УКР РУС

"Мексиканці платили 150 доларів за матч, але потім мені зателефонували з Чикаго". Як українці із "Тризуба" підкорюють США

26 січня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про унікальний український клуб із Чикаго, який дає "прикурити" усім, хто його недооцінює.

Вони назвали свій клуб красномовно і грізно – "Тризуб". Щоб не було жодних сумнівів у тому, яку державу представляють на полі бою. Їхня гра вдосконалюється, а результати стають щоразу успішнішими. На матчі "Тризуба" приїжджає навіть Дмитро Коваленко – наш знаменитий хавбек "Чикаго Файр", "Лос-Анджелес Гелексі" та ще трьох інших клубів МЛС, який свого часу грав пліч-о-пліч із Девідом Бекхемом. "Ми згуртувалися для того, щоб гідно відстоювати честь батьківщини за океаном", кажуть тут.

Взагалі-то клубів є аж три. Два із них – U.A.S.C. Lions та FC Сonnection – спеціалізуються на великому футболі. Проте їх здобутки не такі вагомі, як у "Тризуба". "Тризуб" грає в індор соккер, або ж, простіше кажучи, шоубол.

*******

Індор полюбляють навіть футбольні зірки найбільшої величини. Ліонель Мессі, Дієго Марадона, Карлос Тевес, Рональд де Бур, Енцо Франческолі, "Барселона", "Реал", "Атлетіко" спробували свої сили в цьому різновиді футболу. Він, варто сказати, вельми оригінальний. Розміри поля – 40 на 20 метрів. Ширина воріт – 5 метрів. Ще один вагомий нюанс – тут немає аутів. М’яч відбивається від бортика і гра триває. Склад команди – голкіпер + 5 польових гравців. Фолиш будь готовий отримати попередження або навіть вилучення на 2 хвилини.

"В індорі кожна секунда може зіграти вирішальну роль, пояснює "Футбол 24" Андрій Гаврилишин, ідейний натхненник та найкращий бомбардир "Тризуба", який кілька років тому намагався пробитись в основу львівської "Енергії". Це надзвичайно динамічний футбол. Навіть рівень першого дивізіону українського футзалу не дотягує до індора в плані фізичного навантаження. Ми намагаємося робити заміни кожні 1,5-2 хвилини. Коли твоя команда опиняється в меншості, ти вже за 30 секунд втомлюєшся більше, ніж за 2-3 хвилини у повному складі".

У США цей спорт до біса популярний. На кожному матчі збирається в середньому по кілька сотень глядачів. Коли ж грають лідери – зали переповнені. За словами наших діаспорян, найпотужнішу підтримку тут мають польські та албанські команди. До конфліктів між ворожими таборами не доходить практично ніколи – на матчах працює велика кількість сек’юриті.

*******

Чиказька National Soccer League існує вже 98 років. Кажуть, її найкращі часи припали на попереднє десятиліття, коли тут виступало багато екс-футболістів різноманітних національних збірних. Але й зараз прихильникам індору у Місті Вітрів є чим пишатися. Місцева ліга залишається однією з найсильніших в усій Америці. Вона поділяється на три категорії, що варті уваги – Champions division (найсильніший), Major division та First division.

"Тризуб" cвого часу не без проблем, але таки кваліфікувався у Major division, випередивши найближчого конкурента на 1 очко. У минулому сезоні українці посіли тут 4 сходинку серед 14 команд. А зараз, після 8-ми турів, йдуть у трійці лідерів, поступаючись двом клубам – SAC Wisla B та Berber Stars, але суттєво випереджаючи поляків із "Ягеллонії".

Регулярний чемпіонат традиційно розпочинається у жовтні і триває до березня. Десять клубів грають у два кола (а це – по 18 матчів), за підсумками визначиться чемпіон, який і кваліфікується у Champions division. Там у команд статус вже не аматорський, а наполовину професіональний. Хлопці із "Тризуба" також мріють потрапити до когорти найкращих. І у чинному сезоні вони дуже близькі до цього.

