УКР РУС

Мексика. Папуга, великий Рафа і гнаний "диявол" на вістрі - проблемні Ель Трі для Бразилії

11 квітня 2014 Читать на русском

"Футбол 24" представляє новий матеріал про учасників чемпіонату світу у Бразилії.

Мексиканці завжди серед фаворитів. У своїй зоні КОНКАКАФ кваліфікації на Чемпіонати світу чи на Копа Амеріка, куди Ацтеків регулярно запрошують. А ось на самих турнірах вже не було так весело. 14 разів мексиканці грали на Мундіалях, двічі були господарями (1970, 1986), та жодного разу так і не пройшли далі за чвертьфінал. Останні два десятиліття мексиканці незмінно виходять у плей-оф фінальної частини ЧС.  Востаннє "зелені" не грали на фінальній стадії турніру у 1990-му через махінації з віком гравців на сеульській Олімпіаді.  Тобто команда з традицією, яку навіть після доволі ганебної кваліфікації вважають найсильнішою в зоні Північної Америки. Ацтеки - багаторазовий тріумфатор місцевого аналогу Євро.

Ще одна цікава особливість Ель Трі - історична перевага над бразильцями в особистих зустрічах.  Лише тричі в останніх 10 офіційних зустрічах "канаріньйос" вдавалось перемагати опонентів. Програли бразильці і зірковим складом на недавній Олімпіаді в Лондоні. Щоправда виграли на домашньому Кубку Конфедерації - доволі спокійно, варто сказати (2:0).

Прізвиська: Ель Трі, Ацтеки, "зелені".

Кольори: зелені футболки, білі труси, червоні гетри (основна), червоний верх і низ, чорні труси (запасна)

Домашній стадіон: "Естадіо Ацтека", розрахований на 105 тисяч місць. Найбільша арена світу. Вміщує найбільше з усіх арен, призначених для футболу. "Ацтека" - один з найбільш високогірних стадіонів світу.


Рейтинг ФІФА: 19 позиція.

Титули: 9 Золотих Кубків КОНКАКАФ, Кубок Конфедерацій-1999, Олімпіада-2012

Найбільше голів:  Харед Боргетті, 46 голів

Найбільше матчів: Клаудіо Суарес, 178 матчі (1992-2006)

Найбільша перемога: Мексика - Багами (13:0, Толука, Мексика, 1987)

Найбільша поразка: Англія - Мексика - 8:0 (Лондон, 1961)

Топ-досягнення на Кубку світу: 1/4 фіналу (1970 і 1986)

Шлях на Мундіаль

Бразильська епопея ацтеків розпочиналась, як  і завжди. У третьому раунді кваліфікації суперники (Коста-Рика, Сальвадор, Гаяна) биті нещадно - 6 матчів, 18 очок, перше місце. Далі був вирішальний етап, на якому раптово розгорілась шалена криза: м'ячі перестали залітати, оборона також не радувала бездоганністю. Домашні 0:0 з Ямайкою і США, 2:2 на полі Гондурасу - лише 3 очки на старті. Крісло під Хуаном Мануелем де ла Торре захиталось. Перемога в Ямайці (0:1) дещо покращила ситуацію. але далі знову були проблеми, які потім дали експертам підстави писати про безнадійність і ганебність відбору Ель Трі.


Дві нульові мирові в Панамі і вдома проти Коста-Рики, після чого прийшов і зовсім сенсаційний результат - 1:2 і радість Гондурасу. На тренерський місток після Луїса Фернандо Тени, який програв в єдиному матчі США (2:0),  заступив Віктор Вучетіч. Мексиканці спромоглись на другу перемогу, життєво потрібної для виходу у плей-оф останньої надії. Переграли вдома панамців (2:1), які до особистого матчу мали стільки ж очок (8).  Поразка на арені Коста-Рики (2:1) вибила з сідла вже третього тренера. На щастя, четверту сходинку втримати вдалось - рівень Панами та Ямайки був ще слабшим. І благо, що порятували американці, які в останній грі, програючи 1:2, проявили характер у компенсований час і пустили далі сусідів, а не панамців. На ігри плей-оф проти Нової Зеландії вже готував Мігель Еррера - саме той, хто потрібен, судячи з перебігу вирішальних матчів за вихід на ЧС-2014.

