УКР РУС

Манчіні. Grande ritorno?

20 листопада 2014
Автор: Яна Дашковська

Усі ми були впевнені, що новий керманич "Інтера" Ерік Тохір дасть Вальтеру Маццаррі трохи більше часу.

Не тому, що ми, справді, вірили, ніби тренеру найближчим часом вдасться кардинально щось змінити, а тому що футбольного досвіду індонезійському бізнесмену очевидно не вистачало, щоб приймати радикальні рішення. Але тут на сцену знову вийшов Массімо Моратті: зустріч, нарада, порада. Невдовзі після плідної розмови прийшло повідомлення про відставку тренера, на місце якого було два головні претенденти – Вальтер Дзенга та Роберто Манчіні. Людина Пеллегріні (хто не пам’ятає: президент "Інтера" з 1984 по 1995 роки) проти людини Моратті: зрозуміло, кому надавалася перевага з самого початку.

Проблема Маццаррі була не тільки у безідейній грі та негативних результатах, хоча факт красномовний: за увесь час жодного разу тренер не одержав три перемоги поспіль (!!!). Куди сильніший ефект справляло неприйняття алленаторе її вболівальниками, зокрема і через такі ситуації, як прощальний матч Хав’єра Дзанетті, коли капітан залишився на лаві запасних… І тіфозі активно виражали своє ставлення як свистом, так і присутністю.  На останній матч прийшли 27 000, а це фактично означає, що не тільки ніхто не купив додаткових квитків на гру, а ще й що 3 000 вирішили залишитися вдома – адже у "нерадзуррі" 30 000 власників абонементів. І, що найстрашніше, жалкувати у них не було причин… Краще навіть по ТВ не дивитись, щоб не слухати виправдання пана Вальтера, який почав говорити про гарну гру підопічних, але не втримався і сів-таки на улюбленого коника: "А ще розпочався дощ…"

Дощ – це свого роду метафора кар’єри тосканського тренера, який вперше був звільнений, а не залишив клуб з власної ініціативи. Так, Маццаррі – маніакальний трудоголік, але водночас плакса, яких мало… Виправдання на рівні першого класу або навіть дитячого садка регулярно звучали з його уст, що, можливо, допустимо для тренера середняків та клубів, які лише збираються влитися у топ, але зовсім не личить гранду. Тим паче, гранду з замахом на міжнародний імідж, а Тохір нічого не прагне більше, ніж цього. Манчіні з його досвідом англійської Прем’єр ліги та вмінням спілкуватися з пресою на папері виглядає непоганою кандидатурою для такої роботи.

Ще однією з причин, чому тренера змінили саме зараз – майбутнє дербі. Викид адреналіну, що супроводжує вихід футболістів з зони комфорту звичного для них тренерського розкладу, часто сприяє досягненню позитивних результатів. Принаймні, у перших матчах, бо потім знову повертається рутина, яка або функціонує, або ні. Футболісти "Інтера" також заслуговують на серйозну критику і тепер не буде неприємного Маццаррі, на якого спускатимуть усіх собак.

Маццаррі був самим високооплачуваним тренером Серії А, а тепер його змінить Манчіні з його зарплатнею  у розмірі 2,6 мільйонів євро до червня та 4 плюс бонуси з наступного сезону. Виходить, "Інтер" як мінімум до літа оплачуватиме найбільші тренерські контракти у кальчо, сподіваючись, що хоча б на наступний рік пан Вальтер знайде для себе нове робоче місце. Для Моратті звична практика утримувати по 2-3 спеціалістів одночасно, але не думаю, що Тохір в захваті від такої перспективи, особливо з погляду фінансового фейр-плей.

Чого чекати від Манчіні? Уже перші тренування показали, що новий тренер однозначно повертається до обороно в чотири, причому Неманья Відіч серйозно ризикує втратити місце в основі у конкуренції з Ранокк’єю та Жуаном Жезусом.  Також передбачається гра з треквартистою, головним претендентом на роль якого є Ковачіч, а в атаці діятиме дует  Ікарді та Паласіо. Отже, базова схема 4-3-1-2. І більше ніякого статичного володіння м’ячем з повільним обміном передачами, які, в решті решт, впираються у непробивну стіну організованих опонентів. Замість цього – швидкий перехід з оборону в атаку, мінімум дотиків до м’яча, вертикальна спрямованість гри.  Така ідеальна картинка, якщо у Манчо усе вийде.

Новий "Інтер" (4-3-1-2) у день дербі може виглядати так: Ханданович – Нагатомо, Ранокк'я, Жуан Жезус, Додо – Гуарін, М’Віла, Обі – Ковачіч – Ікарді, Паласіо

Під кінець повернемось до початку. Заголовок з італійської перекладається як "Велике повернення", а знак питання – символ інтернаціональний і тому зрозумілий для всіх.  Колишній герой трьох скудетто (у якого, проте, з європейською мрією не склалося…) повертається не зовсім в ту команду, яка перебувала у стані останньої готовності до "Золотого триплету", а Жозе Моуріньо залишалося лише натиснути гачок стартового пістолету… Зараз для "нерадзуррі" скудетто – це третє місце, але навіть його здобути буде неймовірно важко. Далеко не факт, що у Манчіні усе вийде. Як кажуть, двічі в одну річку...