УКР РУС

Мануель Нойєр: "Баварія" - класна команда

20 лютого 2014 Читать на русском

Кіпер "Баварії" - важлива складова минулорічного успіху мюнхенського клубу, який здобув 5 трофеїв. Нічого дивного нема й у тому, що воротаря збірної Німеччини ФІФА обрав у свою символічну збірну 2013 року, а вчора він відстояв на нуль у Лондоні.

На досягнутому 27-річний страж воріт не хоче зупинятися і мріє влітку про четверту перемогу Бундесманшафт на мундіалі у Бразилії.

- Наскільки гордитеся потраплянням у символічну збірну року?

- Молоді гравці мріють стати професіоналами. Потім думки спрямовані на подальший індивідуальний розвиток. Потім у голові збірна. Після цього особистих цілей у футболі вже не стільки багато. Потім можна хіба що хизуватися такими моментами, як місцем у символічній збірній. Зроуміло, що для мене почесно потрапити у список найкращих воротарів.

- Минулого року "Баварія" виграла майже все. У чому секрет міці команди?

- Думаю, що ми справжній колектив. У нас класна команда, у якій справді багато гравців світового класу. Недаремно у символічну збірну року потрапили троє наших гравців. Щоб стати справжнім колективом, ми подолали довгий шлях. Раніше ми також непогано грали, проте у багатьох випадках зупинялися за крок від перемоги. Минулого сезону ми виграли три трофеї у внутрішній першості, перемогли у Суперкубку та на клубному чемпіонаті світу.  

- Зможете взяти зі собою той переможний ген на чемпіонат світу?

- Звісно! Не лише "Баварія" грає в успішний футбол. Дортмундська "Борусія" також зіграла у непоганий футбол минулого сезону. Потім дві німецькі команди грали у фіналі Ліги чемпіонів. Це свідчення того, що у Німеччині останніми роками непогано працюють. Таким чином, у Бразилію ми їдемо з гордо піднятою головою.

- Як оцінюєте суперників у своїй групі: Ґану, Португалію та США?

- Дуже сильна група і ми це розуміємо. З іншого боку, ми знайомі з цими суперниками і вже у минулому з ними грали. Ми можемо їх всіх перемогти.

- Якщо у збірній Німеччини є безпроблемна позиція, то це - воротар. У чому секрет успіху гри німецьких голкіперів?

- У Німеччині дуже хороша школа воротарів. У Бундесманшафт не завжди був просто кіпер номер 1. Його, у принципі, рівноцінно міг замінити і другий, і третій, і навіть четвертий у списку. Сподіваюсь, що ця традиція триватиме.

- Чому Ви стали воротарем?

- Мене у ворота поставили. Насправді я хотів стати польовим гравцем. Мене привели у команду у чотири роки і ми тренувались на стадіоні без трав'яного покриття. Хто хотів на такому грунті у воротах падати?

- Хто для Вас найкращий воротар в історії футболу?

- Важко сказати. Воротарі, які у свій час стали кіперами світового класу, є найкращими для свого періоду. Проте гра змінюється. Коли я був дитиною, то моїм ідолом був Едвін ван дер Сар, оскільки у свій час він грав доволі по-модерному і пропагував такий стиль у футболі.

- Який наставник був для Вас найважливіший у Вашій кар'єрі?

- Важке запитання. Останнім, напевне, був Юп Хайнкес. З ним я працював два роки, з ним я досягнув успіху. Це був прекрасний період. Хайнкес дуже досвідчений тренер, який працював з багатьма командами. Від нього я отримав велику науку. Зрештою, те ж можу сказати і про інших наставників...

- Про який пропущений гол Вам найприкріше згадувати?

- Напевне гол головою Дідьє Дроґба у фіналі Ліги чемпіонів у Мюнхені. Якби не той гол, то ми стали б володарями цього трофею ще у 2012 році.

- Другі на мундіалі-2002, треті у 2006 та 2010 рр. Настала пора ставати чемпіоном?

- Сподіваюсть, що так. Знаємо, що нас вважають одним з фаворитів, проте на кожному мундіалі є темна конячка, наприклад якийсь суперник з Південної Америки. Бразилія - тепер фаворит, а от Уруґваю слід остерігатися. І звичайно Арґентини! На своєму континенті південноамериканці прагнуть показати клас.  

- Чого очікуєте від чемпіонату світу у країні, яка божеволіє від футболу?

- Бразилія живе футболом. Там всі схиблені на футболі: і чоловіки, і жінки. Я з нетерпінням очікую цього турніру, який безсумнівно стане незабутнім періодом моєї кар'єри.     

Інтерв'ю ФІФА переклав та адаптував Андрій Холявка