Інтерконтинентальний плей-оф склався якнайкраще.  Навіть несподівано, щиро кажучи, позаяк новозеландці показали себе міцною командою на ЧС-2010, де не програли ні Італії, ні Словаччині, ні Парагваю, хоча до виходу  з групи не дотягнули. А тут на тобі: 5:1 в Мехіко, і вже ніяких шансів після першої дуелі. Дубль 30-річного форварда "Сантоса Лагуни" Орібе Перальти, асистентський дубль 25-річного Мігеля Лаюна (лівий латераль ацтеків), заключний гол капітана Рафи Маркеса. У Новій Зеландії ще раз довели свою перевагу (2:4). Перальта цього разу відзначився хет-триком.

Ейфорія? А якраз не зовсім, не дуже цінять мексиканці перемогу над представником Океанії, і вогні критики час до часу справно відкривають вбік наставника Еррери і його хлопців. З часу плей-оф Мексика зіграла три товариські зустрічі, в яких перемогла лише раз, розбивши в Сан-Антоніо не основну Південну Корею (4:0). Алан Пулідо, 23-річний нападник "Тігреса", тричі влучно вистрелив у своєму першому поєдинку за Ель Трі, додавши приємних клопотів дону Мігелю. Після цієї гри пішли нічиї - 0:0 з нігерійцями і розчаруванням від гри Хав'єра "Чічаріто" Ернандеса та Перальти. У грі проти США знову порадував Пулідо - Алан приніс нічию 2:2 у своєму другому матчі за національну збірну.  Але вимоглива публіка загалом залишилась незадоволена формою "зелених". У Мексиці, де в ціні популярні багатогодинні футбольні ток-шоу, до дрібниць обсмоктують кожного виконавця і наполегливо радять тренерові зробити правильний вибір з кожної позиції навіть на товариський двобій. Так ось плавно ми й перейдемо до його персони.

Тренер

Скандал розгорівся не на жарт, його обговорював весь народ. Тріумфатор Клаусури чемпіонату Мексики-2013, який згодом очолив національну команду Мексики, вляпався в ... рекламу.  Мігель  Ернесто Еррера полюбляє такий вид заробітку, а його приємний (за мексиканськими стандартами) зовнішній вигляд, мабуть, спонукає глядачів до купівлі різних товарів. Так, нещодавно Еррера знявся в короткому ролику, який просуває фірму, що торгує товарами секонд-хенд. Певну пані задовбує голосистий папуга, тож вона вирішує спихнути його власне через цю фірму. Птах, зрештою, опиняється на тренерському плечі Еррери і висловлює судді гнів трибун та самого керманича у версії без цензури.

Наставник Ель Трі - взагалі людина популярна, тож прорекламував банк, ліки від печії і засвітився в офіційному музичному кліпі збірної Мексики на Мундіаль-2014. Але саме реклама з вимираючим видом папуг - амазонським - викликала шалене обурення. Компанію, що торгує секонд-хендом, звинуватили в рекламі торгівлі вимираючими видами, органи влади написали звернення з вимогою видалення реклами, а також надіслали спеціальну петицію до прокуратури і ... футбольної федерації. Еррера, звісно, про такі тонкощі не здогадувався і ні в чому не винен, але кілька неприємних тижнів на свою голову отримав. Зрештою, історія отримала добре продовження - над долею рідкісного виду папуг в мексиканській Амазонці багатомільйонна аудиторія задумались майже так же серйозно і пристрасно, як вона ставиться до його величності Футболу.


Водночас ацтеки критикують свою національну збірну за те, що гравці більше часу приділяють витрачання великих грошей і привабам світському життю, ніж самопожертві на славу мексиканського футболу. Еррера для Ель Трі людина не чужа: у 90-х зіграв 14 ігор в їх складі. Класичний футболіст і тренер, якому добре працювати на рідній землі і не спокушають європейські далі. Попри всі обговорення і скандали, тест народної любові проходить з честю.

