УКР РУС

Матвєєв: В 2006 році збірна була сильнішою...

27 травня 2012 Читать на русском

Екс-гравець донецького "Шахтаря" Олег Матвєєв в інтерв’ю сайту "Футбол 24" поділився власними думками стосовно кадрових проблем національної збірної.

- Олег Блохін часто нарікає на відсутність вибору з-поміж українських футболістів? Як гадаєте, куди подівалися доморощені таланти?

- Навіть не знаю, як відповісти на це питання. Можливо, таке покоління зараз. Вистрілили серед молоді Коноплянка та Ракицький. Є ще молодь, яка на сьогодні, не доросла до рівня національної команди, їм потрібен час. А так, погоджуюся з Блохіном…

- Вам не здається, що в українському футболі надто багато молоді, яка подавала надії, але з часом розчаровувала?

- Так, безперечно, таких футболістів у нас багато. В чемпіонаті виглядають непогано, проведуть 3-4 матчі, а потім провал. Але таке завжди було, є і буде. Завжди є талановиті хлопці, які не відповідально ставляться до роботи. Для того, щоби роками грати на такому рівні, як Толік Тимощук, потрібно кожного дня пахати на тренуваннях. Не усім це підходить.

- Який склад збірної України був сильнішим – у 2006-му році на чемпіонаті світу чи теперішній?

- Думаю, тоді була сильніша збірна, ніж зараз. Зараз, в основному, ті ж футболісти грають. Але у 2006-му вони були молодшими, в "самому соку", розквіті сил. А зараз вік бере своє – Воронін, Шевченко уже не ті, що раніше. Тимощук молодець, тримає марку.

- Сумна картина виходить – та збірна була сильнішою, ніж зараз. Та із суперниками по групі на чемпіонаті світу в Німеччині нам більше пощастило ніж зараз…

- Так, ви праві. Зараз у нас дуже важке становище. Якби ще група була інша, то можна було би по-іншому розмовляти.

- Як ставитеся до того, що Олегу Блохіну ще перед чемпіонатом Європи було запропоновано новий контракт?

- Нормально ставлюся… Якщо у тренера існує невизначеність у майбутньому, це може вплинути на його роботу. Вважаю, що правильно зробили, продовживши співпрацю із Блохіном.

- Олег Блохін – професіонал, готуючись до чемпіонату Європи, він не мав би думати про те, що буде потім…

- Погоджуюся, зараз він має бути повністю сконцентрованим на підготовці до чемпіонату Європи. А продовження контракту мало б додати йому натхнення.

- Хто, на ваш погляд, крім фаворитів - Іспанії, Німеччини, Голландії - на чемпіонаті Європи може вистрелити?

- Мені здається, що вистрелити може збірна Росії. У них така група, що вони зобов’язані з неї виходити. Не знаю, як до фіналу, а до півфіналу росіяни можуть дійти.

- А чого очікуєте від виступу нашої збірної на чемпіонаті Європи?

- У нас важка група – Швеція, Англія, Франція. Дуже хотілося, щоби наші хлопці вийшли із цієї групи. Це ж завдання-мінімум. Безперечно, англійці та французи сильніші за українців. Це усім відомо, але не усі про це говорять вголос. Але будь-яка збірна здатна припіднести сюрприз. Головне, нікого не боятися. Ми ж граємо удома, а тому маємо перевагу над суперниками. При підтримці своїх трибун можемо добитися успіху.

- Яку позицію вважаєте найпроблемнішою у збірній України?

- Мені здається, що найпроблемнішою є зона центрального захисту. Там у збірній постійно відчувається не зіграність футболістів. Хіба Олег Блохін довірить цю позицію зв’язці гравців "Шахтаря": Ракицький-Кучер.

- В нападі усе гаразд?

- В атаці у нас форварди із іменем. Зрештою, не думаю, що вони усі гратимуть. Блохін випускатиме одного, ну двох нападників. А прізвища там такі, що від кожного з них можна очікувати хорошої гри. Той же Девіч, Шевченко, Селезньов, Воронін… В усіх достатньо досвіду для того, щоб вийти на поле і забити гол. Не думаю, що в цій ланці у нас є проблеми. Навпаки, тут усе гаразд.

- Так, нападники у нас із іменем. Але, на ваш погляд, відсутність ігрової практики не повинна вселяти тривогу?

- Безперечно, ігрова практика необхідна. Для цього збірна і проводить товариські ігри на зборах.

- Цього тижня "синьо-жовті" розгромили дубль "Антальяспору". Такі матчі теж корисні?

- Погоджуюся, це смішно… Тим не менш, якщо говорити про нападників, то, думаю, попереду у нас будуть моменти. Україна не гратиме із Англією чи Францією першим номером. Будемо будувати гру від захисту на контратаках. Пресингувати постійно на чужій половині поля, мені здається, ми явно не будемо. Навіть в матчі із шведами. Це теж не простий суперник.

- Олег Юрійович, наостанок, де ви зараз працюєте?

- Працював селекціонером в маріупольському "Іллічівці". У мої обов’язки входив пошук готових до матчів в Прем’єр-лізі виконавців. Їздив по Україні, за кордон. Було цікаво, захопився роботою.

Розмовляв Андрій Захарчук