УКР РУС

Маркевич, чи хтось інший? Три тренери, яких невдовзі може втратити українська Прем‘єр-ліга

14 серпня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" намагається передбачити, хто стане першим головним тренером серед керманичів клубів УПЛ, що втратить своє робоче місце?

Не встиг розкочегаритися новесенький сезон Прем‘єр-ліги, як вже маємо нагоду поговорити про можливі зміни на тренерських містках в деяких українських клубах. Ви тільки стрічку новин погортайте: скандали, претензії, ультиматуми, незадоволення – воістину, наставники підкидають купу медіаприводів для журналістів! І це ж – тільки початок. А коли підуть перші провали?..

Користуючись моментом, «Футбол 24» визначає персони трьох вітчизняних наставників, яких УПЛ може втратити вже найближчим часом.

1. Мирон Маркевич, «Дніпро»

Кризовий період: найближчий місяць

Дніпропетровський «Дніпро» ніби й клуб серйозний, і завдання в ньому ставляться амбітні, але вкрай дивні рішення керівництва імені останніх місяців наводять на думку: бути біді. Адже одна з ключових персон «синьо-біло-блакитних» вже однією ногою стоїть деінде.

Ледь команда встигла протверезіти після запального ЛЄ-шного святкування, як в неї почалися проблеми. І якщо відхід Коноплянки в жодному разі не став сенсацією (скоріше, подарував полегшення, поставивши крапку у довготривалій набридлій сазі), адже втримати лідера було нереально, то подальші дії керівництва «синьо-біло-блакитних» викликають як мінімум величезний подив. Добившись кропіткого підняття нагору, вища управлінська ланка фактично дала смачного копняка всім, хто був причетний до історичного успіху. «Летіть вниз, як сильні – виберетеся самі» - під таким неоголошеним девізом нині працюють всі «дніпряни».

Замість того, аби скористатися здобутками і напрацюваннями минулого вкрай успішного сезону задля підкорення нових, більш серйозних і статусних вершин Коломойський вирішив, що слід затягнути пасочок – а значить, більше витрачати гроші не варто, обійдуться внутрішніми резервами.

Не мені розказувати вам про всі подальші кадрові пробоїни команди Маркевича вкупі з фінансовими негараздами, які у танго-сплетінні з травмами фактично поставили бронзового призера на коліна у новому сезоні (фактор емоційного спустошення після яскравої фінальної ейфорії виносимо за дужки через його притягнутість і відверту суб’єктивність). На ділі пік команди плавно перейшов у затяжне піке, вийти з якого зусиллями наявної обойми виконавців – завдання, про яке аж ніяк не мріяв Мирон Богданович після єврофіналу. Крах амбіцій, розставання з надіями, прощання з примарною ЛЧ – ось вони, сучасні реалії дніпропетровського клубу. А як чудово все починалося…

Своєрідним лакмусовим папірцем сили теперішнього «Дніпра» стане сьогоднішній матч проти «Шахтаря», у якому чергового разу прорвуться назовні усі існуючі проблеми команди Маркевича. Більше того, у разі поразки «синьо-біло-блакитні» де-факто розпрощаються з надією на «срібло» українського чемпіонату: звісно, ми віримо у чудеса, але – «відділ фантастики поверхом вище» (с). І що тоді ловити амбітному Мирону Богдановичу, який більше за все цінує справедливість, якою в Дніпропетровську і не пахне?

Рано чи пізно його терпець урветься. Спостерігати, як розвалюється на очах виплекане тобою творіння – вище людської гідності. Він вже рвався на свободу, але – контракт. Залізний аргумент, об який розбивається будь-яке зрозуміле і логічне «хочу». Та й МБМ – не Ежідіу, тому у разі необхідності домовлятимуться полюбовно.  

Звісно, саме наступний місяць стане вирішальним як у долі Маркевича, так і «Дніпра». Цілком ймовірний варіант, що напередодні старту у груповому турнірі Ліги Європи:

А) Мирон Богданович не зможе кинути команду напризволяще, незважаючи на рівень скрути – совість і почуття обов’язку не дозволять йому піти геть;

Б) Коломойський одумається і запропонує Маркевичу мирову (з чашкою кави, ага), ще й підмахнувши одного-двох вихованців на проблемні позиції в якості подарунка з барського плеча.

Шкода. Шкода, що так сталося. Шкода вболівальників «Дніпра», які замість мрій про майбутні золоті вершини стали свідками внутрішньокомандних розборок з непрогнозованим результатом на виході. Шкода Мирона Богдановича, який банально не може працювати так, як він цього хоче, як і не може будувати команду під власне бачення. Шкода, що і в цьому сезоні розірвати гегемонію дуету «Динамо» + «Шахтар» «дніпрянам» не вдасться.

