УКР РУС

Майстер-клас для "Динамо". Перші підсумки матчу "Шахтар" – "Гент"

20 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про класичний розгром у 3-му турі Ліги Європи, який робить "гірників" без п’яти хвилин учасниками плей-офф.

Реалізація – на 5 з плюсом

У "Шахтарі" дещо побоювалися четвертого клубу Бельгії за підсумками стартових 10 турів тамтешнього чемпіонату. Принаймні, такі висновки можна було зробити із слів Паулу Фонсеки. Проте напругу дуже швидко зняв Віктор Коваленко, який скористався непорозумінням між оборонцем та голкіпером гостей і надзвичайно холоднокровно спрямував м’яч у ворота з далекої відстані. Швидкий гол – це плюс до карми і психологічної впевненості команди, яка в такий спосіб виходить вперед.

А за підсумками перших півгодини рахунок подвоївся завдяки Феррейрі. Аргентинець переосмислив свою гру у попередніх матчах, де він марнував моменти "пачками", і сьогодні зіграв зразково – гол + пас на Тайсона у другому таймі.

Два удари "гірників" у площину воріт – два голи. Реалізація – на найвищому рівні. Зразок для "Динамо".

Гра без центру поля

"Гент" також не відсиджувався в обороні, а дуже часто відповідав атаками на атаки. У другому таймі бельгійці в окремих ігрових відрізках навіть помітно перевершували господарів поля у володінні м’ячем. Обидві команди погодилися на відкритий футбол із мінімальним опором у центрі поля. Від цього виграли глядачі, ну і, звісно, "Шахтар". Вища індивідуальна та командна майстерність дозволила "гірникам" довести цей матч у другому таймі до розгрому.

Проблеми в обороні

Як би не хвалили "Шахтар" за ратні подвиги атаки, проте за розхлябану гру в обороні "гірників" варто жорстко розкритикувати. Лише у першому таймі Кучер, Ракицький і компанія дозволили форварду "Гента" Пербе чотири рази завдати ударів по воротах Пятова. Француз не спромігся бодай раз влучити у площину, хоча моменти були доволі перспективними. Особливо у тому епізоді, коли Пербе перекидав нашого голкіпера після того, як не до кінця відіграв Кучер.

На другий тайм замість Жеремі на полі з’явився гренадер Каліфа Кулібалі – і знову у "Шахтаря" виникли проблеми. Темношкірому форварду дозволили пробити тричі – після ударів ногою та головою м’яч летів повз ворота, а от на 63-ій хвилині лише поперечка врятувала Пятова.

Були б бельгійці трохи майстернішими, як "Бенфіка", приміром, – могли б створити серйозні проблеми господарям поля. І невідомо, як би закінчився цей поєдинок.

Ушкодження, які змусили похвилюватися

Ще в першому таймі Фонсека зняв із гри Віктора Коваленка. Хавбек зазнав ушкодження, яке, сподіваємося, виявилось несерйозним. До фінального свистка Коваленко спостерігав за грою з лави запасних. В ендшпілі дуже неприємного удару зазнав Степаненко – коліном у спину від потужного Кулібалі. Але й тут, схоже, минулося.

Щирий футбол

Якби "Шахтар" тренував легендарний Едуард Малофєєв, він би пишався сьогоднішньою грою у виконанні "гірників". Команда грала з настроєм і з фантазією. Плюс – дуже хороший відсоток реалізації гольових моментів. Ще парочку разів на допомогу бідолашним бельгійцям прийшов каркас воріт. Так, "Гент" порівнювати із "Бенфікою" некоректно – різного поля ягоди. Проте важлива сама суть, ставлення української команди до єврокубкового матчу. "Гірники" намагалися витиснути максимум навіть тоді, коли рахунок дозволяв комфортно спочивати на лаврах. Просто-таки майстер клас для "Динамо".

Однією ногою в 1/16 фіналу

Що ми маємо після 3 турів у групі Н… "Шахтар" - максимальні 9 очок, 8 забитих м’ячів і 0 пропущених. Ідеально! Найближчий переслідувач має 4 бали. І це "Гент", декласований у Львові. Так, попереду ще половина дистанції і теоретична ймовірність для "Шахтаря" залишитися за бортом євровесни. Ви вірите у такі розклади? Автор у них не повірить навіть під гіпнозом. Ще після перемоги над "Коньяспором" ми були переконані, що таку групу "Шахтар" зобов’язаний вигравати. І все до того йде.

Сторінка автора у Facebook

"Шахтар" без проблем принизив "Гент"