УКР РУС

Маріуполь: продовження орендної залежності, дивна зміна тренера та грубі меми. Підсумки осені-2017

26 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи Маріуполя в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

Вдалий старт – 4 перемоги, 5 "сухих" матчів, проміжне четверте місце – змінився невдалим періодом, протягом якого команда скотилася на 7 місце чемпіонату. Таке турнірне становище не дозволяє оцінити роботу Маріуполя в першій частині сезону зі знаком "плюс". Втім, позитивне рішення Спортивного арбітражного суду в справі з Динамо покращить справи "приазовців" – технічна перемога підніме їх у верхню шістку.

На що розраховує Динамо в "справі Маріуполя", щоб уникнути технічної поразки

Потенційний проліт повз єврокубковий секстет може нейтралізуватися хорошим виступом у Кубку України, через який також можна виконати головне завдання – потрапляння в Лігу Європи. Для цього необхідно тріумфувати в другому за престижністю українському турнірі. Маріуполю залишилося два кроки: півфінал і фінал.

Оцінка літніх трансферів

Головним джерелом підсилення Маріуполя традиційно став Шахтар. Всі перспективні та пристойні футболісти, які не знадобилися Паулу Фонсеці, відправилися доводити свою профпридатність на берег Азовського моря. Серйозно аналізувати трансферну політику Маріуполя на основі виступів цих виконавців дуже кумедно, адже від нього, по суті, нічого не залежало. Кого відправили, з тим переможець Першої ліги і працює.

Хтось проявив себе краще, хтось гірше, але підсумок один – без них "чайки", ймовірно, не боролися б навіть за виживання. Підживлення від "гірників" протягом цього та попередніх трансферних вікон тримає Маріуполь на плаву.

Найкращий гравець – Рустам Худжамов

35-річний голкіпер – справжній лідер команди, вожак. Маріуполь за першу частину сезону багато напропускав (26 голів), що не додає Худжамову (пропустив 23 з них) позитивних характеристик, однак Рустам відбив 60% ударів по власних воротах і здійснив 25 сейвів. У рейтингу на основі InStat Index він потрапив у п'ятірку найкращих голкіперів чемпіонату.

Найбільше розчарування – Андрій Борячук

Восени минулого року Андрія активно і досить успішно залучали до основного складу Шахтаря. Навесні він втратив довіру тренерського штабу "гірників", а влітку відправився за ігровою практикою в Маріуполь. Втім, стати основним ні при Олександру Севідову, ні при Олександру Бабичу йому не вдалося.

Андрій Борячук. 9 фактів про "Вінницького Агуеро"

Молодий нападник програв конкуренцію і змушений був задовольнятися виходами на заміну та грою в Кубку України. Жодного потрапляння в стартовий склад і тільки один гол – це явно не те, чого чекали від "вінницького Агуеро" в оренді. Так, в липні він ще заліковував травму, але відтоді пройшло багато часу, а ніякого натяку на вихід з тіні Болбата, Кожанова та Фоміна не з'явилося.

Найкращий матч: Маріуполь – Карпати – 3:0

Стандартний матч вдалого періоду Маріуполя, який отримав звання найкращого завдяки супернику. Тогочасна добротна гра "приазовців" доповнилася тогочасним нехлюйським футболом у виконанні Карпат. Гол Болбата та дубль Чурка – на виході маємо розгром.

Найгірший матч: Динамо – Маріуполь – 5:1

Динамо настільки розізлилося на Маріуполь за ситуацію з матчем першого кола (тут претензій до "чайок" немає) та низькосортні меми (тут претензії до "чайок" очевидні), що навіть на фоні втоми в домашній грі стерли гостей в порошок.

Динамо – Маріуполь – 5:1 – Відео голів і огляд матчу

Взяття воріт від Болбата було знівельоване п'ятьма результативними ударами "динамівців". Динамо оформило дуже впевнену і заслужену перемогу, а Маріуполь програв усю боротьбу, дозволивши супернику 11 разів пробити у площину власних воріт.

Найбільший позитив – вихід у півфінал Кубка України

Олександр Бабич розгромив Таврію (0:5), переміг на виїзді Ворсклу (1:2) і вивів команду в півфінал Кубка. Це те, що позбавило період його перебування в клубі епітету "провальний". Маріуполь досі зберігає два шляхи потрапляння в єврокубки.

