіонату України. Чи вважаєте ви прийнятним варіант з можливим скороченням клубів до 12-ти?

- Це не я вважаю, це життя вважає. Хотіти можна все, що завгодно. І ваші колеги хочуть, щоб було 16 команд, щоб вони грали, і не було ніяких проблем з фінансуванням клубів. Але ми не можемо на це вплинути. Саме життя дає відповідь на це питання. Формат залежить від наших реалій.

- Є й інші думки з цього приводу. Наприклад, головний тренер "Говерли" В'ячеслав Грозний говорив про те, що штучно урізати чемпіонат не можна, а відсутні команди можна компенсувати клубами з Першої ліги...

- Хотілося б запитати: скільки хлопці з "Говерли" не отримують зарплату? Це впливає на їх характер, на їх моральний стан, у всіх є сім'ї і так далі. А якщо не отримувати по півтора року зарплату, то який сенс грати, і хто це буде дозволяти? "Волинь" попередили теж. Тут не потрібно питати, відштовхуватися від чогось. Життя вважає по-своєму. Як би ми не хотіли, ми не можемо на це вплинути. Усі люблять витати в хмарах, а потрібно дивитися на реалії.

"Ми зобов'язані бути гідними, якщо потрапили у фінальну частину Євро-2016"

- Суперники збірної України у груповому етапі фінальної частини Євро-2016 аж ніяк не найслабші. Чи здатна наша збірна гідно виступити з ними і пройти далі?

- По-перше, ми зобов'язані бути гідними, якщо потрапили у фінальну частину. А що стосується наших суперників, то які можуть бути там питання. Збірна Німеччини - чемпіони світу. Збірна Польщі обігравала ту ж Німеччину. Збірна Північної Ірландії з якого місця пройшла у фінальну частину? З першого. Футболісти цих збірних грають в топ-чемпіонатах. З нашого боку не може бути недооцінки. Ми всіх поважаємо, але у нас теж є свої завдання і хлопці, насамперед, мають можливість піднятися на більш високий рівень.

- Збірна Німеччини - фаворит групи. За рахунок яких наших сильних сторін ми можемо нейтралізувати небезпеку з боку німців?

- На це питання будемо відповідати, коли вже приїдемо на турнір, проведемо підготовку. А зараз ми можемо тільки говорити про те, що ми зобов'язані гідно виглядати в цих іграх. А за рахунок чого... Не за рахунок гри в більярд або в карти, звичайно. А за рахунок підготовки, максимальної реалізації наших можливостей.

- "Динамо" в Лізі чемпіонів отримало досить сильного суперника в особі "Манчестер Сіті". Чи є шанси пройти англійців?

- Тренерський штаб "Динамо" вивчить суперника. А якщо говорити про хлопців, то скільки вже "динамівські" футболісти не грали на такому рівні, в раунді плей-офф? У них є можливість піднятися на більш високий рівень, і її треба використовувати.

Олександр Москаленко, "Футбол 24"