УКР РУС

Мерсисайдське дербі. Дружба в найтитулованішому місті Англії

18 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає історію становлення одного із найстарших дербі світу, яке зробило значний внесок в англійський футбол.

Без релігії, без поділу на класи, без політики. Ліверпуль дарує вболівальникам суто футбольне протистояння між "червоними" та "синіми". Повні стадіони та приємна атмосфера завжди супроводжують матчі між "Евертоном" і "Ліверпулем", а дух дербі змушує гравців по-особливому викладатися на полі.

Зародження ліверпульського протистояння

Розпочалося все з англійського бізнесмена Джона Хоулдінга. Наприкінці ХІХ століття він був президентом найпопулярнішого в місті клубу - "Евертона". Також ця особа володіла стадіоном "Енфілд", де і проводили свої матчі "іриски".

Ретро. "Евертон" – "Ліверпуль", 1902 рік

З часом Хоулдінг вирішив підняти орендну плату за експлуатування арени, що разом із численними ідейними протиріччями серед керівництва призвело до революції всередині клубу. Більшість гравців вирішили шукати собі новий домашній стадіон, а Джон залишився без команди. Тоді Хоулдінг заснував новий клуб – "Ліверпуль", і легендарне суперництво за першість на берегах Мерсі взяло старт.

"Дружнє дербі"

Характеризуючи мерсисайдське дербі одним словом, в першу чергу ми думаємо про дружбу. Не секрет, що фанати "Ліверпуля" та "Евертона" під час матчів часто сидять поруч на трибунах. І це не дивно, адже існує безліч історій, коли члени однієї сім’ї вболівають за різні клуби. У цьому плані Ліверпуль зовсім не схожий на Рим, де в дітей від народження виховують ненависть до футбольних сусідів.

Деякі вболівальники з часом навіть змінюють свої вподобання. Найяскравішим прикладом такого явища став Джеррард. Фото маленького Стівена, який у формі "Евертона" позує з трофеями, облетіло увесь світ, однак це не завадило майбутньому хавбеку стати капітаном і легендою "Ліверпуля".

Стіві Джі пізніше не раз засмутив "ірисок"

Фанати обох клубів дуже пишаються тим, що їхнє місто зібрало більше чемпіонських титулів, ніж Лондон і Манчестер. Знову ж бачимо, що червона і синя частини Ліверпуля не гидують об’єднати досягнення, аби втерти носа столиці та манкуніанцям. Хіба таке зустрінеш в інших англійських містах?

Однак в історії стосунків були і важкі часи. Після Ейзельської трагедії вболівальники "ірисок" звинуватили "скаузерів" у єврокубковій дискваліфікації англійських клубів. Щоправда, дуже швидко дружба відновилася. Причиною зміни настроїв знову стала трагедія – тиснява на "Хіллсборо", в результаті якої померли 96 фанів "Ліверпуля", спонукала "синій" Мерсисайд підтримати сусідів і виступити проти скандального рішення, згідно з яким вся провина була покладена саме на вболівальників.

Історичні поєдинки дербі

"Евертон" – "Ліверпуль" – 3:0 (13.10.1894) – перша зустріч у національному чемпіонаті.

"Ліверпуль" – "Евертон" – 6:0 (07.09.1935) – найбільша перемога в історії.

"Ліверпуль" – "Евертон" – 0:0, "Ліверпуль" – "Евертон" – 1:0 (03.1984) – фінал Кубка Ліги. Перший матч зібрав на "Вемблі" 100 тисяч глядачів, однак не визначив переможця. Перегравання на "Мейн Роуд" наживо переглянули ще 52 тисячі вболівальників, а перемогу "Ліверпулю" подарував єдиний гол у виконанні Грема Сунеса.

Матч 1975 року на "Енфілді"

"Евертон" – "Ліверпуль" – 1:0 (18.09.1984) – через декілька місяців "Евертон" на очах шестизначного числа глядачів взяв реванш у Суперкубку. Долю зустрічі вирішив автогол легендарного голкіпера "червоних" Брюса Гроббелара.

"Ліверпуль" – "Евертон" – 3:1 (10.05.1986) – перед фінальним матчем за Кубок Англії "Ліверпуль" вже забезпечив собі перше місце у чемпіонаті, випередивши саме "Евертон" лише на 2 пункти. "Іриски" прагнули реваншуватися в цьому турнірі, однак знову зазнали невдачі. На гол Лінекера "червоні" відповіли дублем Раша і влучним ударом Джонстона. За підсумками сезону "Ліверпуль" оформив історичний дубль, а "Евертону" залишалося кусати лікті.

Цікаві факти

– Ліверпуль зібрав у себе найбільше перемог у чемпіонаті: 18 на рахунку "червоних" і 9 в активі "синіх" представників міста.

– У позаминулому столітті вперше команди зустрілися в рамках Liverpool Senior Cup, який проводиться й сьогодні. У цьому турнірі беруть участь 15 ліверпульських клубів різного рівня. Найбільш успішними, як не дивно, є "Евертон" та "Ліверпуль", в активі яких 46 та 40 титулів відповідно.

– Попри хороші відносини вболівальників, на полі зазвичай відбувається справжня боротьба. Як наслідок, у матчах між двома ліверпульськими грандами було показано найбільше червоних карток в історії англійського чемпіонату.

Не уникнув їх і Стівен Джеррард

– Найкращим бомбардиром дербі залишається Іан Раш, який 25 разів відзначився результативним ударом.

– Валлієць з 36 матчами також є другим гвардійцем мерсисайдського протистояння. Він поступається лише співвітчизнику Невілу Саутхолу, на рахунку котрого зареєстровано 41 принциповий матч.

– Чимало футболістів виступали у складі обох ліверпульських грандів, однак лише Девід Джонсон та Пітер Бердслі зуміли забити в дербі за обидві сторони.

– Загальна статистика протистояння говорить на користь "Ліверпуля", який святкував успіх 89 разів. "Евертон" виявлявся сильнішим у 66 матчах, а ще 71 зустріч завершилася внічию.

Гострі цитати Біла Шенклі про "Евертон"

Завершимо словами легендарного коуча "Ліверпуля":

Різниця між "Евертоном" і лайнером "Queen Mary" полягає в тому, що "Евертон" може взяти більше пасажирів

Якби "Евертон" грав під моїми вікнами, я б затулив штори

У Ліверпулі є два суперклуби – "Ліверпуль" і дубль "Ліверпуля"

Дербі Північного Лондона. Столітня ненависть на відстані 4 миль