УКР РУС

Маріуполь – АЗ, Ліга Європи: винахід українців, ідеально можливий результат, 36-річний супергерой і подив нідерландців

9 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Маріуполь та АЗ Алкмаар розійшлися миром 0:0 у першій зустрічі 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи 2019/20. Рахунок і огляд матчу читайте в цій новині на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Маріуполь – АЗ на "Футбол 24", розпочався о 20:00 за київським часом. Команда Бабича стартувала в УПЛ 2019/20 з поразки від Колоса та перемоги над Олександрією, яка взяла бронзові медалі попереднього сезону. Нідерландці – дуже своєрідний суперник. Цього літа у спарингах вони встигли розгромити Брюгге (5:2) і з подібним рахунком програли Олександрії (0:3). Після 3-х сухих поразок поспіль прийшла пора офіційних ігор. АЗ не пропустив у жодній з них (0:0 і 0:3 проти Хакена в ЛЄ; 4:0 з Фортуною Сіттард у чемпіонаті).

Маріуполь – АЗ: онлайн-трансляція матчу кваліфікації Ліги Європи

На 10-й хвилині чемпіон світу U-20 Максим Чех віддав пас назад на Ідріссі, але гравець АЗ, на щастя, не зумів переправити м'яч з кількох метрів на вільного партнера – Биков підстрахував орендованого гравця Шахтаря. Грандіозна перевага нідерландців у володінні на стартовому відрізку. Маріуполь обирає глухий захист. Аувеян дальнім ударом на 16-й перевірив свій приціл – поки не налаштовано. А ось і перший супермомент. АЗ класно розіграв комбінацію перед штрафним номінальних господарів, і лише Худжамов ефектним сейвом потягнув снаряд з верхнього кута.

Маріуполь ожив у нападі лише на 22-й. Це Горбунов ударом з льоту пробив не дуже влучно майже з лінії штрафного. Дві атаки господарів ні до чого не приводять. То офсайд, то провальна остання передача, ех, все це виглядає дуже сумно. Гострий штрафний АЗ. Від спини Бикова круглий летить мінімально повз ворота. Бааду намагався з меж воротарського замкнути простріл Свенссона, хоча б навіть рукою – не дотягнувся, але залишили його самого, і це просто неприпустимо. АЗ тотально домінував у першій половині: 72 на 28 володіння, 8:1 за ударами, 2:0 за влучаннями у площину воріт.

Стенгс після перерви пробив з дальньої відстані – Худжамов і тут потягнув. Чергова легко розписана позиційна атака завершується дуже невлучним ударом Аувеяна з кількох метрів. Маріуполю продовжує щастити. Знову азовці дають без будь-яких перешкод навісити з лівого флангу, Бааду в падінні підробив рукою і забив. Суддя угледів фол і скасував взяття воріт. Обрізка Горбунова на своїй половині завершується дальнім ударом Аувеяна. Худжамов у неймовірному волейбольному прийомі переводить снаряд над поперечиною.

Черговий дальній удар Стенгса. Капітан Маруполя і цього разу рятує від біди. АЗ уже спокійно замикає команду Бабича в її штрафний. Красивий удар по дузі – вихованець київського Динамо нині тягне все. Тут же азовці вибігають у контру. Вакула протягує м'яч і віддав під удар, але Танковський, який вийшов на заміну, розчаровує – перший влучний удар українців трапився на 75-й і був надто слабким і легким для воротаря суперника. Бааду пробачає, не влучаючи з меж воротарського.

Танковський запоров чудову нагоду на контратаці. Орендований у Шахтаря хавбек віддав передачу зовсім не туди, де потрібно. Кірюханцев круто увійшов у гру, заробивши декілька стандартів. Вакула пробиває здалеку повз ворота. Чурко також стріляє дуже нервово. Лише в останні 10 хвилин матчу Маріуполь нарешті показав волю до перемоги. Господарі навіть пресингувати почали і вдало, ухх! Не чекав такого АЗ, матч ж легко давався. Гості повністю переграли азовців: 9:1 за ударами у площину воріт, 20:4 загалом. Утім, їхнім планам завадив феноменальний Худжамов – топовий матч для Рустама.

Маріуполь видав дуже боязливу тактику, але результат захищає Бабича

Як написали нідерландські ЗМІ, "команда, яка з міркувань безпеки грала не на домашньому стадіоні, обрала ультразахисну тактику і фактично не створила жодного моменту". Так і є. Маріуполь усвідомив, що значно поступається навіть знекровленому продажами лідерів АЗ, і не став ризикувати своїм крихітним шансом на прохід – не пропустити вдома і намагатись зачепитись за виїзний гол. На це було досить боляче (ну, невже наші команди настільки слабші, хотілось кричати) дивитись, але мети команда Олександра Бабича досягнула. Про кращий результат, за такої гри, годі було й мріяти.