Офіційний гімн збірної Мексики на ЧС-2014


Дона Мігеля люблять і шанують. Він ніколи не опускався нижче доволі пристойної планки на клубному рівні. Повернув "зеленим" атакувальний рисунок гри - феєричні 9:3 у двох матчах плей-оф з'явились не просто так. Відправив подалі з команди одного з найбільших ідолів публіки - "червоного диявола" Чічаріто і з успіхом побив Нову Зеландію. Батько успіху - дуже рідко трапляється, щоб ці лаври вручали наставникові, а не гравцям. Але саме такий образ милого тренера, який знає толк у своєму ремеслі, має в Мексиці Мігель Еррера. Любов до "Капітана корабля" ризикує, звісно, перерости у ненависть після провалу у Бразилії, але щось підказує - як мінімум хорватам, що вже казати про Камерун, буде ой як несолодко!

Капітан

Рафаель Маркес, 35-річний Ель Кайзер, який пограв за "Монако", каталонську "Барселону" і "Ред Булл" з Нью-Йорка", повернувся догравати на батьківщину. Слово тренеру: "Він єдиний з 23, хто має гарантоване місце в заявці на Мундіаль. Хочу, щоб Маркес був капітаном у Бразилії. Уболівальники зі мною погоджуються. Усі інші гравці б'ються за 22 позиції у списку". Маркес вигравав Лігу чемпіонів, 4 рази тріумфував у Прімері, а рік тому виграв золото рідної першості з "Леоном".

На рахунку Рафи 3 Мундіалі: у Південній Кореї і Японії, Німеччині та ПАР. Авторитет на полі і за межами, благодійник і жодного разу не чванлива зірка. Багато хто у 20 років безмежно задирає носа, а ось капітан мексиканців залишається простим професіоналам. Маестро штрафних ударів посідає одне з трьох місць в центрі захисту і є надією та опорою Ель Трі. 35 років, звісно, навіть не 30, але свою вирішальну роль на ЧС-2014 Маркес здатен відіграти. Дай Боже, роль позитивного плану.

Зірка

Хав'єр Ернандес Балькасар, якого знаємо за коротким іменем Чічаріто.  25 років, наразі все ще запасний форвард "Манчестер Юнайтед". В останніх сезонах сера Алекса виходив на заміну стабільно і приніс немало радощів фанам "дияволів" у вигляді голів (50 влучань за 3 сезони). При Мойєсу ніби знітився, але свої 9 м'ячів уже поклав. Разом із Перальтою Чічаріто забив по 5 разів у кваліфікаційних раундах до ЧС-2014. Хоча під кінець манкуніанець впав у немилість Еррери - позначилась і криза його МЮ, і новий тренер у Манчестері, і незабивна серія у складі Ель Трі. Як би там не було, важко собі уявити, що Ернандес, найдорожчий гравець цієї збірної (16 млн євро), не потрапив у заявку. Чічаріто у збірній відзначався 35 разів у 57 матчах, що дає третій в історії результат. 11 голів до лідера Боргетті "диявол" має подолати вже незабаром.

Команда

Шкода, що на Мундіалі ми не побачимо видатну 10-тку "Реал Сосьєдада" Карлоса Вела. Хавбек, який не підійшов лондонському "Арсеналу", розкрився у Прімері і навіть пограв у цьому сезоні в Лізі чемпіонів. Один із лідерів атаки басків міг би стати в пригоді "ацтекам" на ЧС-2014, та Вела сам зізнався, що не готовий психологічно та емоційно брати на себе відповідальність виступати в такому турнірі. У 2010му Карлос фігурував у скандалі, порушивши режим з проститутками й іншими сумнівними постатями напередодні гри з колумбійцями. Ефект - відлучення від збірної на півроку. З 2011-го історія його взаємин з Ель Трі завершилась. Без Вели то без Вели. В атаці, окрім згаданих персонажів, великі надії на Джованні дос Сантоса, який розкрився з найкращого боку у "Вільярреалі". Решта гравців небагато скаже європейському вболівальнику, який не має звички проводити у вікенди час за переглядом ігор чемпіонату Мексики. Хіба що виділимо Гільєрме Очоа - одного з найбільш недооцінених голкіперів світу, який мучиться у складі аутсайдера французької Ліги 1 "Аяччо". Але Очоа, радше за все, таки поступиться улюбленцю Еррери - Мойсесу Муньйосу.

