УКР РУС

Майбутні зірки. Що з себе представляє нове покоління "Динамо"

20 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про талановиту молодь "Динамо".

Основний склад "Динамо" провально виступає у Лізі чемпіонів, посідаючи останнє місце в групі з "Наполі", "Бешикташем" і "Бенфікою" після трьох турів. У той же час команда U-19 у Юнацькій лізі УЄФА очолює групу з цими ж суперниками, обігравши вчора "Бенфіку" 2:1.

Серед підопічних Юрія Мороза виділяються кілька гравців. Хоча, перш за все, команда вирізняється злагодженою грою, командною швидкістю та взаємодією між футболістами. Помітно, що майже всі гравці добре оснащені технічно, а це дозволяє проявляти індивідуальну майстерність під час контролю м’яча та атакувальних дій. Так, у матчі з "Бенфікою" показовою була перевага українського клубу саме в техніці. Ми спробуємо розповісти про найкращих гравців, які вже зовсім скоро можуть опинитись у команді Реброва, як це зробив Віктор Циганков.

Світле майбутнє. 12 цікавих фактів про Віктора Циганкова

Воротар

Володимир Маханьков

Дата народження: 29.10.1997 (18 років)

Володимир – високий голкіпер, зріст якого у 18 вже складає 192 см. Одна з чеснот молодого воротаря – гра на виходах. Завдяки потужній статурі, стрибучості та непоганій координації часто опиняється першим на м’ячі після подач з кутових або стандартних положень. Також володіє хорошою реакцією, що є дуже важливим для його амплуа. Звичайно, трапляються й огріхи. Але куди ж без них, тим паче у його віці. Головне, що Маханьков здатен виручати команду та прогресувати.

Захист

Денис Попов

Центральний захисник

Дата народження: 17.02.1999 (17 років)

Доволі фактурний центральний захисник, сильна сторона якого – це, перш за все, гра на другому поверсі. Також непогано діє позиційно, коли потрібно підстрахувати партнерів. "Читання" гри допомагає йому і при верхових дуелях, де велику роль відіграє саме правильний вибір позиції. Не бездоганний у відборі, але намагаєтсья працювати над цим елементом і компенсувати це своїми сильними сторонами.

Олександр Тимчик

Правий захисник

Дата народження: 20.01.1997 (19 років)

Одександр – типовий сучасний правий захисник. Його козир – швидкість, яка дозволяє йому працювати по всій бровці: активно підключатись до атак, а також швидко повертатись в оборону. У перших трьох турах в Юнацькій лізі УЄФА встиг віддати дві гольові передачі зі свого флангу. При чому, якщо перша – точний навіс на дальню стійку (гол Михайличенка у ворота "Наполі"), то другий асист став можливим завдяки його високому пресингу та перехопленню. Після нього він грамотно віддав на партнера, який вривався з глибини. Він не провалюється в обороні та виглядає збалансованим гравцем свого амплуа.

Владислав Дубінчак

Лівий захисник

Дата народження: 01.07.1998 (18 років)

Капітан команди, що вже говорить про його лідерські здібності. У тому ж виїзному поєдинку з "Бешикташем", коли команда програвала 0:3 після першого тайму, він був одним з тих, хто зміг завести команду, яка проявила характер, зівнявши рахунок. Дубінчак – дуже працездатний та витривалий гравець, що важливо для флангового захисника. Добре читає гру та підстраховує партнерів. Однаково корисний як при атаці, так і захисті.

Півзахист

Микола Шапаренко

Атакувальний півзахисник

Дата народження: 04.10.1998 (18 років)

"Десятка" команди дійсно відповідає номеру на спині. Шапаренко – справжній плеймейкер, який здатен вести гру колективу. Володіє прекрасним баченням поля та високою індивідуальною майстерністю. Може без проблем обіграти двох суперників та віддати передачу на загострення. Створювати нагоди для партнерів завдяки креативним і нестандартним рішенням, виккористовуючи прекрасну техніку – це його гра. У матчі з "Бенфікою" моментами навіть нагадував молодого Руй Кошту, який нині працює спортивним директором португальского клубу.

Богдан Лєднєв

Правий півзахисник

Дата народження: 07.04.1998 (18 років)

Минулий сезон Богдан відіграв за молодіжну та юніорську команди "Дніпра". Влітку він їздив на перегляд в іспанську "Малагу", але все ж підписав контракт з "Динамо". Виділяється своїми різкими та нестандартними діями на полі. Володіє усіма необхідними для флангового гравця якостями: високою швидкістю, хорошим дриблінгом та креативністю.