Український клуб грав фактично без нападника – на вістрі не було кому вичікувати свого шансу, Тищенко мав зовсім інші завдання. Виділити позитивно з польових гравців можна хіба що настирного Вакулу, який ледь не єдиний попив крові захисникам гостей своїми нестандартними діями. Непогано виглядав Биков з його першим пасом і підстраховкою в захисті. Сподобався Кірюханцев, який на диво впевнено і жваво вийшов на заміну – хоч після цього команда заграла сміливіше.

Однак загалом надто часто здавалося, наче Маріуполь діє в меншості – мовляв, ми просто, мабуть, пропустили якесь вилучення, бо не може ж перевага міцного горішка Ередивізії, який минулоріч вилітав від казахів, бути настільки шаленою, ніби на полі гранд європейського футболу. З іншого боку, абсолютна відмова від атакувальної гри дозволила звести до мінімуму моменти у межах штрафного азовців. Ну, не дарма ж перед матчем висіли афіші, які апелювали до "Гри престолів" і суворої Півночі!

Навіть клубний сайт АЗ називав тактику тимчасових господарів стадіону Чорноморець автобусом і замурованою стіною. Більшість крутих сейвів Худжамов виконав після дальніх ударів, хоча ті й виявились на диво прицільними і потужними. Зрештою, досвід минулорічного виступу проти Бордо, де всі шанси було втрачено ще в Одесі, виявився повчальним. Гру забудуть, а такий потрібний бал у таблицю коефіцієнтів капне, плюс оптимізму і віри в себе команді додасться.

АЗ – цемент, не загрузнути в якому буде подвигом

У 2019-му році Алкмар зіграв 23-й офіційний матч. Лише у 9-и зустрічах нідерландці дали супернику забити собі, а відразу 14 матчів зіграли з нулем пропущених. Тенденція сезону 2018/19 продовжилась у новому: 4 дуелі, по 2 перемоги і нічиї, загальна різниця 7:0. Цікаво, що коли АЗ вже пропускав, то рідко обмежується одним голом – 7 разів було 2 голи і більше. Справжній цемент, дає оцінку статистичний портал Opta.

Водночас "сирні фермери" можуть нарікати на неймовірний нефарт. Востаннє Алкмаар завдав 20 ударів і не забив ще в лютому 2018-го, коли не зміг зламати опір Венло. Вболівальники і гравці АЗ тішать себе значно перевагою в Одесі, мовляв, десь ми вже таке бачили. Перший матч попереднього раунду Ліги Європи проти Гакена також завершився нулями на табло, а потім шведам уникнути розгрому не вдалося.

36-річний Худжамов не має собі рівних – школа Динамо і Шахтаря не минає даром

Очевидно, нідерландці шоковані нічийним результатом, який для них за такої переваги виглядає провалом. "Ми повинні були забивати 1-2 голи, але їхній воротар добре зіграв. АЗ 20 разів пробив по воротах. Це дуже багато. Ми є набагато кращими за них", – говорить без тіні сумніву Кальвін Стенгс. Засмучений результатом і Арне Слот. Головний тренер нідерландської команди вважає, що його команда заслужила на кращий результат, ніж 0:0. Говорить він і про наш футбол.

"Ви знаєте, ці українці винайшли контр-футбол. Вся команда стояла на 16 метрах від своїх воріт, а потім ще й голкіпер. Вони завжди шукають свої момент-два. На щастя, нам вдалось добре відзахищатись і не дати їм нічого створити при тому, що ми атакували такими великими силами", – каже Слот. Безумовно, Маріуполь виглядав би значно бідніше, якби не 36-річний Худжамов. "Суперник, який краще сидітиме весь матч в обороні, ніж спробує забити гол у рідних стінах. Лише на 75-й (!) хвилині суперник зміг вийти у щось, що нагадувало вдалу атаку", – не без іронії написало після матчу видання AD.

Нідерландські журналісти здивовані рівнем гри "слабких українців". У таких умовах на перший план вийшов голкіпер, якого виховувала академія київського Динамо. Згодом він пограв за донецький Шахтар, після чого довго і вірно служить Маріуполю. Рустам заслужив найвищої оцінки за свої 9 сейвів. Без нього в команди Бабича залишилися б хіба що теоретичні шанси на прохід, а так можна вірити і сподіватись на ще одне диво. На жаль, інакше і не скажеш, бо різниця у класі видалась надзвичайною.