Решта "зелених" живуть, грають і шикують в рідній Мексиці. Країна не найбагатша, а в таких радість від футболу має особливе терапевтичне значення. Нещодавно зняли скандальний ролик, в якому футболісти піддалися нещадній критиці. "Заробляють значно більше, ніж їх суперники, а грають набагато гірше", "Більше часу проводять на зйомках реклами, ніж забивають голи", "Нехай нарешті виростуть з пелюшок і стануть мужиками, хай їм грець!". Люди різних соціальних прошарків слів не підбирали. "Футбол - це наша релігія, але футболісти перестали бути нашими богами", - чіткий діагноз розчарування, яке переслідує торсиду Мексики останніми роками. І все ж до Ель Трі, як до своєї дитини. Свариш, ляскаєш по сідницях, злишся і ображаєшся, але любиш понад усе. До Бразилії готові поїхати щонайменше 50 тисяч фанів. Під час останнього Мундіалю спонсори продали 1,2 млн футболок збірної Мексики, що навіть більше, ніж в іспанців. До слова, про футболки: нова форма відноситься до традиції ольмеків, майя та ацтеків. До слова, довелось фанам робити своєрідний Майдан проти першого варіанту, де, на думку мексиканців, не було данини історії, а лише любов спонсора до себе коханого. Прислухались. Переробили.

 

Грають Ель Трі за схемою 5-3-2, з двома крайками, трьома центрбеками (крім Маркеса, це, ймовірно, будуть Родрігес і Валенсуела,з "Америки", на підміні ектор Морено з "Еспаньйола"). Андрес Гвардадо (екс-"Валенсія", зараз "Байєр) - залізна опція на лівому фланзі. Справа або Поль Агілар, або Мігель Лаюн. Ектор Еррера, що представляє "Порту", складе пару центральних хавбеків з Карлосом Пеньєю. ЇМ на заміну завжди готові прийти Хуан Медіна і Хав'єр Акіно. Під Перальтою і Чічаріто чекаємо Дос Сантоса і бережіться, захисти суперників, якщо це тріо підійде у формі і єдиним організмом на Мундіалі.

Прогноз

Бразилія з групи вийти мусить, хоч би і проповзти в разі чого. Лишається одна вакансія на плей-оф. Багато хто раптово бачить на другому місці хорватів, але на ЧС-2002 мексиканці вже "шашкових" били (0:1) і в 1/8 не пустили. Будуть шанси справитись із Манджукічем, Срною та Ко. А ось призвичаєність до тропічного клімату свідчить за Мексику. Попри останній матч на КуКон-2013 традиційно не буде легко з "ацтеками" і Бразилії. Камерун-загадку Ель Трі обіграють у першому турі і перевага буде на їх боці. Вирішальним буде бій з хорватами в останньому раунді групи. Є підозра, що мексиканців зможе влаштувати і нічия.

Далі Мексика традиційно, вшосте поспіль, зупиниться в 1/8. Не вірю, що Ель трі мають, що протиставити, Нідерландам, Іспанії або Чилі.  "У нас немає команди, вилетимо уже на першому етапі", - вважає легендарний Уго Санчес. Інша легенда Альберто Гарсія Аспе, учасник трьох ЧС, більш оптимістичний: "Якщо буде наш день і гарна підготовка, Хорватію і Камерун здатні спокійно обіграти. Бразилія історично грає з нами дуже важко. Секрет успіху в триманні м'яча і грі низом, не дарувати стандартів суперникам". Футбол покаже. Але від однієї з найцікавіших, найбарвистіших груп Мундіалю чекаю красивої гри.

Тарас Котів, Футбол24