УКР РУС

"Мене не цікавлять нічні клуби, я не п’ю". Як Гарет Бейл став одним із найдорожчих футболістів світу

16 липня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про лідера збірної Уельсу. Його перехід у Реал побив усі трансферні рекорди.

Як стати найдорожчим футболістом світу? Все дуже просто.

Для початку потрібно полюбити футбол всім серцем, і зробити це якомога раніше. Маленький Гарет, уродженець Кардіффа, закохався у гру вже з трьох років. "Я благав батька, аби він пішов зі мною в парк і я там міг вдосталь покопати м’яч”, – пригадував Бейл. Хлопчина підростав, вдосконалював техніку і спеціалісти звернули увагу на те, що у нього дуже хороша швидкість. Причому, навіть коли він рухається з м’ячем.

У 9 років Бейла взяли на олівець у Саутгемптоні. У 10 років Гарет почав займатися в одній із дочірніх академій "святих". Слава про валлійського вундеркінда докотилася до Манчестер Юнайтед, але там спохопилися надто пізно. Талант просувався структурною драбиною Сотона і відмовив манкуніанцям, хоча Раян Гіггз завжди був для нього найбільшим кумиром.

Врешті зусилля Гарета і його батьків, які настільки підтримували свого сина, що возили його із Кардіффа у Саутгемптон, були винагороджені. Наприкінці сезону 2005/06 хлопець потрапив у першу команду "святих", яка тоді виступала у Чемпіоншипі. Дебютувавши за Сотон, Бейл став другим наймолодшим футболістом в історії цього клубу. А вже влітку він провів свій перший матч за збірну Уельсу – проти Трінідаду і Тобаго.

Ця подія зробила Гарета наймолодшим дебютантом за всі роки існування національної команди. Цікаво, що Бейл міг виступати за збірну Англії – звідти походила його бабуся. Проте, як і у випадку з МЮ, футболіст віддав перевагу менш популярному варіанту.

Сезон 2006/07 Бейл провів у якості основного гравця Саутгемптона. Діючи на лівому фланзі оборони, він зіграв 38 поєдинків чемпіонату, у яких забив 5 голів. Проте Сотон знову не зміг повернутися в елітний дивізіон. "Ти зробив усе, що міг, хлопче. Пора тобі на підвищення", – запропонували у Тоттенхемі. Гарет поміркував і відповів згодою.

Новачок просто ураганно стартував на "Вайт Харт Лейн"! У стартових 4 матчах Бейл записав до свого активу одразу 6 голів – так далеко не кожен із форвардів зуміє. Однак травма коліна підкосила його. Гарет вибув до кінця сезону. А у наступному сезоні (2008/09) виник феномен під назвою "прокляття Бейла". У жодному із 24 матчів, в яких Гарет виходив зі стартових хвилин, Тоттенхему не вдавалося перемогти. Валлієць потихеньку скочувався до середнього рівня, втрачав віру у власні сили. Потрібно було терміново, кардинально щось змінювати. На щастя, доля послала йому Харрі Реднаппа.

Готуючи Тоттенхем до сезону 2009/10, Реднапп награвав Бейла на позиції лівого вінгера. Ефект від зміни позиції був просто-таки магічний! У квітні валлійця визнали гравцем місяця в АПЛ. Ще б пак – він забив Челсі та Арсеналу. В обох матчах "шпори" відсвяткували перемогу. А на фініш Тоттенхем прийшов четвертим, вперше за тривалий час кваліфікувавшись у Лігу чемпіонів. Вінгером зацікавилися Челсі, Мілан, Інтер і, звісно ж, Реал. Проте Гарет розумів – ще не час.

Восени 2010-го Бейл провів феєричний матч на "Джузеппе Меацца". Хет-трик у ворота Інтера не допоміг Тоттенхему перемогти (поразка 3:4), але продемонстрував світу винятковий талант валлійського вінгера із Лондона. Топ-клуби знову ласо облизнули губи.

У сезоні 2012/13 зірковість Бейла вже ніхто не ставив під сумнів. Він став лідером Тоттенхема. Було зрозуміло, що дні Гарета на "Вайт Харт Лейн" пораховані, адже гравець дозрів до нового кар’єрного виклику. Це, зокрема, стало результатом педагогічної роботи Харрі Реднаппа.

"Якось у нас була розмова із Реднаппом з приводу моєї зачіски, – пригадував Бейл. – Він сказав, щоб я припинив приділяти їй стільки уваги. Напевно, так і треба було сказати. В якомусь сенсі мені це допомогло".

Першого вересня 2013-го Реал офіційно оголосив, що Гарет Бейл – новачок Королівського клубу. Трансфер обійшовся Мадриду в 100 мільйонів євро. У той час таку суму не платили ще ні за кого. "Послухайте, він вартий навіть більшого", – усміхався Флорентіно Перес. У дебютному матчі Бейл розписався у воротах Вільяреала, а надалі сформував атакувальний тризуб із Роналду та Бензема. Тільки от заради місця у старті довелося піти на зміну позиції. Тепер Гарет частіше атакував із правого флангу, позаяк на улюбленій ділянці канонічно діяв Роналду.

Секрет успіху валлійця №1 – не лише у талантах, закладених природою. Він – професіонал з великої літери. "Я ніколи не любив тусовок, – каже Бейл. – І алкоголь я також не вживаю. Взагалі". Виступаючи за Тоттенхем, він навіть придбав собі будинок поруч із базою "шпор", аби ніщо не відволікало від футболу.

"Якщо тобі трапився шанс – ти повинен швидко адаптуватися. Найголовніше – концентрація уваги. Вимикатися не можна ні на секунду". У цьому весь Гарет Бейл.

Сторінка автора у Facebook

Дракон №1. П'ятнадцять важливих клопотів Гарета Бейла