УКР РУС

"Металург" (З). Повний п...ровал

13 грудня 2012 Читать на русском

Якщо на помилках не вчитися, то історія має здатність повторюватися. Ці два, об'єднані в одне прислів'я, якнайкраще характеризують ситуацію, що склалася у запорізькому "Металурзі".

Два сезони тому у другому колі команда, яка повністю провалила першу половину чемпіонату, ледь не створила справжньої сенсації і їй зовсім трішки забракло, аби втриматися в еліті. Проте у Першій лізі запоріжці затрималися лише на сезон, хоча й повернулися у Прем'єр-Лігу не без скандалу - сумнозвісний гол рукою Кузнєцова і драматична розв'язка в останньому турі, де підопічні Кононова втратили очки, а "Металург" таки зумів перемогти. Краще б вже “Севастополь” вийшов... Хоча на той момент здавалося, що “Металургу” до снаги зберегти прописку в УПЛ, адже у команди були досвідчені гравці, до того ж тренерський штаб на чолі з Анатолієм Бузніком та Віктором Догадайло зумів знайти правильний підхід до футболістів...

і раптом щось пішло не так

З яких саме причин ці два тренери вирішили покинути команду перед початком сезону, і досі залишається загадкою. Після цього “Металург” вирішили покинути також такі досвідчені футболісти, як Руслан Бідненко, Андрій Запорожан, Олександр Кочур і голкіпер Віталій Рева, які перебували на оглядинах і які, зважаючи на досвід, могли стати ключовими гравцями команди. Та керівництво заміни їм вирішило не шукати, а сподівалося на тих, що залишилися.

три невдалі спроби

А от з тренером потрібно було щось вирішувати. Вирішували тричі. Ігор Лучкевич, Сергій Ковалець і, зрештою, Віталій Кварцяний по черзі сідали на тренерську лаву. Одного разу команду на поле навіть виводив спортивний директор Анатолій Заяєв. Тренери змінювалися, а гра - ні... І в цьому насамперед вина керівництва команди. До речі, щодо керівництва. Після, а може, й через обурення уболівальників результатами у жовтні в “Металурзі” змінився президент, але от в самій команді це нічого так і не змінило.

забули про суперника

Узагалі, ставлення керівництва запоріжців незрозуміле. Команда, начебто, якщо вірити офіційним повідомленням, зовсім не перебуває на межі фінансового краху, проте категорично відмовляється підсилюватися. А нових гравців вимагали усі три тренери. Невже керівництву команда “по-барабану”? Це не просто так сказано, а тому, що пригадується випадок, коли “Металург” приймав “Чорноморець” і приймаюча сторона повинна була надати команді гостей клубний автобус, аби та дісталася до готелю. Одесити ж, так і не дочекавшись на належний їм транспорт, змушені були добиратися на таксі. Хоча, може, це такий тактичний хід був від Кварцяного, аби вимучити суперників? Якщо й так, о все одно не допомогло - чергова поразка.

  

сумна трієчка

Узагалі ж, за періоду Віталія Володимировича “Металург” здобув лише одне очко, зігравши внічию із “Зорею”. Окрім нього, у скарбничці (і скарбничка тут з немалою іронією) команди лише два здобутих пункти - після нічиїх із “Говерлою” та “Металістом”. Та й голів за 18 турів запоріжці забили лише п'ять. А от за пропущеними м'ячами побиті усі рекорди - 46. Це на сім більше, аніж у найближчого "переслідувача".

Харків'яни у грі з "Металургом" володіли тотальною перевагою, проте на гол Цурікова на 13-ій хвилині зумів відповісти лише Крістальдо аж на 83-ій. Тоді на тренерському містку команди сидів Сергій Ковалець і залишалися сподівання, що після нічиєї з одним із лідерів на перемоги “Металурга” чекати зовсім недовго. Та й мікроклімат всередині колективу начебто покращився. Але потім були чотири поразки поспіль і Ковалець пішов. Згодом Сергій Іванович сказав, що не зміг проявити себе через погану селекційну роботу.

Кварцяний не витримав

Тим, що йому не хочуть купувати нових футболістів пояснив свій відхід і Віталій Кварцяний. Щоправда, коли він очолив “Металург”, то у команду прийшли взяті в оренду Андрій Варанков і Темур Парцванія, але їх виявилося недостатньо для того, аби щось серйозно змінилося у грі.

Проте при Кварцяному команда почала старатися на полі, адже цей тренер уміє мотивувати. Однак методи у нього своєрідні. Можливо, саме через них Олексій Бєлік покинув Запоріжжя, а може, й тому, що клуб і справді має серйозну заборгованість перед гравцями. Принаймні так неодноразово заявляв Белік, однак керівництво команди його слова постійно заперечувало.

