УКР РУС

"Ми тоді посміялися": Суркіс зізнався, хто першим порекомендував йому запросити Луческу в Динамо

21 травня 2021 Читать на русском

Президент "біло-синіх" Ігор Суркіс розповів про те, звідки і як з'явилась ідея запрошення Мірчі Луческу у столичний клуб.

"Роки два або три тому Ігор Циганик сказав мені, що Мірча в захваті від нашої молоді. Луческу звернув на неї увагу, коли наша збірна грала в Харкові з Туреччиною. Він сказав, що з цією молоддю потрібно вміти працювати. Мірча не говорив про те, що він хотів би очолити Динамо чи ні. Але коли такий тренер, який підготував дуже багато молодих гравців у Шахтарі і Туреччині, каже таке, у мене це викликає оптимізм.

Суркіс не виключив повернення Ярмоленка в Динамо

Ми якраз змінилися. Почали приділяти увагу ДЮСШ. Селекційна служба почала запрошувати молодих футболістів. Наприклад, Назар Волошин із Харкова. Приділили цьому велику увагу. Напевно, Луческу це побачив, а Циганик мені про це сказав. Він заявив: "З усіх, хто найкраще може попрацювати з молоддю, я б порекомендував вам Луческу". Тоді я пропустив це повз вуха. Потім у нас відбулася ще одна якась розмова. Циганик сказав, що легко може влаштувати переговори з Мірчею.

У нього був його телефон, а Луческу вже не працював у збірній Туреччини. Я запитав Циганика про те, а як він взагалі собі це уявляє? Людина 12 років відпрацювала в Шахтарі. Як це буде сприйнято? Циганик сказав, що нормально – приходить професіональний тренер, працює. Якщо він дасть результат, то як це мають сприйняти? У футболі результат головний. Цьому мене навчив Лобановський. Якщо гра погана, дивись на табло. Гра забувається, а результат залишається.

Луческу міг очолити збірну України перед Євро-2012 – фахівець пояснив, чому відмовився від пропозиції

Ми тоді з Цигаником і моїм братом сиділи в кабінеті та посміялися. Ніяк на це не відреагували. Циганик сказав потім таку фразу: "Якщо вирішите запросити Луческу, то він подзвонить Ахметову". Для мене на цьому розмова закінчилася. Рінат Леонідович не радиться ж про те, що робить у своєму клубі. І я не повинен радитися, що мені робити в своєму клубі.

Але потім настав момент, коли ми могли не посісти друге місце в чемпіонаті. Було ухвалено рішення про зміну головного тренера. У той час це викликало величезну складність. Виїхати нікуди не можна, вирував ковід. Тоді я повернувся до ідеї запросити тренера, який у цьому житті чогось досягав. Не тільки в Шахтарі, а й в Європі. Це мудра людина, яка ніколи мене не ображала. Хочу на цьому наголосити", – зізнався Суркіс в інтерв'ю Профутбол Digital.

Луческу на коні, полтавська магія, тренерські відкриття і скандали у чемпіонаті безхатченків – підсумки УПЛ 2020/21