УКР РУС

Мельдоній (мілдронат). Чи є загроза дискваліфікацій для українського футболу?

10 березня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" намагався розібратися, наскільки актуальною є для українського футболу та гравців збірної України, яким незабаром належить виступити на Євро-2016, проблема заборони мілдронату (мельдонію), котра стала причиною масових дискваліфікацій у світі спорту.

Що таке мельдоній (мілдронат)?

Мельдоній - це метаболічний засіб, що нормалізує енергетичний метаболізм клітин, які зазнали гіпоксії або ішемії. Підтримує енергетичний метаболізм серця та інших органів.

З 2012 року мельдоній включено до переліку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів. Не схвалений Управлінням з контролю за продуктами і ліками (FDA) для використання у США.

З 1 січня 2016 року перебуває в чинному списку заборонених у спорті речовин Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА, WADA).

Мілдронат - препарат, що поліпшує метаболізм і енергозабезпечення тканин, відпускається за рецептом. Містить мельдоній (триметилгідразинію пропіонат).

Для чого використовували мілдронат (мельдоній) у спорті та поза спортом?

Сергій Дереповський, лікар національної збірної України, заступник голови Спортивно-медичного комітету ФФУ:

"У клубах його активно використовували, і жодної шкоди від цього не було. Може, використовували у схемах вітамінізації, у фармакологічній підтримці. Спортсмени його їли, у всіх видах спорту, абсолютно спокійно вживали. Але коли його заборонили, природно, всі від нього відмовились".

Максим Бецко, координатор допінг-контролю чемпіонату України, член Спортивно-медичного комітету ФФУ:

"Цей препарат використовували для лікування ішемічної хвороби серця. Дуже активно - у літніх людей, для боротьби з ішемією. Це медичний препарат - знаєте, як в народі кажуть, "підтримати серденько". АТФ - додаткова енергія для серцевого м'яза".

Аденозинтрифосфат (АТФ, англ. АТР) - нуклеозидтрифосфат, який відіграє виключно важливу роль у обміні енергії та речовин в організмах; в першу чергу сполука відома як універсальне джерело енергії для всіх біохімічних процесів, що відбуваються у живих системах. Мілдронат відновлює транспорт АТФ до органел клітини.

"Але у спорті результати його застосування сумнівні. Він не показав, що може збільшувати фізичну працездатність. Тому у наших збірних - від першої збірної України до юнацьких - він не застосовувався. Принаймні, широко. Можливо, в деяких випадках, якщо справді йшлось про проблеми зі здоров'ям у футболістів. Цей препарат зареєстрований, він легальний, у нього є показання, протипоказання. Просто тепер його застосовувати не можна.

Так само, як тепер заборонено застосовувати діуретики. Хоча, в принципі, препарати застосовуються широко для лікування різноманітних патологій".

Сечогінні засоби (діуретики) у спорті їх застосовують з трьох причин: 1) у тих видах, де є вагові критерії, діуретики допомагають швидко зменшити масу тіла; 2) також діуретики допомагають поліпшити зовнішній вигляд у гімнастиці, фігурному катанні або бодіфітнесі. Зневоднення сприяє наданню мускулатури підкреслених форм; 3) інтенсивне сечовиділення допомагає виводити з організму інші допінги або маскувати їх застосування за рахунок істотного зниження щільності сечі.

Чи знають у збірній України та українські клуби про заборону мельдонію (мілдронату)?

Сергій Дереповський:

"Інструкція з приводу мілдронату була у грудні 2015-го. Всі клуби в чемпіонаті України були поінформовані про те, що мілдронат і речовина мельдоній, котра міститься у ньому, заборонені до вживання. З 1 січня 2016 року його офіційно було внесено до забороненого списку.

Тему "розкрутила" Марія Шарапова

А інформувати про це почали ще в листопаді. У нас на сайті Спортивно-медичного комітету ФФУ ця інформація є. Всіх поінформували, що цей препарат застосовувати не можна.

Інформували клуби, тому що цей препарат широко застосовувався у спорті. Багато спортсменів його застосовували, оскільки він не був забороненим".

Максим Бецко:

"У нашого медичного комітету, Спортивно-медичного комітету ФФУ, є сайт (smk-ffu.at.ua). Усі лікарі клубів, всі, хто цікавиться, туди зазирають. Там є нотатка про мілдронат і низку інших препаратів, які заборонили".

Наскільки заборона мельдонію (мілдронату) актуальна для українського футболу?

Сергій Дереповський:

"Серед гравців збірної України ми його не застосовували давно. Тому що, якщо чесно, моя думка наступна: можливо, препарат і хороший, але сумнівної дії. Я, наприклад, не можу зрозуміти, чому він заборонений. Він абсолютно нешкідливий, його цілком можна використовувати.

Максим Бецко:

"Шуму буде багато, звісно ж. Особливо лікарі спортивної "старої школи" вірять у цей препарат. Поки спортсмени і далі будуть попадатись. Можливо, ВАДА прийме якесь рішення, зробить якийсь перехідний період, щоб не всіх так одразу карати. Тому що лише місяць пройшов, а вже чимало людей постраждало".

Олександр Гапоненко, Футбол 24