УКР РУС

«Металіст» із Осаки

4 липня 2011
Автор: Марко Лютий

Розповідь про «вічно третю» команду Японії.

Дехто в Україні чув про цей клуб завдяки досить успішному сезону Олега Протасова у його складі, який він провів у 1994-1995 роках. Тоді Олег у 55 іграх забив 24 голи. Але в історії «Ґамби» з Осаки були й цікавіші події…

Початок
1980 клуб заснували під назвою Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (сьогодні ця компанія більш відома як Panasonic). В основу першого складу взяли гравців недавно розформованого осакського клуба «Янмар», який згодом було відновлено у вигляді найбільш принципового суперника «Ґамби»  – ФК «Сересо».

В 1990-их найбільшим досягненням команди було четверте місце в першому дивізіоні та чотири поспіль півфінали національного кубка. Щойно з початком нового століття команда почала демонструвати значніші успіхи.

Японська драма на п’ять осіб
2002 року «Ґамба» здобула свої перші нагороди – бронзу чемпіонату (згодом команда просто таки захопила третю сходинку, не покидаючи її у 2004, 2006, 2007 та 2009 роках). А вже 2005 року встряла у боротьбу за золоті медалі.

Все вирішувалося в останньому турі, коли аж п’ять команд претендували на перше місце, зокрема одразу два клуби з Осаки. «Ґамбі» потрібна була лише перемога над «Кавасакі Фронтейл», при цьому необхідною умовою чемпіонства була також поразка земляків із «Сересо» у матчі проти «Токіо».

«Ґамба» впевнено перемогла 4:2, проте «Сересо» до останніх хвилин вів у рахунку 2:1. Втім доля відвернулася від цієї команди, й на останніх хвилинах «Токіо» зрівняв рахунок, що зробило чемпіоном «Ґамбу». Інші чотири команди за очками розділили друге місце.

Чемпіон Японії 2005

Ліга чемпіонів
2006 року «Ґамба» виступила в Лізі чемпіонів досить невдало (то була саме та група, в якій переміг корейський «Чонбук»), зате встановила рекордний розгром турніру, обігравши в’єтнамський «Да Нанґ» 15:0.

Та вже через два роки осакці виграли Кубок Імператора і вдруге взяли участь в розіграші кубка чемпіонів. В групі японці посіли перше місце з перевагою у сім очок над другою командою – «Мальбурн Вікторі». Відтак у чвертьфіналі розбили сирійську «Аль-Караму», вийшовши у півфіналі на співвітчизників із «Урава Ред Даймондз», яких також без проблем обіграли. У фіналі суперником «Ґамби» виявилася австралійська команда «Аделаїда Юнайтед» (це був перший випадок, коли команда з Австралії пройшла у фінал Ліги чемпіонів Азії). Обидва фінальні поєдинки «Ґамба» виграла всуху загальним рахунком 5:0. Три з п’яти голів забив бразилець Лукас Северіно (Lucas Severino).

Чемпіон Азії 2008

У 2009 та 2010 роках команда також брала участь в Лізі чемпіонів як володар Кубка Імператора, проте в обох випадках зупинялася на стадії 1/8 фіналу. Торік же «Ґамба» здобула срібло чемпіонату, проте за новою системою відбору команд отримала право на участь у Лізі чемпіонів. Успішно пройшовши групу, «Ґамба» програла в 1/8 фіналу тим таки землякам із «Сересо», пропустивши єдиний гол на 88-ій хвилині домашнього матчу.

Домашні трибуни «Ґамби» перед першим фінальним поєдинком Ліги чемпіонів 2008 року

Протистояння прихильників «Урава Ред Даймондз» та «Ґамби» у чвертьфіналі ЛЧ 2008 

Огляд матчу «Ґамба» – «Манчестер Юнайтед» -  (півфінал кубка світу 2008)