УКР РУС

"Металург" (Запоріжжя). Підсумки сезону 2014/15 і анонс сезону 2015/16

7 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує огляд підсумків чемпіонату 2014/2015 для клубів Прем'єр-ліги і анонс наступного сезону. На черзі - 7 місце, "Металург" (Запоріжжя).

За принципом змагань, де-факто, запорізький "Металург" завершив сезон на дев'ятому місці, але де-юре підсумкова позиція запорожців сьома. Після завершення чемпіонату контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ зняв очки з "Волині" і донецького "Металурга", що сприяло просуванню "Металурга" в таблиці на дві позиції. Так високо команда в турнірній таблиці востаннє піднімалася в сезоні 2008/09.

Кадри

Трансферна (та й вся клубна) політика запорізького "Металурга" давно таємниця за сімома печатками. Не лише для журналістів і простих уболівальників глухий ліс, але й для самих футболістів ситуація не до кінця визначена. Нещодавно в інтерв'ю "Футбол 24" Олексій Годін зізнався, що ситуація в клубі давно вийшла з-під контролю.

Після завершення чемпіонату 2013/14 з першої команди "Металурга" у дубль було скеровано немало основних футболістів: Коротецький, Гавриш, Матяж, Годін, Лазарович, Шевчук і Платон. Олег Таран пояснив футболістам, що приймав це рішення "виключно за футбольними критеріями", нібито гравці не вписувалися в модель його футболу.

Однак згодом Таран амністував "чотирьох" (Матяжа, Коротецького, Гавриша і Платона), мабуть, через те, що керівництво запорізького "Металурга" не змогло підписати Ткачука і Бартуловіча, які перебували з командою на першому етапі підготовчих зборів. Втім, перед стартом запорожці все ж зуміли дещо освіжити склад відомими виконавцями. Взяли трьох колишніх гравців "Дніпра" - Льопу, Пашаєва і Лисицького, полтавчанина Олексія Курилова, який довго лікувався у "Ворсклі", а також за 100 тисяч євро у албанського "Шкендербеу" придбали опорного півзахисника Нурудіна Орелесі.

У той же час з перших турів Таран дав зрозуміти, що продовжить підключати до ігор власну молодь. І слова підтвердив вчинками. Так, в життя Олександра Каплієнко, Дмитра Юсова, Валеріане Гвілії, Микити Татаркова та Ігоря Жураховського прийшов дорослий футбол, щоправда, декого з них Таран залучав ще в минулому чемпіонаті.

Запорізький "Металург" першим серед усіх команд оголосив про відставку свого тренера. Після десяти зіграних матчів "Металург" з дев'ятьма очками займав 11-е місце в турнірній таблиці. Цей результат керівництво клубу вважало незадовільним, і до зими в ролі керманича був спортивний директор клубу Олександр Томах. З весни команду прийняв Анатолій Чанцев.

У січні в "Металурзі" відбулися великі пертурбації в складі. Так, у низки футболістів закінчився термін дії трудових угод, і вільними агентами стали Євген Боровик, Андрій Сахневич, Ігор Коротецький, Володимир Прийомов та Іван Матяж. У січні до них приєдналися три легіонери - словацький воротар Лібор Хрдличка, португальський півзахисник Сержіньо та бразильський форвард Лео Пассос.

Володимир Прийомов

З-поміж усіх, хто залишив "Металург", хотів бачити лише одного - Хрдличку, однак той вирішив прийняти пропозицію тбіліського "Динамо". Контракт з Лео продовжувати не стали, а Сержіньо запорожці відпустили на прохання гравця.

Взагалі вся ця зачистка виглядала досить дивною: керівництво клубу прийняло рішення навіть не проводити переговори з багатьма гравцями, не призначивши при цьому нового головного тренера, котрому гравці, що відійшли, могли б знадобитись.

