УКР РУС

Маркевич: Те що було 22 роки тому і тепер – це дві великі різниці

24 серпня 2013 Читать на русском

З нагоди Дня Незалежності України "Футбол 24" поспілкувався із двома авторитетними фахівцями Мироном Маркевичем та Сергієм Ребровим. А темою нашої розмови став український футбол: на зорі Незалежності і зараз.

Наставник харківського "Металіста" Мирон Маркевич є найуспішнішим українським тренером сучасності. Помічник головного тренера київського "Динамо" Сергій Ребров наразі більше відомий, як славетний футболіст. Попри те, що він уже не виходить на футбольне поле у якості гравця, надалі залишається улюбленцем уболівальників не лише зі столиці, а й інших міст країни. Обом фахівцям ми запропонували відповісти на однакові питання.

- Пригадайте, яким був перший незалежний чемпіонат? Чим він запам’ятався вам?

Мирон Маркевич (надалі М.М.): У першому чемпіонаті Незалежної України було дві групи. Я тоді працював у "Волині". Усе було вперше, новим. Ми дуже хотіли у своїй групі зіграти якомога краще. У підсумку "Волинь" була 4 чи 5 в групі. Уже був "жовто-блакитний" прапор, лунав Гімн України. Це було дуже важливо, принаймні для мене.
Звісно, у першому чемпіонаті усе тільки починалося, без помилок не обійшлося. Тільки збірну почали формувати. Усе було дуже сирим. Але сам факт, що у нас є свій чемпіонат, що Україна – незалежна, вселяв сили.

Сергій Ребров (надалі С.Р.): Це був особливий чемпіонат через свою формулу: команди були поділені на групи, потім був плей-офф. Хтось вирішив запровадити таку схему. Не знаю чи було це правильною. Мабуть, якби усім ця схема сподобалася, то її б і далі експлуатували, а так більше до неї не поверталися. Це, безперечно, не нормально ділити команди по географічному принципу.

Рівень футболу того часу особливо не пам’ятаю. Пригадую, що тоді у фіналі у Львові "Таврія" обіграла "Динамо". Тож, вийшло що кримчани виграли у першому чемпіонаті. Це сталося перший і єдиний раз в історії "Таврії".

- За 22 роки чи змінилися позиції українського футболу у Європі?

- М.М.: Безперечно, ми не стоїмо на місці. Хотілося, щоби усе це відбувалося швидше. Але ніхто не заперечить, що рух уперед є. Це однозначно. Те що було 22 роки тому і тепер – це дві великі різниці. Зараз інші стадіони, багато хороших футболістів грає в нашому чемпіонаті, окремі ігри збирають аншлаги. Тож поступ є.

С.Р.: У наш футбол почали вкладати величезні гроші. На початках клуби просто виживали. А тепер у команд достойні бюджети, які дозволяють гідно представляти Україну на міжнародній арені.

- Коли українська команда виграє Лігу чемпіонів, а рівень нашого чемпіонату прирівнюватиметься до топових?

- М.М.: Потрібно, щоби середній рівень команд виріс. Зараз є в нас 4, максимум 5 сильних команд. До них зараховую "Чорноморець", одесити можуть посперечатися із лідерами. Якщо в цілому брати по фінансуванню і рівню гри, то в нас виділяється 4 команди. А треба, щоби таких клубів було з 10-ть. Для цього потрібне краще фінансування, тоді можна буде про щось говорити. А так, про перемогу в Лізі чемпіонів не йдеться, оскільки "Барселона", "Реал", "Баварія" - на порядок вищі за наші команди. Ну, а за вихід в чвертьфінал реально поборотися.

С.Р.: Коли економіка нашої країни буде на такому ж рівні, що і економіка Європи.

- Дехто відчуває ностальгію за сильним чемпіонатом СРСР. Ви не належите до таких?

- М.М.: Ні. Колись це був хороший чемпіонат. Але часи змінилися. Зараз навіть не треба мусолити цю тему. В Росії є свій хороший чемпіонат, із задоволенням його дивлюся. В нас чемпіонат не стоїть на місці, рівень росте. Тому не має навіть про що говорити, думаю, такого і не буде ніколи.

С.Р.: Україна може створити свій сильний чемпіонат. Він і зараз є, з кожним роком розвивається. На жаль, були проблеми з командами, які не хотіли виходити в Прем’єр-лігу, тому дехто залишився не за спортивним принципом. Проблеми є. Але ми усі із оптимізмом дивимося в майбутнє і вірю в те, що наш футбол буде тільки розвиватися. Це підтверджують виступи наших команд в Лізі Європи та Лізі чемпіонів.

Розмовляв Гліб Ваколюк