УКР РУС

Маріуполь – Динамо: Циганков з рекордом як символ молоді киян, такі різні дебюти Попова та Ісаєнка, героїчний Худжамов

13 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Маріуполь програв київському Динамо 0:1 у 24-му турі чемпіонату України. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Маріуполь – Динамо на "Футбол 24", стартував о 14:00. Відзначаємо, що 20-річний захисник молодіжної збірної України Денис Попов дебютував в основній команді Динамо. Він змінив дискваліфікованого Тамаша Кадара. Натомість Бурда зіграв праворуч замість Кендзьори, який також перебрав карток. Андрієвський, який давно не виходив навіть на заміну, вийшов замість Шапаренка, який не міг допомогти команді через ту ж дисциплінарну причину. У центр поля повернувся Сидорчук, якому зіграла на руку дискваліфікація четвертого динамівця Буяльського. У запасі Динамо відзначаємо появу новачка Де Пени, а також зовсім юних Ісаєнка та Булеци.

Маріуполь – Динамо – 0:1 – відео гола та огляд матчу

Уже на 4-й хвилині Маріуполь прорвав оборонні порядки киян. Мішньов прокинув через Шабанова з лівого флангу в центр, Борячук обіграв Миколенка у чужому штрафному, але відпустив м'яч і врізався в Бойка. Господарі виглядали значно цікавіше в перші хвилин 20, тоді як динамівці не могли налагодити хоч якусь атакувальну гру. Горбунов вирізав крос зліва, а Борячук втратив ще один момент, поціливши в Шабанова. Перший момент Динамо створило на 21-й. Сидорчук вдало зіграв на підбиранні, віддав під удар, а Сідклей класно приклався з-за меж штрафного – Худжамов красиво потягнув обвідний удар.

Маріуполь – Динамо: онлайн-трансляція матчу УПЛ

Далі на полі вже були фактично тільки гості. Циганков і Вербіч розіграли просту комбінацію. Словенець пробив метрів з 15-и, але воротар Маріуполя знову на місці. Чоботенка не встиг до м'яча і влучив у ногу Бурди. Це пенальті, як не крути. Однак Можаровський не наважився призначити 11-метровий. Миколенко блискуче розігнав атаку лівим флангом, Сідклей у дотик продовжив. Лівий захисник Динамо двічі пробивав – спочатку Худжамов врятував, а на добиванні Віталію вже забракло влучності.

Вербіч після помилки Яворського ефектно п'ятою скидав під удар Сидорчуку, проте Сергій такого ходу не чекав. На підбирання Бурда з дуже невлучним ударом. Той же Беньямін двічі виграв боротьбу в захисників, але переправити снаряд у ціль – вже ні. Динамо відверто переважало (4:0 за влучними ударами, 8:3 загалом) в перші 45 хвилин, та відкрити рахунок не змогло.

По перерві Хацкевич несподівано замінив одного з найактивніших попереду Сідклея. 18-річний Цітаішвілі сміливо увійшов у гру, однак його фінти не сприяли особливому просуванню вперед. Сидорчук двічі опинявся першим на підбиранні – значно вище воріт в обох випадках. Маріуполь нарешті оговтався, і Зубков вивів Борячука віч-на-віч, проте форвард господарів пробив повз ціль. Відповідь Динамо не забарилась. Бурда відмінно подав, Вербіч виграв верх, а Худжамов потягнув потужний удар з кількох метрів. Циганков створив собі блискучий момент, але й тут обвідний удар витягує кіпер господарів.

Зубков з Борячуком у дотик класно пройшли оборону киян, а завершував комбінацію джокер Бабича Вакула – вище. Маріуполь не відсиджується і вряди-годи серйозно так навантажує захист суперника. Миколенко блискуче подав з лівого флангу, ще один дебютант Ісаєнко стягнув на себе двох опонентів, а Циганков без перешкод розстріляв Худжамова.

Для Віктора це вже 30-й гол у рамках УПЛ. Згодом той же Циганков розвернувся і пробив здалеку – Худжамов у падінні виручив. Яворський виграв другий поверх у боротьбі з Вербічем, проте снаряд перелетів ворота Бойка. Було близько. Худжамов помилився на рівному місці. Вербіч відкотив на Ісаєнка, але 18-річний форвард замість пробити у порожні ворота відправив м'яч десь далеко вбік. Циганков ще двічі потурбував воротаря. Худжамов парирував і ногами, і руками.

Динамо виграє 8-й поспіль матч УПЛ і зменшує відрив від Шахтаря, в якого попереду матч проти Зорі, до 4-х очок. Маріуполь перервав свою 5-матчеву безпрограшну серію.

Циганков сяє після перерви і заміни Сидорчука

Віктор продовжує тягти на собі виїзні матчі Динамо. Повести команду за собою після побиття від Челсі у непростій грі з Олімпіком? Ось він тут – гол плюс пас. Треба камбек проти Зорі – будь ласка, розпишіться, 2 голи та асист. Необхідно дотиснути Маріуполь – без проблем. Віктор за цілий перший тайм майже не дочекався нормальних передач від партнерів. Коли Сидорчук і Шепелєв намагались розігрувати м'яч, це виглядало дуже і дуже просто для азовців. Відразу по перерві Циганков був усюди. Зміщувався ліворуч, у центр та пробивав за першої ж нагоди.