універсальний Пісоцький

Отож, як написано вище, при Кварцяному футболісти стали більше викладатися на полі. Та одних старань, за відсутності класу і зіграності, недостатньо. І саме тому Віталій Володимирович просив про купівлю 2-3 гравців, бо на одному Пісоцькому не “витягнеш”. Там і так гравці за останній час стали універсальними, адже у кожного тренера своє бачення футболу і, відповідно, тактичних схем. Але найбільше використовували універсалізм Пісоцького, який і у захисті, і у нападі, і у центрі поля може зіграти. Проте, спостерігаючи за грою 25-річного Євгена, хотілося б порадити йому якнайшвидше покинути команду, в якій він не те що не розвивається, а, швидше, навпаки. Але якщо він піде, то взагалі страшно уявити, як виглядатиме гра “металургів”.

Ну але що зробиш, не хочуть у клубі підсилюватися і все тут. А на що сподіваються? Окрім гравців, команді негайно потрібно шукати нового тренера, який би готував команду до... повернення в УПЛ. Шанси на те, що “Металург” залишиться у “вишці”, вже давно стали суто теоретичними. А кого у тренери? Кажуть, Пучков очолить. Але в “Металурзі” все ще сподіваються, що...

переконають Кварцяного

“По-перше, зауважу, що Кварцяний - порядна людина, тож у випадку зі своєю відставкою вкотре це довів, чесно й відкрито висловивши власну позицію Але зауважу, що керівництво клубу щодо цього свого рішення ще не ухвалило, адже у Віталія Володимировича досі чинний контракт. Поки що перемовин між Кварцяним і керівниками ФК не було”, - сказав спортивний директор “Металурга” Анатолій Заяєв.

Але Кварцяний навряд чи залишиться. Віталій Володимирович, хоч і має своєрідні методи тренування, проте фахівець він класний. Фахівець, який може змусити не надто класного гравця зіграти на межі своїх можливостей. Але коли вже зовсім немає з кого будувати команду...

старання уболівальників

Саме це, до речі, він і намагався пояснити уболівальникам, у яких не витримали нерви, відтак вони вирішили зупинити автобус з гравцями команди - “для пояснень”. Кварцяний не злякався вийти і поспілкуватися з ними.

Фани запоріжців на матчах улюбленої команди хоча й не встановлюють рекордів відвідуваності (в середньому 5,644 людини), але під час кожного домашнього матчу протестують проти керівництва. Ці протести, однак, і досі залишаються без відповіді, а запоріжці і досі без
перемог.

скорочена відпустка

Із відпустки, до речі, команда виходить найшвидше з усіх команд УПЛ - 3-4 січня. У “Металурга” заплановані три збори - один в Криму, а потім ще два в Туреччині. Але навіщо так рано? Хто буде її тренувати? Про новачків нічого так і не чути, хіба що подейкують, ніби команду поповнить Ігор Семенина із першолігового “Миколаєва”. Але якщо тільки він один, то це майже ніяк не вплине на покращення гри “металургів”.

ні, хлоп'ята, все не так...

Словом, все у цієї команди якось не так, не по футбольному. У команди, в якої одна з найкращих дитячо-юнацьких шкіл в Україні (чого вартий лише один Максим Коваль), команди, яка хоча й зірок з неба не хапала (найвище досягнення в УПЛ - 5-та сходинка), проте ще донедавна була незмінним представником вишки з часів початку проведення чемпіонату України. Команди, яка має чимало прихильників в Україні і на яку продовжують ходити, незважаючи на ганебні результати. Не губіть запорізький “Металург”, ця команда заслуговує кращого! Або ж просто кращих керівників.

а кажуть, що все добре

Які ж саме проблеми у клубі, й досі залишається загадкою. Якщо у команді так легко відбувається зміна президента, то там явно щось не так. Як би керівництво команди не стверджувало протилежного, роблячи заяви на зразок тієї, яку було опубліковано 23 жовтня.

"Шановні любителі футболу! Останнім часом в деяких українських ЗМІ з'явилася неабияка кількість неперевіреної і, як наслідок, неправдивої інформації, що стосується нашої команди і клубу. На жаль, в основному, представники мас-медіа оперують виключно чутками.

У зв'язку з цим, офіційно заявляємо: на сьогоднішній день у футбольному клубі "Металург" (Запоріжжя) відсутня заборгованість по заробітній платі перед гравцями. Всі виплати футболістам виконуються в повному обсязі згідно з контрактними угодами. Те ж саме стосується інших найважливіших ланок клубного механізму - обслуговуючого персоналу і адміністрації. Крім того, в найкоротші терміни буде врегульовано питання з оплати бонусів і преміальних, передбачених для даних працівників. Таким чином, висловлювання на зразок "Грошей не буде", які зустрічаються на просторах інтернету, помилково приписані керівництву клубу і не мають під собою ніяких підстав.

Також відзначимо кадрові зміни, що відбулися в структурі ТОВ ПФК “Металург-Запоріжжя" у понеділок, 22 жовтня. Замість Віталія Гончарова, що покинув посаду, виконувачем обов'язків президента призначено Андрія Шевчука, який паралельно очолює фінансову дирекцію клубу”.

Що ж, чекаємо на чергову заяву і, одразу звертаємось до представників “Металурга”, якщо вони випадково прочитають цей текст: Вибачте за подану вище “неперевірену” інформацію, але те, що зараз коїться із командою, це повний п... ровал.

Андрій Думич, Футбол 24