Найбільший негатив – продовження орендної залежності

В основній обоймі Маріуполя зараз 7 футболістів з контрактами Шахтаря. Сергій Болбат і Сергій Вакуленко – ключові виконавці протягом всього піврічного відрізка, В'ячеслав Танковський і Андрій Тотовицький стали такими восени, Ігор Кірюханцев і В'ячеслав Чурко, попри травми, відіграли більшу частину матчів чемпіонату, Андрій Борячук регулярно освіжував гру з лави запасних.

Чого вартий такий Маріуполь? Тотальна залежність від іншого клубу, який не просто виключає можливість участі цих футболістів в очних поєдинках, а й може в будь-який момент повернути їх собі. Яке майбутнє в такого Маріуполя? Про який розвиток може йти мова, коли ти не розпоряджаєшся долею лідерів команди? Зоря вже зрозуміла, що це шлях в нікуди, а "приазовці" продовжують ним йти.

Втім, здається всіх все влаштовує. Нікого не лякає, що справжній Маріуполь – в матчах з Шахтарем, де на полі убога конкурентність, а на лаві запасних сидить 4 людини.

Головні події

1. Тренерська рокіровка. Під керівництвом Олександра Севідова Маріуполь демонстрував прекрасні результати, програв лише Шахтарю з Ворсклою і претендував на чільну трійку. Під керівництвом Олександра Бабича команда відразу видала 6-матчеву безвиграшну серію в чемпіонаті, обіграла тільки двох аутсайдерів (Карпати та Сталь) і опустилася за середину турнірної таблиці.

Настільки разючий контраст у результатах, можливо, випадковий, але зміна тренера однозначно не надто добре вплинула на команду. А найцікавіше, що реальні причини звільнення Севідова на хвилі успіху досі не відомі широким масам.

2. Домашній матч з Динамо, який не відбувся. Маріуполь не з власної вини був втягнений у цю справу, і критикувати клуб за принципову позицію з подальших питань не варто. Результат цього матчу вирішиться в кабінетах. "Коли?" – питання складне. Апеляційний комітет ФФУ підтвердив рішення КДК щодо зарахування технічної поразки Динамо. Тепер слово за Лозанною.

3. Тролінг. Прес-служба клубу вирішила повеселитися створенням мемів з приводу резонансних подій, або ж просто до матчів з іншими клубами. Проблема в тому, що в цьому ділі потрібно тонко відчувати межу між гумором і образами. Маріупольські "тролі" цим не заморочувалися, відтак налаштували проти себе ледь не всі клуби УПЛ.

"Де Динамо, де?" Як Маріуполь диктує українському футболу моду інтернет-мемів, з яких багатьом вже не смішно

Оптимальний склад: Худжамов – Кірюханцев, Яворський, Вакуленко, Неплях – Танковський, Мишньов – Кожанов, Тотовицький, Болбат – Фомін.

Цілі на зимове трансферне вікно

Всі орендовані в Шахтаря футболісти залишаються до кінця сезону. Ба більше, у мережі з'явилася інформація, що "гірники" пожертвують Маріуполю ще когось зі своїх гравців.

В першу чергу, підсилення потребує центр захисту, де Вакуленко і Яворський мали проблеми з ігровою дисципліною та регулярно заробляли вилучення. Знайдеться в чинного чемпіона хороший варіант на цю позицію?

Завдання на весну

Маріуполь має відносно легкий календар (два виїзди в Кіровоградську область і домашній матч з Олімпіком) на останні тури першого етапу УПЛ, тому шанси "приазовців" на топ-6 дуже хороші. Олександру Бабичу цілком посильно вивести команду в Лігу Європи – таким і буде головне завдання на весну. Залишити Динамо і Шахтар без Кубка України навряд чи вийде, однак поборотися за 4-5 місце в чемпіонаті можна.

Динамо: магічний Циганков, виліт з Ліги чемпіонів і відмова їхати в Маріуполь. Підсумки осені-2017

Шахтар: тріумфальний вихід в плей-офф ЛЧ, бенефіс латиноамериканців, дискваліфікація Срни. Підсумки осені-2017