УКР РУС

"Майже почуваюсь українцем": аналітик Фонсеки Леал про те, чим вболівальники Динамо його дивують, Україну і виліт від Роми

2 квітня 2018 Читать на русском

Помічник головного тренера Шахтаря Тіагу Леал працює аналітиком у тренерському штабі Паулу Фонсеки. "Профутбол" взяв у нього цікаве інтерв'ю.

Очі Фонсеки

Я займаюся детальним аналізом наших матчів та гри суперника У головного тренера дуже багато справ, про які він постійно думає. Помічники потрібні, аби знаходити для тренера важливу інформацію, яку він через брак часу може не помітити. Паулу вже не раз говорив, що я працюю як його очі. Він на 100% довіряє моїм словам, тому в мене немає права на помилку.

Фінал шоу "Вірю не вірю": Леал проти Ордеця

Коли я на трибунах, бачу набагато більше. Це дозволяє мені зрозуміти, де розташовані вільні зони, якими треба скористатися або які лишаємо ми. Вид згори дає повну картину, недарма усі команди знімають відео саме звідти. Ніхто не робить це з поля, там через обмежений огляд неможливо побачити усе.

Причини вильоту з Ліги чемпіонів від Роми

Нам протистояла команда, яка вдома в ЛЧ не пропустила жодного м’яча. Рома в захисті грає дуже надійно, нам було складно атакувати. Такі матчі проходять з дуже великим емоційним навантаженням. Мінімальна помилка – це кінець! Ти вилетів. Наші хлопці, самі цього не розуміючи, не хотіли ризикувати. Вони боялися помилитися.

Тренер ніяк не може на це вплинути. Це пов’язано з психологією. У голові гравців сиділа думка: "Ми не повинні помилитися". І це нормально, бо в чемпіонаті України ми не звикли до такого темпу та пресингу, складно приймати правильні рішення.

Абсолютно нормально, що у Лізі чемпіонів трапляються помилки, яких частіше за все ми не припускаємося у чемпіонаті України. УПЛ не ставить перед нами таких завдань.Якби Шахтар грав у чемпіонаті Англії, Іспанії чи Італії, то був би краще готовим виступати у Лізі Чемпіонів, ніж зараз. Це абсолютно логічно, я нічого не вигадую. В УПЛ ми не можемо показати усю свою силу, не знаємо свій реальний ліміт.

Динамо – велика команда, буде важко

Динамо – це велика команда, навіть не обговорюється. Ніхто не знає чи вистачить нам 6 очок переваги, аби стати чемпіонами. Буде важко, дуже важко! У минулому сезоні у нас було 13 очок переваги, зараз всього 6! Чемпіонат став складнішим, інтрига триматиметься до останнього. Для нас головне виграти чемпіонат – це першочергова мета сезону, яку ми визначали з клубом та гравцями ще на початку шляху. Ліга Чемпіонів це екстра завдання. Там не було чого втрачати, ми тільки здобували.

У вас є річ, яка мене дивує

Нам дуже подобається бути у Шахтарі. Про Україну ми можемо говорити тільки хороші речі. Буде дуже важко прийняти рішення, але зараз ми про це не думаємо, такі роздуми вб’ють нашу концентрацію. Закінчимо чемпіонат і приймемо найкраще рішення для клубу і нашого тренерського штабу.

Якщо чесно, я майже почуваюсь громадянином України. У вас є річ, яка мене дивує. Нещодавно говорив про це зі своїм другом. Ми живемо у місті головного суперника – Динамо. І ми дуже часто ходимо пішки у своїй екіпіровці по вулицях. Люди впізнають нас. Але за 1 рік і 9 місяців ми ніколи не відчували ніякого негативного ставлення чи агресії з боку вболівальників Динамо чи просто киян.

В інших країнах фани всіляко ображають своїх суперників. Це вважається нормальним. Ми живемо у місті суперника, а відчуття, ніби це наше місто. Люди нас чудово прийняли, просять автограф чи фото. Це показує інтелектуальні можливості і менталітет вашого народу. Такого немає в інших країнах. Там люди змішують футбол і особисте життя. Це абсурд. У Києві ми ніколи цього не відчували, ставлення прекрасне. Ми дуже це цінуємо", – розповів Леал.