УКР РУС

Михайленко: Наш народ розбестили великою кількістю класних легіонерів, люди звикли бачити закордонних майстрів

19 грудня 2016 Читать на русском

Головний тренер "Дніпра" Дмитро Михайленко поділився враженнями від виступів команди в УПЛ.

"Я – тренер-дебютант УПЛ. Усе тут для мене нове. Тому мій погляд є поглядом людини, яка ніби опинилася в іншому світі, де вперше стикається з багатьма речами. Порівняно з молодіжною першістю як УПЛ, так і рівень організації змагання, заданий УПЛ, просто шокував. Усе має височенний стандарт, якому намагаєшся відповідати. Причому це стосується кожного аспекту, який супроводжує, власне, матчі, а також те, що їм передує й слідує після них. Це й рівень домовленостей між клубами про прийом один одного, і принцип укладання календаря, і швидкість реагування Дирекції УПЛ на запити, і стадіони з полями.

Серед останніх "підкачали" тільки Суми, та й то ситуація зрозуміла: для "Олімпіка" переїзд на "Ювілейний" був форс-мажором, вимушеним кроком за складних обставин. А так рівень решти арен – чудовий у всіх планах. Або візьмемо такий аспект, як робота суддів: у нас традиційно жаліються на них, але повірте – ще кілька років тому все було набагато гірше. Я вже не згадую 1990-ті, епоху, коли я грав, коли матчі знімали одною камерою, а вона не встигала не тільки за рефері, а й за переміщеннями футболістів і м’яча.

Головний "мінус" відомий усім, хіба що лінивий не згадує про нього: відвідуваність. Мала кількість людей на стадіонах. Проблема тим складніша, що утворює її не якийсь один фактор, який можна прибрати, тут ціла сукупність причин. Найперша – економічна: люди збідніли. Друга причина – назву її психологічною: коли у твоїй державі йде війна, якось не до розваг. Третя – суто футбольна: за час від середини 2000-х наш народ розбестили великою кількістю класних легіонерів, люди звикли бачити закордонних майстрів і не хочуть чекати, поки такі ж майстри вийдуть із вітчизняних шкіл.

Ще не забуваймо, що чотири команди (33%) грають не вдома. Я переконаний: Україна – не перша й не остання держава, котра пережила такий етап, і все, що нам треба, – вивчити інший досвід долання таких проблем. Наприклад, досвід Польщі. Потрібна системна робота з усіх боків – і клубів, і самої УПЛ. Системна робота без поспішних висновків і з розумінням, що швидко результат не прийде. Що показово, мінімум половина із шести матчів кожного туру дуже цікаві, у них присутня захоплююча ігрова інтрига. Просто ця інтрига йде від виконавців, нижчих за класом, порівняно з тими, які були ще навесні 2014", – розповів Михайленко.

Михайленко: Фонсека сказав, що в Україні не вчать грати у футбол

Підписуйтесь на push-повідомлення від "Футбол 24", щоб першими дізнаватися про найважливіші футбольні новини та/або події в центральних матчах українського і світового футболу