УКР РУС

Мелодія гри. "Blue is the colour"

28 листопада 2014 Читать на русском

"Футбол 24" відновлює серію матеріалів про гімни найвідоміших футбольних клубів. Сьогодні йтиметься про браву пісню лондонського "Челсі", яка має назву "Blue is the colour" ("Синій - це колір").

Цей сингл світ почув ще в далекому 1972 році, коли він вперше пролунав у якості реклами-підтримки для "аристократів" у фіналі Кубка футбольної Ліги проти "Сток Сіті". Найцікавіше те, що майбутній гімн "Челсі" виконували не професійні співаки, а тодішні гравці основного складу: Чарлі Кук, Рон Харріс, Девід Вебб, Джон Демпсі, Тоні Балдвіні, Стів Кембер, Пітер Хаусман, Пітер Осгуд. Тривалість самого синглу - 2 хвилини 21 секунда. 

Пісня одразу стала популярною не тільки серед вболівальників "синіх", але зуміла зайняти п'яту сходинку у престижному музичному британському чарті UK Singles Chart, який фактично є аналогом американського Billboard Hot 100.

Небачений успіх, як для футбольного гімну призвів до того, що цю пісню почув майже кожен вболівальник в Англії, як наслідок за популярністю "Blue is the colour" зрівнялася із гімном "Ліверпуля" - "You’ll Never Walk Alone" - легендарним хітом, який став безумовно справжньою візитівкою ліверпульського клубу.

 "Blue is the colour" 

Blue is the colour, football is the game

We’re all together, and winning is our aim

So cheer us on through the sun and rain

’cause Chelsea, Chelsea is our name

 

Here at the Bridge whether rain or fine

We can shine all the time

Home or away, come and see us play

You’re welcome any day

 

Blue is the colour, football is the game

We’re all together, and winning is our aim

So cheer us on through the sun and rain

’cause Chelsea, Chelsea is our name

 

Come to the Shed and we’ll welcome you

Wear your blue and see us through

Sing loud and clear until the game is done

Sing Chelsea everyone.

 
Досить цікаво те, що пізніше гімн "Челсі" був адаптований для канадського футбольного клубу  "Ванкувер Вайткепс" і став носити назву "White is the colour".

Крім випадку з канадським клубом, хочеться пригадати випадок у 1979 році, коли Консервативна партія Великої Британії використала для політичної кампанії видозмінений і спародійований гімн "Челсі". Ось, що вийшло у британців:

"Blue is the Colour;"

"Maggie is her name;"

"we're all together" 

Приспів:

"Margaret Thatcher is her name!"

Хоча від фінального матчу проти "Сток Сіті", коли уперше було почуто "Blue is the colour" - перетерпів багато різних каверів і змін. Воно і не дивно, адже минуло вже 42 роки від релізу, проте оригінал досі залишається гімном "синіх", який щоразу програється на кожній домашній грі лондонського клубу, плекаючи у собі історію "синіх". 

Цей гімн не може залишити осторонь будь-якого вболівальника, а коли ви вболіваєте за "пенсіонерів" - то й поготів.

Дмитро Гончар