*******

"Тризуб" це своєрідна збірна найкращих українських футболістів Чикаго. "Коли взимку настає перерва у великому футболі, ми всі граємо за "Тризуб", розповідає Андрій Гаврилишин. Тут зібрані найкращі з найкращих. До складу входять 2 голкіпери і 10 польових гравців. Чому об’єднали зусилля? У нас багато польських, німецьких, італійських команд. Вони тримаються купи. А ми, українці, чомусь розпорошували наші сили. Так не має бути".

Усі гравці "Тризуба" – із Західної України. Більшість із них пройшли футзальний вишкіл у львівській "Енергії", житомирському "Контингенті". Але не обійшлося без винятку. Ворота команди захищає Денис Болотов – росіянин, який пробувався у московському ЦСКА і "Спартаку-Щолково". А ще за "Тризуб" грала дуже непересічна особистість – Василь Демидяк. Хавбек тернопільської "Ниви" 90-х увійшов в історію завдяки голу "Таврії", який він забив у віці 16 років 231 дня. Цей рекорд українського елітного дивізіону тримається досі.

На фото: Денис Болотов, Андрій Гаврилишин, Вадим Мошенець

У "Тризубі" з приємністю згадують фрагменти минулого року, коли їм допоміг Василь Скрильов, який виступає за "Княжий Ринок", а раніше засвітився в "Енергії". "У матчі проти потужної албанської команди він забив 2 голи – обидва класні і з дальньої дистанції. Ми тоді посідали 6 сходинку, албанці – 1 або 2, проте ми їх перемогли". А ще на матчі "Тризуба" іноді навідується В’ячеслав Лендел – форвард львівського СКА "Карпати" 1980-х, який вже давно осів у США.

Тренування відбуваються у вівторок і четвер на футзальному полі. У четвер тренування легке, адже матчі, зазвичай, у п’ятницю. Хлопці збираються і обговорюють певні ігрові моменти. Іноді навіть пропускають тренування - їдуть до когось із гравців "на хату" і там аналізують попередні матчі. А от у вівторок ставка на фізику + розіграші, комбінації. "Головна наша проблема – не вдається оформити гол після стандарту, кажуть хлопці. – Посилено працюємо над цим. Граємо двосторонки без голкіперів – на тримання м’яча. Перемкнутися з великого футболу на маленький - важче, ніж навпаки".

Важче, проте українці непогано адаптувалися до особливостей індору! У списку найкращих снайперів ліги – одразу три гравці "Тризуба": Андрій Гаврилишин, Олександр Кузик та Дмитро Збужовий.

А російський легіонер Денис Болотов – у трійці найбільш надійних голкіперів регулярного чемпіонату.

"У нас в колективі немає капітана, зауважує Андрій Гаврилишин. – Кожен намагається брати на себе максимум відповідальності. Лідер? Вадим Мошенець. Він один із найдосвідченіших виконавців, хоча в Україні ніде серйозно не грав – лише на обласному рівні. Суворий, впевнений у собі".

Паралельно із футболом "тризубівці", звісно ж, працюють. Найчастіше серед них трапляються представники двох професій – будівельники і водії фур. "В нас усіх тут нелегка доля", не скаржаться, а просто констатують.

*******

Найкращий бомбардир "Тризуба" Андрій Гаврилишин прибув у Штати шість років тому. Спершу – у Нью-Джерсі, де влаштувався вантажником. Працював із 6-ї ранку до 8-9 години вечора. Позаяк ще вчора намагався пробитись в основу львівської "Енергії" і регулярно грав у футзал, його вабило на стадіони та ігрові майданчики.

"Мене помітили мексиканці і взяли в свою футбольну команду, пригадує Андрій. Було важкувато, бо мій досвід великого футболу обмежувався комарнівським "Газовиком-Хуртовиною". Отримував там 250 гривень за матч. Мексиканці ж платили 150 доларів за один поєдинок. Потім мені зателефонували друзі з Чикаго: "Приїжджай сюди, тут є чим зайнятися".