Шкода. Але все ще можна спробувати виправити. Була би воля Керманича.

2. В’ячеслав Грозний, «Говерла»

Кризовий період: найближчий місяць

Як неодноразово показувала практика, В’ячеславу Грозному за великим рахунком байдуже з яким набором виконавців доводиться працювати. Не варто навіть глибоко копати – слід лишень кинути оком на минулі сезони: будь це збірний вінегрет з орендованих звідусіль виконавців, перемішаний зі справжніми ветеранами українського футболу і приправлений поодинокими гравцями-«контрактниками», або ж суцільний «динамівський» десант – Грозний неодмінно зліпить з цієї різношерстої плюс-мінус двадцятки «штиків» бойовий колектив, який вип’є у суперників чимало літрів крові і точно не пастиме задніх.

Відповідно, перманентні нарікання на комплектацію з вуст В’ячеслава Вікторовича слід пропускати повз вуха. Дай йому хоч «ведмедиків»-юніорів – працюватиме як милий. А тут ще й посилення в особі Кутаса, а також Єременка з Сергійчуком, нещодавно привалило, тому питання наповнення складу відпало як мінімум до зими.   

…Але будь-яка праця має бути оплачена. А з цим у «Говерлі» - просто шалені негаразди.

З подібною ситуацією я стикнувся підчас роботи у прес-службі «Кривбасу». З початку 2013 року у клубі перестали отримувати заробітну плату. Всі. Гравці, тренерський штаб, журналісти, водії, бухгалтери. І якщо футболістів, які до того стабільно мали по 25-50 тисяч доларів на місяць (і, як подейкують – потім ще й отримували суттєвий «підігрів» від третьої сторони за успішні матчі з лідерами), ця криза напрягала не дуже, то рядовий персонал ледве зводив кінці з кінцями. Спробуйте прожити півроку без зарплати – сумнівне задоволення.

Наразі ж заборгованість у «Говерлі», якщо вірити самому Грозному, становить 14 (!) місяців, та й про преміальні керівництво «ведмедиків» воліє не згадувати. Тому в цій ситуації наставник ужгородців ще й бере вогонь на себе, в черговий раз звертаючи увагу на існуючі проблеми.   

Як ситуація розвернеться найближчим часом? Прогнозуємо, що майбутній грошовий транш (колись-то він все ж буде…) від Шуфрича вкупі з обіцянками дещо заспокоять наставника «Говерли», а відтак – його гучні слова так і залишаться словами. З плеча В’ячеслав Вікторович рубати точно не стане – тому ймовірність його відходу слід оцінювати на рівні 50%. Не більше і не менше. 

3. Анатолій Чанцев, «Металург» З

Кризовий період: кінець першого кола

Тут і говорити багато немає про що. Остання команда нашого чемпіонату не живе, а скоріше існує: якісна комплектація відсутня як клас, можливість ротаційного маневру дорівнює нулю, особливих завдань, а відтак і надій на якійсь істотні досягнення банально немає, зате існують величезні проблеми у кожній ланці, наявність яких чудово продемонстрував стартовий матч проти «Зорі», що завершився з рахунком 0:6. На одних тільки морально-вольових далеко не заїдеш… Головне – не вилетіти, а далі хоч трава не рости. 

У цій ситуації Анатолію Дмитровичу Чанцеву, якого перед початком нового чемпіонату відсторонили від питань комплектації команди, хотілося б порадити якнайскоріше втікати з цієї трясовини, аби не загрузнути у ній по самісіньке горло. Ловити в «Металурзі» йому нічого. Але… Але: по-перше, навряд чи ентренадор залишить рідний душі й серцю колектив, тим більше у такій скруті, а по-друге – куди йому йти посеред сезону, власне? Має статися щось зовсім екстраординарне, аби союз Чанцева з «козаками» найближчим часом розпався. Хто як не Анатолій Дмитрович якнайкраще впорається з посадою вихователя запорізького футбольного дитсадка!

Питання «Які рухи буде робити керівництво запоріжців у разі подальшої відсутності результату» залишається відкритим. І дискусійним, тому до нього ми ще обов’язково повернемося.

Роман Клименко                                                                                                                                 

Хто з цих тренерів першим піде у відставку?
  • 20%
    Мирон Маркевич
  • 40%
    В'ячеслав Грозний
  • 20%
    Анатолій Чанцев
  • 20%
    Свою відповідь напишу в коментарі