Тих, хто відійшов, потрібно було кимось замінити. От тільки ким - оце питання. Взяли молодого нападника Кулача з "Іллічівця", але отримати від нього реальну допомогу не вдалось. У дев'яти зіграних матчах 22-річний нападник жодного разу не побачив своє прізвище на табло. В останній момент вдалося домовитися стосовно свого ж вихованця Цурікова, котрий навіть і близько не проходив до складу "Динамо".

Сезон

"Попередньо керівництво сказало: максимальне завдання - це восьме місце. Але ми зіткнулися з тим, що у нас маса проблемних позицій. Їх потрібно закривати. Якщо ми це зробимо - звичайно, ми хочемо виступити, принаймні, краще, ніж в минулому сезоні", - повідомив після гри першого туру з "Шахтарем" Олег Таран.

Почав чемпіонат "Металург" не просто здорово, а чудово! У перших п'яти турах запорожці здобули дві перемоги над "Говерлою" та "Карпатами". Матч у Львові взагалі слід вважати найкращим у сезоні. Станом на 90-у хвилину "дитячий садочок" Тарана горів 1:0, проте у доданий час зусиллями юного Татаркова та Дмитра Льопи запорожці змусили згадати один знаменитий фінал Ліги чемпіонів.

Поразки від "Шахтаря" (0:2) та "Дніпра" (0:1), якщо так можна сказати, були сприйняті "на ура", а як інакше говорити про поразки, якщо на нічию розраховувати взагалі не доводиться. Однак після жвавого старту продовження не було. Навпаки, Запоріжжя попливло. Два поспіль фіаско по 0:3 від "Volvo" ("Волині" та "Ворскли"), поразка у Харкові та вистраждані нічиї з "Олімпіком" і "Чорноморцем" на своєму полі.

Невдачі Таран пояснив наступним чином: "Нашій грі не вистачає креативності. Нам доводиться використовувати на позиціях вінгера Прийомова та Льопу, але це не рідні їх позиції. Для гри на флангах у нас ще є Юсов і Штурко. А попереду, виходить, залишається чи не єдиний Платон. Але, на жаль, вік і хронічні травми не дозволяють використовувати його на повну силу.

Поступилися "Ворсклі", але за всіма тактичним діям наша команда виглядала в цьому поєдинку краще, ніж у матчі минулого сезону, коли поступилися тим же полтавчанам з рахунком 0:1. Проте, в той же час, програли з більшим рахунком 0:3. Голи, які тоді забили її гравці, пам'ятаєте? Це ж просто неймовірно. Так, це виконавська майстерність - "виконали". А у нас - виходи один на один і що - не можуть "виконати". А згадайте гру в Харкові. Скільки там моментів у нас було з виходами один на один? І не попали у ворота. Ось з таких от моментів складаються кар'єра тренера і доля команди".

Слова Тарана виявилися пророчими. Тренера, котрий пропрацював майже рік в "Металурзі", звільнили, а його місце тимчасово зайняв спортивний директор Олександр Томах.

До перерви залишалося чотири тури, причому дві гри випали з "Динамо" і "Шахтарем", а ще одна - з "Зорею", котра набрала крейсерської ходи, обіграла донеччан і відібрала очки у киян. Загалом, всі три матчі, включно із "Зорею", команда Томаха програла без шансів. Зате взяли три очки там, де це було найбільш необхідно. Перед зимовою паузою обіграли "Іллічівець" на виїзді. Умовному виїзді, майже у себе вдома - у Дніпропетровську.

 

Про зміни у структурі в зимове міжсезоння ми говорили. Лише перед самим стартом відновленого чемпіонату "Металург" визначився з новим наставником. Ним став Анатолій Чанцев, який до того працював асистентом головного тренера у Тарана.
Зрозуміло, тактично команда повністю зберегла осінню модель - 4-2-3-1. І незважаючи на кардинальну чистку, лише по декількох позиціях у команди відбулися зміни. Основним голкіпером "Металурга" став Максим Старцев, який змінив на цій посаді Євгена Боровика. Плюс влилися до складу новачки Цуріков і Кулач.

