УКР РУС

Михайличенко: Мене в Італії оточили великою увагою, її навіть було забагато

31 серпня 2015 Читать на русском

У спецпроекті "Футбол 24" і каналів "Футбол 1"/"Футбол 2", присвяченому історії єврокубків, згадуємо участь Олексія Михайличенка в Суперкубку УЄФА-1990 у складі "Сампдорії".

Тричі в історії українського футболу наші команди грали в матчах за Суперкубок УЄФА. Восени поточного року у київського "Динамо" буде ювілей - сорок років з моменту перемоги в Суперкубку УЄФА-1975 над мюнхенською "Баварією". Два інших Суперкубка для українських команд закінчувалися невдачею - у лютому 87-го "Динамо" поступилося "Стяуа", а в серпні 2009-го донецький "Шахтар" програв "Барселоні". Але забивали у Суперкубку УЄФА українські футболісти частіше. І якщо Олег Блохін, який забив тричі "Баварії" у двох матчах, робив це у футболці українського клубу, то троє інших відзначалися вже як легіонери. Це Євген Коноплянка, Андрій Шевченко та Олексій Михайличенко.

"До Суперкубку УЄФА італійці завжди ставилися серйозно"

- Олексію, ви один з чотирьох українських футболістів, які забивали в Суперкубку УЄФА. Для вас це що-небудь означає?

- Після голу Коноплянки "Барселоні" я з подивом прочитав на одному сайті, що тільки троє українців забивали в Суперкубку - Блохін, Шевченко і Коноплянка. На секунду  закрався сумнів, чи точно забивав я (сміється)? Довелося ваших колег змусити підняти архіви, і вони все виправили (сміється). А забив я гол у ворота "Мілана", коли ще формат Суперкубка УЄФА складався з двох матчів. Сталося це в першому матчі у Генуї, який, на жаль, не завершився перемогою "Сампдорії" - за рахунок своєї солідності "Мілан" зумів відігратися (1:1). У повторній зустрічі, що проходила не в Мілані, а у Болоньї, ми програли 2:0. По правді, поступилися за всіма статтями. Пам'ятаю, що мені ще було важкувато грати. Я пропустив Чемпіонат світу -1990 в Італії через травму плеча. Майже всю передсезонку "Сампдорії" пропустив, перебував у збірній СРСР. Тільки за тиждень до старту чемпіонату Італії приєднався до "Сампдорії". Підготовчої бази, фундаменту на весь сезон я не заклав, що потім позначилося в грудні. До того ж протягом десяти років у  грудні у мене завжди починалися відпустки. І як ти не змушуєш, що ти не робиш і як би не готувався - якщо цей цикл вироблений десятиліттями, організм не може перебудуватися. Але щось ми відволіклися від теми розмови...

- У Європі до Суперкубку ставляться прохолодно. Як в Італії?

- Жодна команда Італії поверхнево до Суперкубку ніколи не ставилася. Як-не-як , в Суперкубку зустрічалися дві найкращі команди Європи. "Для "Сампдорії" ці матчі котирувалися точно не нижче, ніж поєдинки Кубка Кубків і чемпіонату Італії, навіть незважаючи на абсолютно чемпіонський настрій. "Сампдорія" ніколи не ставала чемпіоном Італії.

- І саме у ваш рік це сталося!

- Так. Після 1991 року "Сампдорія" більше не перемагала в Італії. Тому зіграти з "Міланом", одним зі своїх конкурентів, було дуже престижно. Паралельно "Сампдорія" захищала свій титул в Кубку Кубків - ми вже пройшли "Кайзерслаутерн" і "Олімпіакос". Настрій на всі турніри був неймовірний, кожна гра немов остання. Можливо тому, що не було ще групових етапів європейських турнірів і матчі йшли на виліт, варіювати складом означало загрозу завалити якийсь турнір.

- У "Мілані" виконували соло голландці Рууд Гулліт і Франк Райкаард. Вони й зробили результат, як у фіналі 88-го на Євро?

- Так, у повторній грі саме вони організували два м'ячі! В Італії існував ліміт: заявляли тільки трьох іноземців. Італійські клуби дотримувалися стратегії запрошення в команду гравців з однієї країни. У "Інтері" грали троє німців, в "Мілані" - троє голландців. Коли "Ювентус" купував Заварова, то хотів придбати Протасова і мене. Правда, "Сампдорія" до цього ще не дійшла. У нас в команді крім мене були бразилець Серезо і югослав Катанец.

