УКР РУС

Мессі vs Роналду в боротьбі за "Золотий м'яч". Голос тренерів збірної України як провісник перемоги

13 листопада 2015 Читать на русском

Вчора стало відомо, на кого впав вибір тренера збірної України Михайла Фоменка у голосуванні за "Золотий м'яч" 2015 року.

"Футбол 24" нагадує, як голосували наставники нашої збірної, починаючи з 2008-го року, коли Ліонель Мессі і Кріштіану Роналду вперше зійшлися в битві за право бути названим найкращим гравцем світу.

2008. Олексій Михайличенко

  1. Хаві
  2. Ліонель Мессі
  3. Андрій Аршавін

 

Головний тренер збірної України у відбірковому турнірі ЧС-2010 був дуже оригінальний у своєму виборі. У його трійці не виявилося майбутнього переможця, Кріштіану Роналду, який обійшов Мессі з великим відривом (446 балів проти 281-го), а на перше місце Олексій Олександрович висунув "невизнаного генія" світового футболу Хаві Ернандеса, який завжди залишався в тіні партнерів при роздачі індивідуальних нагород. Лео отримав від Михайличенка другу позицію. Однак третій призер - найбільший сюрприз від тренера збірної України. На п'єдесталі серед кращих гравців світу, на думку Олексія Олександровича, повинен був опинитися росіянин Андрій Аршавін. Очевидно, завдяки перемозі "Зеніта" в Кубку УЄФА-2008.

До слова, капітан збірної України Андрій Шевченко вгадав переможця, поставивши в трійку кращих Роналду, а також Фернандо Торреса і Стівена Джеррарда.

2009. Олексій Михайличенко

  1. Ліонель Мессі
  2. Хаві
  3. Джон Террі

Рік потому Михайличенко не схибив, поставивши на першу сходинку Ліонеля Мессі. Але наш тренер не зрадив своєму торішньому вибору і знову вніс до списку партнера Лео по "Барселоні" Хаві, який цього разу вже був у "тренді" і посів у підсумковому голосуванні за "Золотий м'яч" третє місце. Роналду (який фінішував другим) знову не був включений наставником збірної України в тріо кращих, зате там знайшлося місце капітану "Челсі" Джону Террі.

Шева проголосував, як і більшість респондентів - Мессі та Роналду, а на третьому місці у нього виявився екс-одноклубник Террі.

2010. Юрій Калітвінцев

  1. Хаві
  2. Веслі Снейдер
  3. Андрес Іньєста

Юрій Миколайович, у статусі в.о. головного тренера збірної України, не потрапив під магію Ліонеля Мессі (який згодом став володарем першого "Золотого м'яча" за версією ФІФА), віддавши перевагу диригентам атак Іспанії та Нідерландів. Однак Калітвінцев вгадав двох із трьох призерів нагороди - Іньєсту і Хаві, які склали компанію Ліонелю в каталонському тріо.

2011. Олег Блохін

  1. Ліонель Мессі
  2. Кріштіану Роналду
  3. Хаві

Володар "Золотого М'яча" 1975 (тоді ще за версією "France Football") Олег Володимирович Блохін не став оригінальничати. Його трійка фаворитів на звання володаря "Золотого м'яча" виявилася ідентичною підсумковому результату. Перевагу було віддано аргентинцеві, а в трійці нашого тренера, в порівнянні з попереднім роком, з'явився одвічний суперник Ліонеля - Кріштіану Роналду.

2012. Олександр Заваров

  1. Ліонель Мессі
  2. Хаві
  3. Кріштіану Роналду

І знову всю відповідальність голосування взяв на себе тренер зі статусом "в.о.". Олександр Анатолійович Заваров підтримав гегемонію аргентинського атакера        "Барселони", не придумавши нічого нового. У компанію до нього були делеговані партнер по клубу Хаві і лідер "Реала" Кріштіану Роналду. У підсумковому голосуванні Роналду став очікувано другим, а трійку замкнув Андрес Іньєста.

2013. Михайло Фоменко

  1. Кріштіану Роналду
  2. Ліонель Мессі
  3. Франк Рібері

Вибір Михайла Івановича Фоменка виявився новим для нашого тренерського списку. Корону першості коуч збірної України віддав Роналду. Крім незмінної "парочки" в особі португальця і аргентинця, у списку головного тренера нашої збірної появився Франк Рібері. Трійка в результаті стала призовою.

2014. Михайло Фоменко

  1. Кріштіану Роналду
  2. Ліонель Мессі
  3. Мануель Нойєр

Варто відзначити, що тенденція збігу результатів загального голосування і трійки Михайла Івановича Фоменка продовжилася і в 2014-му році. Чи не піддався Михайло Іванович силі громадської думки? Хтозна.

2015. Михайло Фоменко

  1. Ліонель Мессі
  2. Кріштіану Роналду
  3. Луїс Суарес

Все в цьому світі змінюється, залишається лише незмінним суперництво Мессі і Роналду за "Золотий м'яч". У голосуванні поточного року тренер збірної України, на відміну від двох попередніх років, віддав перевагу аргентинцеві. А замкнути трійку, на думку Михайла Івановича, має шанс одноклубник аргентинця Луїс Суарес. Чи вгадає наставник збірної України трійку призерів і зараз?

Олександр Москаленко