УКР РУС

"Майданемо Лотіто!"

7 березня 2014
Автор: Яна Дашковська

Ніколи у історії кальчо не доходило до того, щоб проти президента клубу протестував увесь стадіон без виключення.

Зараз в Україні така ситуація, що гра з м’ячем  якось відходить на другий план. Але якщо придивитися, то події мають свої відповідники і у світі футболу. Як-от ескалація протестного руху фанів проти президента «Лаціо» Клаудіо Лотіто – такий собі «блакитний майдан» з гаслом «Libera la Lazio!», «Звільни «Лаціо!»

Акція, що відбулася. Планувалося на матч з таким неіменитим суперником як «Сассуоло» зібрати якомога більше глядачів з плакатами, що виражають їх ставлення до президента, навіть такі жорстокі як «Нехай Бог забере тебе  до себе», а також суцільною вимогою залишити «Лаціо».  Присутність усіх, хто любить римський клуб,  була обов’язковою – і тіфозі не зрадили: 45 тисяч на «Стадіо Олімпіко» – це найкраща відвідуваність туру та на 10 тисяч більше звичної для цього сезону! Насправді, це підтвердження того, що Лотіто не хоче бачити у клубі не так звана «sparuta minoranza», «незначна меншість» незадоволених ультрас з Курви Норд як раніше, а «assoluta maggioranza», «абсолютна більшість» вболівальників з будь-якої трибуни, навіть з VIP-секторів Монте Маріо. Футбол у той вечір мало хто дивився, супер-камбек 3-2 не викликав особливих емоційа, а , навпаки, навіть свист…

Лотіто залишився майже наодинці, незважаючи на те, що за десять років проявив себе як непоганий кризовий менеджер з вирішення фінансових проблем, неодноразово ставив на місце керівників топ-клубів Серії А, виграв декілька важливих трофеїв, привіз у Рим виконавців рівня Ернанеса та Клозе… Чому? Бо пан Клаудіо завжди належав до тих людей, які провокують ненависть демонстративним небажанням дослухатися до інших та майже абсолютним ігноруванням вболівальників як складової життєдіяльності футбольного клубу. Ось яка його реакція на протест? Усе організував підступний Держдеп… жартую, там звучало «regia occulta», «таємні вороги». Скрізь вороги – а друзів немає.

Чому саме зараз? Від грандіозної ейфорії перемоги у дербі-фіналі Кубку Італії 26 травня  до безперспективності подальшого існування на фоні грандіозного успіху раніше подоланих ворогів – надто велика прірва, щоб її спокійно подолати: «Лотіто вдалося позбавити нас можливості мріяти!» На думку тіфозі, президент не тільки ганьбить клуб судовими процесами про махінації та провокативною поведінкою, але й очевидно нічого не робить для того,  щоб підтвердити статус гранда. Самотужки не може і партнерів не шукає.  А  чутки про те, що знайшлися бажаючі його змінити  – чи то арабський шейх, чи то Краньотті щось придумав – є…

Звичайно, трансфер Ернанеса у «Інтер» додав жару: римський клуб втратив зірку, а на її місце прийшли невідомо хто: наприклад, Поштіга, котрий уже вибув через травму до кінця сезону. Тренер Рея відкрито зізнався, що з десяток футболістів просто відмовилися переходити у «Лаціо». Мабуть, побоялися, що їм теж може доведеться встрянути у судовий процес та пасти вівці у Формелло, втрачаючи безцінний час  недовгої кар’єри. Отже, у черговий раз команда після закриття зимового вікна ослабла та має мало шансів на те, щоб досягнути навіть мінімальних цілей.

Акція, що планується. Регулярно звучать заклики бойкотувати бізнес Лотіто, у кого є така можливість, а також дуже знайоме «Лотіто мені не президент»… На недільний матч проти «Аталанти» планується протест у вигляді пустого стадіону: «Жертва заради любові». Підтримують ініціативу усі об’єднання фанів – від першого угрупування ультрас лаціалі CML 74 до ветеранського Sodalizio з центральних трибун. Кажуть, що було продано трохи більше, ніж 100 квитків. Дехто, звичайно, прийде з 23 000 власників абонементів.  Але контраст має бути показовим: захотіли заповнити стадіон – будь-ласка, захотіли залишити його майже пустим – немає проблем. Незважаючи на те, що ціни на квитки з «Сассуоло» спеціального підвищили, а на «Аталанту», навпаки, пропонують знижки.

Тіфозі теж мають право голосу.