За три матчі в Юнацькій лізі УЄФА забив 2 голи та віддав 1 гольовий пас – і всі варті уваги. У матчі з "Наполі" блискучою передачею зовнішньою стороною стопи (у стилі Куарежми) вирізав на Русина, який втік від захисників і зумів забити в тому епізоді. В цьому ж матчі Лєднєв забив прекрасним ударом зі штрафного метрів з 22-х. А у грі проти "Бешикташа" (3:3) йому вдався сольний прохід зі зміщенням у центр, який він завершив точним ударом. Має широкий арсенал атакувальних дій та великий потенціал, як гравець.

Денис Янаков

Лівий півзахисник

Дата народження: 01.01.1999 (17 років)

Як і Лєднєв, може брати ініціативу на себе та зміщуватись з флангу, шукаючи небезпечні продовження атак. Володіє хорошим ударом з правої та високою дистанційною швидкістю. Завжди націлений на атаку та часто вдало грає позиційно при переході з оборони в напад.

Забив один з голів під час камбеку з "Бешикташем". А у грі з "Бенфікою" йому вдався чудовий удар після того, як він підкинув собі м’яч першим дотиком та відразу ж потужно пробив у кут. Сам Денис так прокоментував цей епізод:

Тренер говорив, щоб я більше брав гру на себе – обігрував один в один, "стріляв", не боявся йти вперед, бив. В результаті вдалось забити гол.

Богдан Михайличенко

Лівий півзахисник

Дата народження: 21.03.1997 (19 років)

Михайличенко чудово відіграв проти "Наполі" у першому турі Юнацької ліги УЄФА: зумів забити гол, замкнувши простріл Тимчика з правого флангу та, в цілому, виглядав переконливо. Але, на жаль, травма не довзолила йому взяти участь у двох наступних матчах. Тим не менш, він – один із найперспективніших гравців цієї команди. Він виділяється хорошою фізичною формою, витримуючи весь матч у високому темпі. Це стає у нагоді, коли суперник "підсідає" напркиінці гри. Швидкість і витривалість – головні його чесноти. Завжди грає інтенсивно та готовий загострювати гру безупинними фланговими проходами.

Напад

Назарій Русин

Дата народження: 25.10.1998 (17 років)

Достатньо мобільний та швидкий нападник, який може як і втекти від опонента, так і нав’язати боротьбу на другому поверсі. Вдало грає корпусом, може відтиснити суперника та скинути на вривання у штрафну партнеру. Забив два чудові та трудові голи у ворота "Наполі" у першому турі: спочатку реалізував вихід один на один, вдало відкрившись із глибини, а потім своєю настирливістю та непоступливістю виборов м’яч у двох захисників, вибігши на воротаря та обігравши його. У 2015-му він так прокоментував перший гол за "Динамо" U-19, який забив у дебютному ж поєдинку:

Ставлю перед собою мету спочатку завоювати місце в основному складі U-19, потім у дублі, а далі – хочу грати в першій динамівській команді.

Місце в основі юніорської команди він уже виборов, хоча йому все ще 17. Чи вийде в нього пробитися до основи? Задатки є, а час покаже.

Підсумок

Навряд чи можна стверджувати, що кожен з цих хлопців відразу зможе заграти в основі. Проте зараз вони роблять усе, що від них залежить, щоб додавати з кожним матчем, отримати довіру головного тренера і шанс у основній команді "Динамо". При цьому, у тій же Юнацькій лізі УЄФА команда показує, окрім змістовної гри, ще й хороший результат (2 перемоги, 1 нічия – перше місце в групі з 7 очками). У Європі багато клубів дають талановитій молоді дебютувати саме у 18-19 років, в той час як в Україні серед перспективних можуть бути гравці і до 24-х років. Як наприклад, Рудько, який тільки в цьому віці отримав шанс в основі "Динамо".

Дивлячись та оцінюючи нинішній склад "Динамо" U-19, можна пригадати команду "Шахтаря" цього ж віку, яка у позаминулому сезоні дійшла аж до фіналу Юнацької ліги УЄФА. У тій команді "гірників" грали: Віктор Коваленко та Олександр Зінченко (провів перший з двох сезонів у Юнацькій ЛЧ), які зараз є основними гравцями у збірній України; Андрій Борячук, який нещодавно забив свій перший гол в УПЛ, а за молоджну збірну відзначився 3 голами у 4 матчах; Олег Кудрик та Микола Матвієнко, які вже переведені до основної команди "Шахтаря"; Бека Вачіберадзе, який нині виступає за іспанський "Бетіс". У цій же команді починав і Едуард Соболь (також провів перший з двох сезонів у ЛЧ), який на даний момент є кращим лівим захисником в Україні.

Це є гарним прикладом того, що вже за кілька років хлопці з юніорської команди "Динамо" можуть стати новим обличчям як клубу, так і збірної. У них все тільки починається, і все в їхніх руках.

Чому у збірної Шевченка є майбутнє