УКР РУС

Менеджер і юрист Сергій Коваль: У статуті ФІФА немає норм, щоб відібрати ЧС у Росії

27 травня 2015 Читать на русском

Український футбольний менеджер та юрист Сергій Коваль у коментарі сайту "Футбол 24" поділився своєю думкою про те, чи зможуть відібрати чемпіонат світу у Росії та Катару через скандал у ФІФА та арешт кількох чиновників організації, а також про те, на кого і на що міг бути насправді спрямований удар.

«Якщо брати виключно Статут ФІФА, то там немає норм, які передбачають зміну рішення, позаяк ці рішення приймаються на Конгресі ФІФА більшістю голосів. У Конгресі беруть участь всі країни світу, і якщо вони вже прийняли рішення, то мається на увазі, що це рішення об'єктивне і відображає інтереси всього світового футбольного співтовариства. Як такої процедури зміни цих рішень не передбачено - тобто відбувається Конгрес, обирається країна-господар світової першості і починається підготовка до неї», - вважає Сергій Коваль.

«У Статуті немає норми, яка передбачає позбавлення права прийняти чемпіонат світу. Можливо, є ще якісь додаткові нормативні акти. Що стосується цієї ситуації, то США, які володіють екстратериторіальною юрисдикцією, можуть у будь-якій країні світу, в якій у них є інтерес, відстежувати всі ці «оборудки», які відбуваються та які можуть так чи інакше бути пов'язані з США (розрахунки проводити в американських банках або за допомогою американських платіжних систем). І законодавство дає підстави для початку всіх цих процесуальних дій.

Що ці дії можуть принести в підсумку? Погані наслідки для цих official ФІФА. Якщо буде доведена їх вина в корупції або ще якісь дії (можливо, ухилення від сплати податків), в принципі, всім їм загрожують тюремні терміни.

Чи може це вплинути на долю Кубка світу? Зідзвонювався з цього приводу зі своїми знайомими юристами, і якщо буде ситуація, коли доведуть, що дії чиновників світової Федерації мають корупційний характер, то зацікавлені сторони можуть судитися з ФІФА. Їхні інтереси були порушені. Наприклад, Англія претендувала на проведення чемпіонату світу, їм відмовили. Якщо виявиться, що ця відмова була мотивована не об'єктивними факторами, то вони можуть судитися в тій же Лозанні. Або у Швейцарії, де розташовується офіс ФІФА географічно (штаб-квартира знаходиться в Цюріху). У разі успіху буде достатньо підстав, щоб ФІФА як мінімум відшкодувала збитки, а вони багатомільйонні. Але не знаю, наскільки це встигнуть до чемпіонату світу в Росії, адже вже мало часу залишається. По Катару ще є час.

Мені здається, ця ситуація не так на чемпіонат світу спрямована, як на Зеппа Блаттера. Не випадково це сталося безпосередньо перед Конгресом ФІФА, який вже завтра починається. Як кажуть у таких випадках: «Збіг? Не думаю! » На Конгресі повинні бути вибори президента. Я вважаю, що це спрямовано проти системи, яку створив Йозеф Блаттер, проти його одноосібного правління. Бо те, що відбувалось впродовж багатьох років, коли не було навіть натяку на те, що рішення, які приймаються, більш-менш піддаються логіці, а не якимось забаганкам Блаттера - це вже ненормально».

Нагадаємо, що сьогодні заарештували шістьох чиновників ФІФА, яких звинувачують в корупції і "правильному" голосуванні під час визначення країн-господарів ЧС-2018 і ЧС-2022. Під арешт потрапили також їх банківські рахунки. У свою чергу ФІФА наполягає на тому, що не відбиратиме світовий форум у Росії і Катару.