- У "Сампдорії" були Манчіні, Віаллі, Верховод, Пальюка. За іменами генуезці не поступалися міланцям?

- Ні, але "Мілан" був більш зірковий, чи що. "Сампдорія" зробила ставку на молодих - Пальюку, Ломбардо, нападників Віаллі і Манчіні, які, до речі, вже грали на Євро-88 у півфіналі проти СРСР.

"Пальюка жив на першому поверсі, а я займав другий і третій"

- Хто був ватажком "Сампдорії"?

- На мій погляд - Віаллі. Він провів якийсь неймовірний, фантастичний сезон. Манчіні у свою чергу був душею колективу, капітаном і одним з помічників тренерів. Він виріс в Генуї, навколо нього в команді все крутилося.

- Це правда, що Манчіні був настільки близький до президента клубу, що вплив у команді мав більший, ніж тренер Вуядін Бошков?

- Не беруся цього стверджувати напевно, але вплив у колективі дійсно мав величезний.

- Ви стверджували: У "Сампдорії" дійсно існували групування. Ветерани окремо, легіонери самі по собі, молоді в своєму оточенні. А ось Віаллі до жодної з груп не входив". Чому Віаллі тримався осторонь?

- Не осторонь, а з усіма. Віаллі був витівником і жартівником. Він мені чимось нагадував Андрія Баля. Двома словами Віаллі це Баль у київському "Динамо". І він був єдиною людиною в команді, який курив у відкриту. Я це робив нишком.

- А з ким ви вільний час проводили?

- З Івано Бонетті, Джанлукою Пальюкою, Серезо, Сречко Катанцем, Фаустом Парі. Бразилець Серезо часто запрошував до себе додому. У нього велика, чисто бразильська багатодітна сім'я з нянею.

- А як ви з ним спілкувалися, зрозуміло, що не португальською?

- Доводилося італійською. Один час допомагав югослав Катанец, який був моїм перекладачем, коли я ще зовсім не міг говорити. Югославська трохи схожа на українську мову, і більш-менш ми розуміли один одного.

- Ви говорили, що адаптуватися в Італії було непросто. Але в той час в команді був тренер югослав Вуядін Бошков і Сречко Катанец. Ніби проблем не повинно було бути?

- Ну я ж не можу тільки з двома людьми спілкуватися, правильно? Тим більше це не російська і українська, де все зрозуміло. Цікаво інше - мене поселили в одному будинку з Пальюкою. Він жив на першому поверсі, а я займав другий і третій.

- Нічого собі привілеї ...

- Він не був одружений, йому вистачало. Пальюка возив мене на тренування, вчив італійської, пояснював багато речей. Пам'ятаю випадок. Пальюка кличе на піцу. Поїхали. Відкриваю меню, а там крім піци і риба, і м'ясо. Кажу Пальюкі, що візьму м'ясо. Він на мене з подивом дивиться: "Я ж тобі казав, що ми їдемо на піцу. Якби я тебе запросив на м'ясо, ми б поїхали в інше місце ". Так я зрозумів, що в Італії є своє фірмове блюдо, заради якого італійці приходять в той чи інший ресторан.

"Увагою італійці оточили аж занадто"

- Що вас засмучувало в побутовому плані?

- Абсолютно нічого. Мене оточили великою увагою, з розумінням ставлячись, що я приїхав зовсім з іншої країни. Якщо чесно, уваги було навіть забагато, я хотів менше. Стомлював той факт, що в розмовах брати участі я не міг, як і не міг зрозуміти гумор або жарти.

- Чому пішли з "Сампдорії" після першого ж сезону?

- Я говорив, що грудень і січень для мене видались вкрай важкими. Після тренувань я залишався займатися індивідуально. У мене не бігали ноги. А коли все це відійшло, то команда перебувала в такій формі, що я став здебільшого виходити на заміни. Напевно, італійці так і не зрозуміли до кінця, що таке може трапитися і з якої причини стався спад. Паралельно з'явилася зацікавленість "Глазго Рейнджерс". Але переговори йшли дуже довго. Шотландці тричі прилітали в Геную. На той час це був один з найдорожчих трансферів "Глазго Рейнджерс". Фінансово "рейнджери" тоді перевершували всіх навіть у Англії, включаючи "Ліверпуль" і "Манчестер Юнайтед". Тільки уявіть: у "Рейнджерс" грали троє або четверо англійців збірників! Я прийняв рішення перейти в "Глазго". Подумав, якщо мене не зовсім хочуть бачити у складі, то я не повинен нічого доводити.