Цей постійний тиск і бомбардування воріт так виснажили Демірі, що той дуже необачно дозволив супернику замкнути вирішальний гольовий пас Миколенка. Знову другий найкращий бомбардир українського сезону. У Циганкова 14+6 за системою гол плюс пас. Він не лише забив ювілейний 30-й забитий м'яч в УПЛ, а й перевершив власний рекорд сезону, причому зіграв на 3 матчі менше, ніж у попередньому розіграші. Віктор, якби його не критикували, залишається найгострішим у цій команді. Живий символ і приклад для молоді Динамо, що у 21 ти вже можеш бути лідером і приносити перемоги, а не лише подавати надії.

Якби не Худжамов і Борячук, все могло бути по-іншому

Суперник динамо категорично провалився, але після гри говорив про якусь там рівну гру. Хлопці, у вас 0 ударів у площину воріт проти 10-и в гостей. Яка тут рівна гра та погана реалізація? На фоні команди Хацкевича Маріуполь взагалі нічого не створив. Так було кілька кинжальних різких атак, було старання, але хто ж "морякам" винен, що Борячук як завершувач постав гравцем досить низького виконавського класу. Азовці виглядали проти цього радикально молодого Динамо (середній вік польових гравців після двох замін 21,7) майже так само кволо, як самі кияни на фоні Челсі в недавніх іграх.

Забий Борячук, гостям було б важко, так. Та якби не голкіпер господарів Худжамов, усе могло бути інакше у протилежний бік – бік розгрому, адже віце-лідери УПЛ на 3-4 голи награли, іноді просто дивом не забиваючи. Попри помилку, яка ледь не привела до другого гола, Рустам відіграв один з найкращих матчів, не врятувавши лише в одному епізоді, зате видавши 8 ефектних сейвів!

Динамо домінувало, але декілька гравців розчаровують

Центр поля розчарував геть усім. Сидорчук, Андрієвський і Шепелєв ніби змагались, хто більше обріжеться чи втратить м'яч на рівному місці. Сергій взагалі чомусь взяв за моду лупити по воротах при кожній нагоді. Можна зрозуміти, коли це робить Циганков, у якого все нормально з прицілом. Однак капітан Динамо провів черговий невиразний матч, слабо виглядаючи при спробах комбінаційного футболу. А скільки перспективних контр загубили в зародку через якісь дикі передачі? В ідеальному світі замість Сидорчука можна було б спробувати того ж Алібекова, але Хацкевич і так шокував, давши шанс 18-річним Цітаішвілі та Ісаєнку, а ще один молодий талант – це для нього ну зовсім уже радикально було б.

Білоруський наставник знову продемонстрував якусь особливу нелюбов до бразильців, замінивши у перерві далеко не найгіршого Сідклея. За те, що дав себе показати молодому Цітаішвілі, загалом респект. Утім Гіо надто часто загравався зі своїми фінтами, а тут ще й з пасом у нього виявились чималі проблеми. Словом, сказати, що ця заміна позитивно вплинула і допомогла здобути результат – значить відійти від істини. Цітаішвілі вже показував, що може значно краще.

Є питання і до Вербіча. У словенця вже який матч не йде гра. Після застуди і матчів збірних Беньямін не може знайти свій оптимальний футбол, втрачає вбивчі моменти, а натомість забагато нервує. Спроба вдарити ззаду по ногах Яворського в неігровому епізоді на полях Європи могла б і до вилучення призвести, але гравці Динамо і Шахтаря чомусь частенько грішать такою неспортивною поведінкою. І на такі дії, як і традиційно поблажливу реакцію суддів, насправді доволі сумно дивитись.

Попов нагадує Миколенка, Ісаєнко – Русина

До слова, Вербіч на 70-й хвилині залишився єдиним динамівцем, хто не пройшов клубну школу. Молодняк Динамо продовжує веселитись, як може. Дуже сподобався на позиції центрбека Денис Попов. Хай він не дуже мудрував у комбінаційній грі, як намагається це робити Кадар, зате надійності 20-річний гравець значно збільшив. Блискуче проявив себе в боротьбі та грі один на один, з кожною хвилиною ставав усе впевненішим. Чимось нагадує Миколенка. Віталій також стрімко увірвався в основу і не просто так – відбути номер, отримати зарплату, поїхати святкувати. Зараз 19-річний лівий захисник є одним з найкращих не лише в Динамо, а й у всій УПЛ. Миколенко показує європейський рівень гри фулбека на атаку та дуже непогано виглядає в захисті. Що ж, Попов має з кого брати приклад.

Інший дебютант головної команди – Ісаєнко, нападник, якого дуже розхвалюють за його гру на молодіжному рівні. Утім Євген відверто перегорів. Так, він скупчив на собі увагу захисників в моменті з голом Циганкова, але скільки тут його власної заслуги, а скільки індивідуальних помилок суперника? З Вербічем, коли той грав на вістрі, маріупольці грали десь так само. Що ж до решти епізодів, то за 20 з лишком хвилин Ісаєнко запам'ятався хіба тим, як бездарно змарнував шанс забити, коли Худжамов залишив ворота порожніми.

Ще один низькорослий форвард штрафного майданчика, якому бракує психологічної стійкості? Поспішних висновків робити не будемо, але Ісаєнко дещо нагадав Русина, який раніше марнував прекрасні моменти, а тепер навіть в заявку не потрапляє. Євгену потрібно не зациклюватися на невдачах і тиску очікувань, а діяти розкутіше та показувати те саме, що вдається на молодіжному рівні. Форварда, який забив 13 голів (10 з гри) за 9 матчів поточного чемпіонату України U-19, на дорослому рівні ми поки не побачили. Однак за саме рішення випустити юнака в момент, коли треба забивати, Хацкевичу можна поаплодувати. Це було сміливо та навіть незвично.