УКР РУС

Марсель – Зальцбург: перемога господарів "на класі" над шикарною командою за неоднозначного арбітражу

27 квітня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Марсель переміг Зальцбург в першому півфінальному матчі Ліги Європи. Детальний огляд читайте на "Футбол 24".

Марсель переміг на класі, але є одне але

Господарям вдалося переграти Зальцбург за рахунок кращих індивідуальних якостей своїх виконавців – зокрема швидкісних. У перші 20 хвилин Марсель був значно швидшим за австрійців, вдало виходячи з-під пресингу та отримуючи територіальну перевагу. Гравцям Зальцбуга доводилося часто фолити, адже вони банально не встигали за французами. Зрештою, це і призвело до голу на 15-й хвилині: Окампоса збили на правому фланзі, Пайє зі штрафного потужно подав на дальню штангу, а Товен замкнув передачу.

Товен взяв участь у 34-х голах Марселя в сезоні

В епізоді з другим голом Марселя швидкість також зіграла вирішальну роль. Тут далася взнаки не стільки фізична швидкість, скільки швидкість думки гравців Марселя: Пайє моментально побачив вільну зону й віддав, а Н'Джіє вчасно приймав правильні рішення – куди потрібно вриватись та коли можна обігрувати. І так діяв футболіст, який вийшов на поле всього кілька хвилин тому!

Можна констатувати, що Марсель переміг на класі, але з однією обмовкою: французи демонстрували його лише на початку першого та в кількох епізодах другого тайму. Виявилося, що й цього достатньо, однак більшу частину часу ініціативу тримали гравці Зальцбурга, яким просто не вдалося забити хоча б один з купи моментів. Тим не менш, в цьому також проявилася різниця у класі: австрійці не реалізували відро епізодів, часто приймаючи неправильні рішення у завершуючій фазі. Марселю ж вистачило мінімуму.

Марсель – Зальцбург – 2:0 – відео голів і огляд матчу

Зальцбург – півфіналіст по праву сильного

Домашній розгром Лаціо ще можна було списати на особливе положення зірок на небі та просто диво, однак гра проти Марселя яскраво довела – Зальцбург у півфіналі не випадково. Команда вразила своєю тактичною підкованістю, зрілістю та вмінням видирати ініціативу з ніг суперника.

Після 20 хвилин стартового штурму Марселя та голу Товена австрійці поступово забирали гру під свій контроль. Марсель у першому таймі шикарно закривав вільні зони, однак гості раз за разом знаходили оригінальні варіанти прориву крізь оборону – зокрема, нащупавши слабкі точки на флангах. Саме там фантастичний матч видав Лайнер, який обігрував французів як на велисопеді, а також зібрав на собі кілька стандартів і навіть міг заробити пенальті.

Марсель вдома переграв Зальцбург

Прекрасно діяли малійські центрхави Зальцбурга – Айдара та Самассеку. Вони перегризли Марсель у центрі поля, жорстко граючи у відборі та контролюючи кожний відскок. Непогану гру провів Калєта-Чар, який намагався грати максимально високо та скеровувати атаки Марселя своїм першим пасом. Всі футболісти Зальцбурга прекрасно володіли мистецтвом дрібного фолу, грамотно зриваючи атаки суперника у самому зародку. Словом, гості знали, як діяти на футбольному полі у тій чи іншій ситуації.

Другий тайм, за виключенням гольового епізоду Марселя, взагалі пройшов за повного контролю гри Зальцбургом, однак перетворити свої штанги, виходи віч-на-віч та неодноразові падіння у чужому штрафному в голи їм не вдалося. Тим не менш, подібна гра гостей має насторожити Марсель, адже вдома австрійці ловлять кураж, і зупинити їх стає дуже важко.

Арбітри провалили гру

Марсель міг запросто програти матч, але розгубленість арбітрів зіграла їм на користь. В першу чергу, це стосується голу Товена, який при ударі головою спершу влучив собі в руку, а також залізобетонного пенальті на Лайнері, який не було дано на 53-й хвилині. Також була серйозна претензія на 11-метровий вже у компенсований час, коли у штрафній Марселя впав Беріша, однак арбітри вперто не хотіли свистіти в сторону Зальцбурга.

ЧС-2018: повтори системи VAR транслюватимуть на екрани

Не можна сказати, що Вільям Колам зі своєю бригадою були безпорадніми. В кількох епізодах вони розібралися "на п'ять з плюсом" – як от з відкладеною жовтою карткою після брудного фолу Максі Лопеса. Однак, під час ключових моментів британські арбітри чомусь вимкнулися з гри, що однозначно вплинуло на результат.

Герой матчу – Клінтон Н'Джіє

Звісно, дві гольові передачі Дімітрі Пайє виглядають куди більше вагомим внеском у результат, однак контекст голу Клінтона робить з камерунця справжнього героя. Він вийшов на заміну саме в той момент, коли стало очевидно: Зальцбург забрав гру й розриває Марсель. З'явившись на полі на 60-й хвилині, 24-річний нападник вже на 63-й забив другий гол господарів.

Гарсія: Востаннє Марсель вигравав європейський трофей 25 років тому

Н'Джіє не просто замкнув якийсь випадковий простріл – Н'Джіє сам створив гол, перехопивши м'яч у центрі поля, обігравшись з Пайє та пройшовши на дриблінгу Рамальйо. Цей гол шокував австрійців та надав Марселю, крім переваги в два м'ячі, час на переведення духу. Зальцбург мав моменти і після голу, однак Марсель вже встиг повернутися у гру, переставши виглядати розгубленим і втраченим.