Початок другого кола для "Металурга" став дзеркальним відображенням першого. Запорожці знову здобули перемоги над двома західноукраїнськими командами - "Карпатами" та "Говерлою". Двічі перемагали за допомогою пенальті, який реалізовував Віталій Лисицький. Власне, після цих перемог стало зрозуміло, що "Металург" нарешті уникне боротьби за виживання.

Здавалося б, знявши з себе напругу, запорізька команда повинна була заграти впевненіше. Однак так не сталось. У решті восьми матчів "Металург" здобув лише одну перемогу над помираючим "Іллічівцем" (звернули увагу, що "Металург" перемагав у цьому чемпіонаті одні й ті ж команди? Шість перемог припали на "Карпати", "Говерлу" та "Іллічівець"). З того, що згадати - лише нічия з київським "Динамо" у грі останнього туру, яка не мала жодного значення. Втім, доробок був і результат досягнуто! Стрибнули навіть на одну сходинку вище, ніж вимагало керівництво!

Тренер

Олег Таран в десяти турах поклав у скарбничку "Металурга" дев'ять очок. Анатолій Чанцев у дванадцяти матчах зібрав чотирнадцять пунктів, і це більше, ніж очко за тур.

Опираючись на цифри, можна стверджувати, що з відставкою Тарана керівництво "Металурга" не прогадало. У другому колі "Металург" піднявся з одинадцятої позиції (кінець правління Тарана) до дев'ятої (сьомий юридично, про що ми вже говорили).

Розчарування

Кінцівка сезону. Коли перед командою не стоїть завдання збереження прописки, можна і в більш видовищний футбол пограти, на радість своїм уболівальникам. Але замість цього "Металург" продовжував грати від захисту навіть у матчах з такими командами, як "Олімпік" і "Чорноморець". Три сухі нічиї на фініші збентежили запорізьких уболівальників.

Кращий дебютант

Олександр Каплієнко. Перш за все, 18-річний хлопець запам'ятався голом у ворота Шовковського після дальнього пострілу, який подарував Запоріжжю нічию. Крім цього, молодий універсал став автором вирішального голу у матчі з "Карпатами" і подарував очко запорожцям в металургійному дербі!

Зірка

В таких командах, як запорізький "Металург", когось називати зіркою просто язик не повертається, хіба що за місцевими мірками. Простіше говорити про тих, хто грав важливу роль у команді. Одним з таких став капітан команди Віталій Лисицький. Він і голи забивав (і не лише з пенальті), і грою в захисті керував. Звичайно, не можна пройти повз Максима Старцева. Чотири гри поспіль на нуль  - це цілком і повністю його заслуга, а заодно неймовірне досягнення як для воротаря команди другої частини таблиці.

Майбутнє

Кожні півроку склад запорізького "Металурга" зазнає істотних змін. Це літо не стало винятком. Офіційний сайт клубу повідомив, що команду залишають Олексій Годін, Віталій Гавриш, Сергій Рудика, Андрій Нестеров, Олексій Курилов, Саша Баліч, Андрій Шевчук та Валерій Юрчук. У той же час у багатьох ключових гравців закінчились трудові угоди з клубом. Це Льопа, Пашаєв, Штурко, Орелесі. Закінчились орендні угоди Цурікова та Кулача. Стосовно останнього вже начебто домовився донецький "Металург".

Офіційно "Металург" продовжив контракти лише з трьома основними гравцями - Старцевим, Лисицьким і Платоном. Зрозуміло, що залишиться вся молодь. Ну а повну картину, мабуть, ми дізнаємось вже ближче до кінця серпня.

Склад зразка літа 2015 року: Старцев - Помазан, Лисицький, Кузнєцов, Каплієнко - Попов, Жураховський - Юсов, Гвілія, Татарка (Каплієнко) - Платон

 

Валерій Пригорницький

 

Статистика - Юрій Назаркевич