На фото: Андрій Гаврилишин

Гаврилишин приїхав і влаштувався у російський ресторан "Живаго", а паралельно виступав за футбольний клуб Сonnection.

"Важко було поєднувати, каже українець. – Адже у суботу я працював у бенкетних залах, де було по 300-350 гостей. Закінчував зміну о шостій годині недільного ранку і не встигав виспатися перед грою. Тренер бачив, що я виснажений. А паралельно з роботою в ресторані я ще й розносив рекламки. Щоб чогось досягнути в Америці – потрібно наполегливо працювати".

Зараз Гаврилишин займається дизайном у компанії засновника "Тризуба" киянина Юрія Бондарцова. Плюс – підпрацьовує на будівництві. Веде надзвичайно динамічний спосіб життя. Інакше – не можна.

"У понеділок я граю в мексиканській лізі – там легко суто для підтримання форми, починає загинати пальці Андрій Гаврилишин. У вівторок відбувається тренування "Тризуба". У середу – заняття з футбольною командою Lions. Четвер – чергове тренування "Тризуба". П’ятниця – гра в Major division. У суботу відпочиваю. Неділя – знову гра. Тобто, 6 днів із семи я з м’ячем".

*******

На матчі "Тризуб" виїжджає власними автівками. Проте буває так, що команду запрошують на відкритий турнір в інший штат. Тоді доводиться брати бус, прикрашати його наклейками, банерами і вимпелами із символікою клубу. Стандартний саппорт "Тризуба" на виїзді 10-15 вболівальників.

Дев’ятнадцятого лютого українська команда стартуватиме на великому регіональному турнірі з футзалу, де зіграють усі навколишні штати – Мічиган, Вісконсин, Айова, Індіана. "Тризуб" єдиний представник Іллінойса. Перше місце дарує путівку на національну першість, яка пройде у Каліфорнії, а це вже "зовсім інший турнір".

Щоб заявитися на регіональну першість із футзалу, потрібно сплатити 550 доларів. Страхівка – це ще 300 баксів. Додайте сюди витрати на переїзди і готель. До речі, один сезон у Major division обходиться "Тризубу" в 5-7 тисяч доларів. Сума немала, враховуючи, що гравці не отримують за свій ентузіазм ані цента.

"Українці чомусь скупіші, ніж поляки чи литовці, констатує Андрій Гаврилишин, який шукає спонсорів для "Тризуба". Литовець, наприклад, готовий дати мені 2 тисячі на команду. Телефонуєш українцеві і чуєш: "Це не в моїх інтересах". Дивно, чому так. Адже ФК "Тризуб" у нашій околиці Чикаго знають буквально всі. Я телефоную у компанії, які займаються вантажними перевезеннями, які заробляють мільйони, і якими керують українці, а їм шкода виділити 2-2,5 тисячі доларів".

У команди є два комплекти форми – синя і зелена. Яку з них обрати на наступний матч – домовляються заздалегідь. Але іноді виникають екстремальні курйози.

"Обов’язково знайдеться якийсь пацан, який в останній момент скаже: "А я сьогодні зелену не взяв", сміються у "Тризубі". – Ну хоча б минулого тижня. Вирішили брати синю форму. І тут такий Діма Збужовий: "Пацани, я не маю". Він прихопив зелену. "Ну й що? запитуємо. – Давай щось думати!" "Що ми будемо думати? Я не маю".

На щастя, вдалося домовитись із суддею, що один наш гравець одягне світлу футболку, і ми йому ззаду наклеїмо номер синім скотчем. Це заборонено, проте судді нас знають – ми граємо вже кілька років. Іноді йдуть нам назустріч".

"Ми завжди будемо раді бачити у своєму складі нові імена", кажуть наостанок українці із Чикагщини. Професіонали з українським паспортом на заробітках у США вже нікого не здивують. То чому б не прислужитися "Тризубу"?

Сторінка автора у Facebook

"Нас називають "бандерівцями". Вроцлавське "Динамо" – сенсаційна та унікальна українська команда, яка підкорює Польщу