УКР РУС

Маріуш Лєвандовскі: В захваті від тренувань Гвардіоли

10 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Маріуш Лєвандовскі, новоспечений володар тренерського диплома PRO, розповів "Футбол 24" про свої плани та тренера, який справив на нього найбільше враження.

В Будинку футболу пройшло урочисте вручення тренерських дипломів категорії PRO. Одним з 25-ти щасливих володарів диплома найвищої категорії став Маріуш Лєвандовскі, відомий у минулому гравець донецького "Шахтаря", володар Кубка УЄФА-2009.

"Футбол 24" поспілкувався з Маріушем Лєвандовскі, щоб дізнатися, чи побачимо ми його найближчим часом на тренерському містку однієї з команд Європи:

– Хочу спробувати свої сили як тренер, передати свій досвід, свої знання. Вважаю, що можу допомогти командам своїми знаннями. Але це все в майбутньому, подивимося, як воно буде. Є розмови з деякими командами. Життя покаже.

З яких країн пропозиції?

Тут не треба далеко шукати. Найголовніше, що люди знають, де я навчався. Це Польща, Україна та команди інших країн. Поки що не хочу говорити, про які команди йде мова.

У яких клубах ви вже проходили стажування?

Був у багатьох клубах на стажуванні і дивився, як тренують і розвивають різні схеми гри багато тренерів. Наприклад, у "Баварії", де грає мій друг Роберт Лєвандовскі. Я був багато разів в "Баварії", коли там працював Хосеп Гвардіола.

Книги не передадуть те, що ти бачиш на власні очі. Я був у захваті від тренувань Гвардіоли. Найголовніше – це його підхід до тренувань.

Що саме вам сподобалося?

Сподобалося те, як він налаштовував своїх гравців. Хоча вони всі дуже досвідчені і відомі, їх не треба особливо налаштовувати.

Гвардіола витискав із гравців більше, ніж вони могли дати. Кожен новий день витискав все більше і більше. Енергія від нього йшла до футболістів! Це дуже важливо. Гвардіола вірив в футболістів, а футболісти вірили в нього.

– В які ще клуби ви поїдете на стажування?

– Ще про це не думав, але обов'язково поїду. Вчитися потрібно у найкращих, і в мене є така можливість.

– Може, поїдете на стажування в "Шахтар"? Або до Мірчі Луческу в "Зеніт"?

– Можливо. Даріо Срна та Ігор Дуляй розповідали про ту велику роботу, яку робить Паулу Фонсека. У Мірчі Луческу в "Зеніті" вже був на зборах в Дубаї. Його тренування я знаю напам'ять, але ось поспілкуватися і зробити нові висновки – це зовсім інше.