УКР РУС

Манчестер Сіті поступився Базелю, але вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів – невдалий матч Зінченка

7 березня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Манчестер Сіті програв Базелю в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Огляд матчу читайте на сайті Футбол 24.

Впевнена перемога Манчестер Сіті на виїзді дала змогу Хосепу Гвардіолі сьогодні випробувати багатьох гравців, які не проходять в основу його команди. Експериментальнаий склад програв Базелю матч-відповідь, але "містяни" все одно вийшли у чвертьфінал.

Манчестер Сіті на 8 хвилині відкрив рахунок – Сане та Бернарду Сілва створили гол для Жезуса. Базель швидко відігрався зусиллями Ельюнуссі, який потужним ударом розстріляв Браво. По перерві Ельюнуссі ще раз прорвав оборону "містян" і асистував Лангу, а той сильно пробив у ближній кут і приніс Базелю перемогу в цій зустрічі.

Манчестер Сіті за сумою двох матчів спокійно пройшов швейцарського опонента та потрапив у чвертьфінал Ліги чемпіонів сезону-2017/18.

Манчестер Сіті – Базель – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Зінченко дебютував за Манчестер Сіті в Лізі чемпіонів

Олександр Зінченко з'явився на полі з перших хвилин на позиції крайнього захисника. Він традиційно не прив’язувався до лівого флангу та часто зміщувався в центр. За задумом Хосепа Гвардіоли під час позиційних атак фулбеки Зінченко та Даніло висувалися прямо над центральними захисниками Ляпортом і Стоунзом відповідно.

Бразилець не надто охоче залишав фланг, а от українець візуально проводив в опорній зоні більше часу, ніж на номінальній позиції, а на його бровку відходив Фоден (що знижувало активність юнака), або сідав Сане. На жаль, в Зінченка сьогодні абсолютно не пішла гра.

Обрізки українця в обороні

Олександр до перерви декілька разів дуже грубо обрізався. Вже на 10 хвилині він в тій же опорній зоні невпевнено прийняв м'яч від Стоунза та дозволив Дьє себе обікрасти, що призвело до моменту Базеля.

Згодом він помилявся ще раз і ще. Наприкінці першого тайму після чергового фейлу українець розчаровано хлопнув руками. Цей жест описує нинішню гру Зінченка в обороні. Звичайно, в Олександра були вдалі єдиноборства проти Ланга та Буа, але загальне враження все ж негативне.

Навіть на фоні всього авантюрного складу, де Браво та Стоунз яскраво дали зрозуміти, чому сидять в запасі, наш співвітчизник виділявся негативно. Who Scored погоджується – оцінка Саші 5,9 є найгіршою в обох командах.

Коли правий фланг Сіті провалився, а Базель забивав перший гол, Зінченко сам опинився напроти автора гола Ельюнуссі та створив видимість протидії. Українцю дуже бракує на підсвідомому рівні властивостей захисника – "оборонець від природи" в підкаті спробував би заблокувати удар. Другий гол гостей також прийшов з флангу "Зіни".

Помилки Зінченка в передачах

Якщо до недосконалого виконання захисних функцій Зінченка всі звикли, то за атакувальні зусилля його критикують значно рідше. Однак проти Базеля мало що виходило навіть попереду. Олександр пару разів несподівано вирішував загострити ситуацію дальніми передачами в лінію атаки, які не знаходили адресатів, або перехоплювалися суперником.

Зінченко у матчі проти Челсі: низька оцінка від англійських ЗМІ, пристойні ТТД та відео всіх дій українця

Ще можна було зрозуміти, коли такими діями він реагував на забігання Сане, але були епізоди, коли ніхто з партнерів навіть не рухався в напрямку його передачі. Просто закидання в нікуди.

Ба більше, Зінченко помилявся навіть у простіших моментах, коли віддавав короткі паси в центр. Точність передач українця – 85% (тільки в Жезуса гірша) при загальнокомандній – 92%.

Дещо, можливо, можна списати на хвилювання, адже після перерви Зінченко почав грати спокійніше: менше помилявся і краще підключався до атак. Втім, висновок однозначний – Олександр не може занести цей матч собі з актив. Молоді Фоден і Діас значно краще себе показали.

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу, матч-відповідь

Манчестер Сіті – Базель – 1:2 (за сумою двох матчів – 5:2)

Голи: Жезус, 8 – Ельюнуссі, 17, Ланг, 71