- І навіть не пошкодували про це, адже наступного року "Сампдорія" вийшла у фінал КЕЧ-91/92?

- Ні. Я провів хороші п'ять сезонів у Шотландії.

- Трохи раніше "Сампдорії" ви могли опинитися в "Ювентусі". Після ЧЄ-1988 року "Ювентус" хотів придбати Заварова, Протасова і Михайличенка. Якби відбувся такий проект, думаєте, і Заваров, і Михайличенко на Аппенінах пограли б довше?

- Ми не можемо цього перевірити. Може, "Ювентус" розчарувався б у нас через півроку. Звичайно, в плані комунікації нам було б простіше. До того ж, якби так сталося, на полі  утворився б умовний стрижень - опорник, піднападник і нападаючий. Але доля, на жаль, не надала нам такої можливості.

- Зустрічалися з Сергієм Алейніковим, який в "Лечче" грав?

- Ні. Ми були товаришами по збірній, у нас були нормальні відносини, але не такі дружні, щоб в гості ходити.

"Двічі за крок від фіналу КЕЧ"

- Був у вашому житті ще один Суперкубок - у складі київського "Динамо" ви грали проти "Стяуа" в 87-му. Кияни настільки привчили до перемог, що мало у кого, мабуть, виникали сумніви щодо сприятливості результату матчу в Монако. Фаворитом "Динамо" вважалося і у всіх міжнародних прогнозах. Що сталося?

- По-перше, треба сказати, що "Стяуа" теж була не подарунком. По-друге, нам трохи не пощастило з підготовкою. Йшли проливні дощі у Монако. Поле для тренування не дали. Валерій Васильович у свою чергу нас гарненько поганяв по бігових доріжках на передігровому тренуванні. Протягом доби в день гри йшов дощ, поле було потворне - в'язке і важке. На цьому тлі впадала в очі легкість і свіжість гравців "Стяуа". Звичайно, у нас була перевага в плані досвіду і майстерності, але вона нівелювалася при таких погодних умовах. Та ще й пропустили прикрий гол, після рикошету. Якщо не йде, то, на жаль, не йде у всьому.

- Та обставина, що надзвичайно для нас рано - в третій декаді лютого грали зі "Стяуа" -теж зіграла свою роль?

- Природно. Два місяці суцільних зборів, звичайно, впливають. Березень для наших команд завжди був, та й залишається важким донині, щоб ми не робили і як би ми не готувалися. Контрольні ігри ніколи не стануть тим локомотивом, які витягнуть відразу на хороший рівень.

- Вирішальним у грі став нанесений за хвилину до перерви удар зі штрафного зовсім юного ще Хаджі. Після тієї зустрічі "Карпатський Марадона" здавався вундеркіндом?

- Абсолютно ні. Хаджі нічим не виділявся. Були яскравішими люди у "Стяуа", той же Лекетуш.

- У тому же 1987 роком році "Динамо" не тільки програло Суперкубок, але й поступилося в першому ж раунді Кубка чемпіонів "Глазго Рейнджерс". Олег Кузнєцов згадував, що нічого не віщувало біди, а програли через курйозно пропущений  м'яч, коли Чанов невдало викинув м'яч у спину Балтачі? Вас теж приголомшила та поразка?

- Так. Якою б добротною командою "Рейнджерс" не був - навіть з Сунессом, Маккойстом і іншим воротарем збірної Англії Вудсом - "Динамо" було сильніше. У Києві "Рейнджерс" добре оборонявся. Ми ледве змогли забити один м'яч з пенальті (Михайличенко забив. - прим.авт.). Ну а в Глазго шотландці спритно схитрували. На передігровому тренуванні було одне поле, а під час гри зовсім інше. Тоді розміри поля за стандартами мали чималий просвіт- максимальне 120х80, мінімальне - 110х68. "Рейнджерс" перед грою вкоротив поле на два-три метри з кожного боку. Вони розуміли, що якщо у "Динамо" буде простір, то нас не наздогнати. Валерій Васильович навіть перерахував розміри, але все було за стандартом. Сама гра вийшла важкою, плюс цей безглуздий гол. Я то його не бачив. Чанов зловив м'яч в руки, зібрався вводити його, гравці атаки повернулися обличчям до чужих воріт. Ррраз - стадіон вибухає і аплодує. Я нічого не зрозумів. Після другого голу Маккойста ми мали кілька стовідсоткових моментів, але Олег Володимирович (Блохін. - прим.авт.) не потрапляв у ворота.

