УКР РУС

Манчестер Юнайтед попри поразку від Крістал Пелас зберіг місце в ЛЄ, Лідс врятував прописку в АПЛ, Бернлі вилетів

22 травня 2022 Читать на русском

В рамках останнього туру АПЛ 2021/22 було проведено кілька вирішальних матчів. Звіт про них читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат Англії 2021/22, 38-й тур

Крістал Пелас – Манчестер Юнайтед – 1:0

Гол: Заха, 37

Брайтон – Вест Хем – 3:1

Голи: Велтман, 50, Гросс, 80, Велбек, 90+1 – Антоніо, 41

Арсенал – Евертон – 5:1

Голи: Мартінеллі, 27 (пен), Нкетія, 31, Соареш, 56, Габріель, 59, Едегор, 82 – Ван де Бек, 45+3

Бернлі – Ньюкасл – 1:2

Голи: Корне, 69 – Вілсон, 20 (пен), 60

Брентфорд – Лідс – 1:2

Голи: Канос, 78 – Рафінья, 56 (пен), Харіссон, 90+4

Вилучення: Канос, 81

Манчестер Юнайтед у заочній битві з Вест Хемом вирішував питання, кому грати у Лізі Європи. "Червоні дияволи" йшли у двох очках відриву від "молотобійців", тримаючись на шостій позиції, але осічка в матчі з Крістал Пелас у Лондоні ризикувала відправити манкуніанців у Лігу конференцій. "Хаммерс", своєю чергою, необхідно було здолати Брайтон на виїзді.

Челсі здолав Уотфорд, завершивши сезон у топ-3 АПЛ, Тоттенхем вийшов у Лігу чемпіонів, розтрощивши Норвіч

Підопічні Ральфа Рангніка краще розпочали свою битву, ледь не відкривши рахунок вже на 14-й хвилині внаслідок вдалого відскоку на Кавані та його пострілу з меж штрафного. Гуайта парирував, а Крістал Пелас поступово вирівняв хід гри. Ба більше – "орли" в середині першого тайму почали притискати МЮ, організувавши кілька класних моментів і шокувавши гостей голом на 37-й хвилині. Його провів Заха, який прийняв невдалий пас назад від Фернандеша, хитнув на лівому куті карного майданчика Далота й пробив у дальню "шістку". 1:0!

Відпочивати команди відправились за мінімальної переваги КП в рахунку. Очікувалось, що в другому таймі МЮ побіжить відігруватись усіма силами, однак вболівальники побачили всього 4 удари "дияволів" – щоправда, два з них могли завершитись голом. Так чи інакше, лондонці впевнено тримали свої 1:0. Зрештою, фінальний свисток зафіксував ганебну поразку манкуніанців у останньому матчі сезону.

Вест Хем у паралельній зустрічі проводив дуже невиразний матч проти Брайтона. В першому таймі "молотобійці" провели всього 3 удари по воротах – втім, і цього вистачило для голу на 41-й хвилині. Героєм став Антоніо, який шикарно вистрілив з дистанції. 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились відпочивати.

Втім, підопічні Девіда Мойєса не зробили висновків зі свого футболу, за що жорстоко поплатилися. Брайтон одразу зі стартом другого тайму побіг уперед, зрівнявши рахунок вже на 50-й хвилині зусиллями Велтмана. На 80-й Гросс з передачі Велбека вивів "чайок" уперед, а в компенсований час все той же Велбек забив третій гол, відправивши Вест Хем у Лігу конференцій. МЮ зберіг прописку в ЛЄ на наступний сезон.

Ярмоленко у останньому матчі за "хаммерс" вийшов аж на 81-й хвилині.

****************

Арсенал після виносу в Ньюкаслі практично втратив шанси на ЛЧ, відставши від Тоттенхема на два очки. Навіть Джака визнав, що все пропало, адже "шпорам" для збереження місця в топ-4 було достатньо зіграти внічию з безпорадним Норвічем. Втім, маленька надія на диво ще існувала, а значить в домашньому матчі проти невмотивованого Евертона "каноніри" мали перемагати. За будь-яку ціну.

Френк Лемпард залишив Миколенка в запасі, за що жорстоко поплатився: на 27-й хвилині Арсенал заробив і реалізував пенальті (гол в активі Мартінеллі), а ще за чотири хвилини Мартінеллі підрізав подачу Сака з кутового під удар Нкетії – 2:0! Втім, спокійно завершити перший тайм "канонірам" не вдалося. На 45+3-й хвилині "іриски" покарали господарів за купу втрачених моментів прострілом Калверта-Льюїна та замиканням від Ван де Бека. 2:1.

На початку другого тайму Арсенал оговтався, швидко влаштувавши розгром. На 56-й хвилині Соареш забив третій м'яч у ворота "ірисок", вистріливши після пасу Сака з кутового, а на 59-й він же асистував Габріелю після ще одного корнера – 4:1! Під кінець зустрічі Едегор забив і п'ятий, але всі ці голи вже не мали жодного значення. Тоттенхем забив Норвічу двічі ще до перерви, а потім закріпив результат ще трьома м'ячами. Дива не сталося. Арсенал з 59 очками залишається на п'ятій позиції.

************

У битві за виживання зійшлися Бернлі та Лідс. Обидві команди мали рівність за очками, однак "бордові" йшли на рятівній 17-й позиції завдяки набагато кращій різниці голів (-18 vs -38). Таким чином, для збереження прописки в еліті йоркширцям необхідно було зіграти краще, ніж Бернлі. Проблема полягала в силі суперників у останньому турі.

Бернлі в рідних стінах приймав Ньюкасл, якому тиждень тому вдалося винести Арсенал. Матч непогано розпочався для "бордових", адже у гостей вже на 11-й хвилині зламався Жоелінтон. Та і загалом у першому таймі "сороки" провели всього три удари по воротах – втім, господарі пробивали навіть менше, а на 20-й хвилині вони ще й пропустили з пенальті. Його реалізував Вілсон. 0:1.

В другому таймі Бернлі відчутно додав у активності, але Ньюкасл шокував господарів другим голом на 60-й хвилині – це Вілсон оформив дубль, розстрілявши ворота метрів з семи. 0:2! Після цього "сороки" перестали грати, дозволивши "бордовим" відродити інтригу на 69-й хвилині. Надію на камбек подарував Корне, однак відігратись підопічні Майкла Джексона так і не змогли. Їхня доля опинилася в руках конкурента.

Лідс у паралельному матчі гостював у Брентфорда. "Джмелі" домінували – до перерви вони дозволили провести всього 4 удари по власних воротах. Тим не менш, йоркширцям для взяття воріт вистачило і цього мізеру. На 19-й хвилині гол провів Гелхардт, однак радість команди виявилась передчасною. Лайнсмен помітив офсайд, а відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

На початку другого тайму підопічні Джессі Марша таки добилися свого, відкривши рахунок з пенальті (його реалізував Рафінья). 0:1! Лідс довго тримав дані цифри на табло, але на 78-й хвилині Брентфорд відновив статус-кво зусиллями Каноса, якому вдалося замкнути подачу ударом головою під дальню стійку. Одразу після цього Серхі отримав дві жовті картки, залишивши "джмелів" у меншості. Можливо, саме це і допомогло йоркширцям вирвати перемогу на 90+4-й хвилині – вирішальний гол провів Харрісон.

Таким чином, Лідс обійшов Бернлі на три очки, відправивши "бордових" у чемпіоншип і врятувавши свою прописку в АПЛ!

Манчестер Сіті драматично став чемпіоном Англії, програючи 0:2 – Зінченко віддав асист і встановив особистий рекорд