- Найбільш прикру поразку з "Динамо" відчули в КЕЧ-86/87, коли поступилися "Порту"?

- Так. Його можна порівняти з поразкою від "Баварії" в 1999 році. У першому матчі в "Порту", поступаючись 2:0 при вилученні Баля, ми змогли відквитати один м'яч. Здавалося 1:0 вдома і все - фінал! Але до 12-ї хвилини в Києві ми вже горіли 0:2. І знову гол рикошетом від стінки. Але навіть при такому розкладі ми створили біля воріт "Порту" таку кількість моментів, що спокійно могли перемогти 4:2. Тільки у мене було близько п'яти моментів. Не вистачило не тільки майстерності і холоднокровності, але й везіння. Ми і в поперечину потрапляли, і поляк Млинарчік як на зло тягнув такі м'ячі, незрозуміло. Якби в першому таймі ми реалізували один з численних моментів і зрівняли рахунок, в другому таймі у нас були б непогані шанси, на мій погляд, дотиснути суперника. Але це все одно лише моя суб'єктивна оцінка.

- Останні матчі в динамівській футболці ви провели проти "Фіорентини" в грудні 89-го. Є що згадати?

- Так. У нас закінчився чемпіонат. До матчу готувалися в Італії днів десять. До речі, "Фіорентина" приймала нас в Перуджі, їхній стадіон готували до ЧС-1990. Але сказати, що ми грали добре - я не можу. Всі були втомленими. Ці збори, які нікому не потрібні були, витиснули нас до останнього. Десять днів сиділи десь у горах без сімей. По грі, правда, були питання. Ми забили чистий м'яч, який арбітр чомусь не зарахував, а потім і зовсім знайшов найбрутальнішого гравця в нашій команді Ваню Яремчука та вліпив йому пряму червону. Тільки реалізований пенальті Баджо суперечок не викликав. Ну а в Києві у нас шансів не було. Грали в грудні. Стояв мороз мінус десять. Поле накрили плівкою, та відкрили занадто рано, за кілька годин до початку матчу. Газон покрився скоринкою льоду. Ми в бутсах, як на ковзанах, а вони - в сороконіжках. Коротше, тікали від нас як від стоячих.

- Саленко і Литовченко розповідали, що перед матчем слали гінців за сороконіжками додому...

- У нас не було сороконіжок. Не знаю, звідки ці історії. Сороконіжок  у нас в принципі не могло бути.

- У тих матчах віч-на-віч в центрі поля зіткнулися з Дунгою, теперішнім наставником збірної Бразилії. Як футболіст - гравець першої величини?

- Будете сміятися, а я його взагалі не пам'ятаю. Напевно, молодим був. Після того як я закінчив, він років десять грав ще (сміється).

 

- За п'ять сезонів у "Рейнджерс" хоч якісь успіхи  здобули в єврокубках?

- У мене відклався у пам'яті другий розіграш ЛЧ, коли формат був зовсім інший - брали участь тільки чемпіони своїх країн, а сам груповий етап складався всього з двох груп. Без плей-офф. Переможці груп безпосередньо виходили у фінал. Так от за вихід у груповий етап ми обіграли чемпіона Англії "Лідс Юнайтед", а в групі потрапили на "Марсель", "Брюгге" і московський ЦСКА. Фінал був близький, рукою подати. Ми зайняли друге місце тільки з тієї причини, що з Брюгге в Бельгії зіграли внічию, а "Марсель" у них переміг. Ми ж з "Марселем" зіграли вдома 2:2, а в Франції 1:1. У "Марселя" була феноменальна команда. У воротах Бартез, у захисті - Болі і Англома, у півзахисті - Дешам, Десаї, в атаці - Бокшіч, Феллер і Абеді Пеле. Якщо чесно, я не знаю, як ми в Глазго змогли відігратися після 0:2.

- Може, поле урізали?

- До речі, ні. Але "Марсель" справді заслужив і перше місце в групі, і справедливо потім обіграв "Мілан" у фіналі. Приємні спогади.

Валерій Пригорницький