УКР РУС

Манчестер Сіті поставив Лестер на місце, нетиповий Гвардіола, а у Зінченка потужна проблема

22 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Федина

Манчестер Сіті приймав Лестер (3:1) в рамках 18-го туру АПЛ. Читайте звіт центрального матчу туру на Футбол 24.

Поєдинок Манчестер Сіті – Лестер розпочався о 19:30 на арені Етіхад Стедіум. Суперники розташувались поруч у турнірній таблиці на третьому і другому місці відповідно, до матчу між ними було лише 4 очки різниці. У попередньому турі підопічні Брендана Роджерса несподівано втратили очки у зустрічі з Норвічем (1:1). Натомість колектив Гвардіоли розбив напівмертвий Арсенал (3:0). Український легіонер Олександр Зінченко розпочав зустріч проти Лестера з лави запасних.

Манчестер Сіті – Лестер – 3:1 – відео голів та огляд матчу

Сіті на правах господарів забрав усю ініціативу до своїх рук. Парад атак підопічних Гвардіоли завершувались неточними ударами, а в одному з епізодів голкіпера гостей Каспера Шмейхеля врятувала стійка. Проте знову спрацювало неписане правило "Не забиваєш ти – забивають Тобі".

Гравці Лестера зуміли скористатись повною зосередженістю суперника на грі попереду і змогли організувати швидку контратаку. Барнс легко пройшов лівим флангом і віддав шедевральний пас на випередження на Варді, який вдало скористався подарунком. Англійський нападник майстерно перекинув Едерсона та відкрив рахунок.

Такий розвиток подій змусив господарів атакувати удвічі інтенсивніше, що швидко принесло свої плоди. Марез отримав м'яч на правому фланзі, самостійно протягнув його ближче до штрафного майданчика та завдав потужного удару. Здавалось, що це легка здобич для Шмейхеля, але круглий по-зрадницьки зрикошетив від захисника "лисів" і залетів у ворота.

Майже одразу Сіті змарнував ще кілька хороших нагод – удар Мареза зі штрафного відправив м'яч в кількох сантиметрах від хрестовини, а гарматний постріл Де Брюйне зумів парирувати Шмейхель. Перед свистком на перерву у гру втрутився арбітр та призначив справедливий пенальті у ворота гостей. Рікарду Перейра зачепив Стерлінга у власному штрафному майданчику. Виконувати 11-метровий взявся Гюндоган та пробив по-ювелірному у правий кут – Шмейхель вгадав напрямок, але постріл був надто точним, 2:1.

Друга половина зустрічі розпочалась значно спокійніше. Господарі продовжили контролювати гру, але вже без надмірного поспіху, адже рахунок їх цілком влаштовував. На зазіхання "містян" збільшити перевагу у рахунку гості відповили гострою контратакою з правого флангу. Цього разу Варді вирішив віддячити Барнсу та прострілив на хавбека, на жаль для "лисиць", Харві не зумів акцентовано пробити з вигідної позиції.

Як і попередньому матчі проти Арсенала, чудову форму продемонстрував Кевін де Брюйне. На 69-й хвилині матчу бельгієць самовіддано увірвався у штрафний майданчик суперника, пошивши кількох захисників у дурні, та прострілив на дальню стійку. Пас виявився настільки ідеальним, що замість Жезуса, такий асист міг би замкнути навіть болбой.

До фінального свистка господарі могли ще мінімум тричі відзначатись, але сприятливий рахунок додавав підопічним Гвардіоли певної байдужості у завершальній стадії атак. Натомість, гравці Лестера просто очікували, коли завершиться ця зустріч, щоб зосередитись на підготовці до наступних матчів з менш іменитими суперниками.

Манчестер Сіті, на який ми заслужили

"Містяни" продемонстрували свою типову найкращу гру. Швидкі позиційні атаки та мастерна індивідуальна робота підопічних Гвардіоли змушували захоплюватись навіть суперника. Господарі завдали 23 удари проти жалюгідних 5-ти пострілах від "лисиць".

Фернандінью, який розпочав зустріч на "чужій" для себе позиції центрального захисника, не перестав бути мозковим центром Сіті. Варто зізнатись, в кількох моментах екс-хавбек Шахтаря ледь не "привіз" гол у свої ворота, але його роботу з першим пасом можна називати взірцевою. Чудовий матч проти своєї колишньої команди провів Ріяд Марез, який часто залякував лівий фланг оборони Лестера своїми соло. Це і дозволило стати алжирцю найкращим гравцем зустрічі за версію авторитетного видання Whoscored.

Окремої відзнаки заслуговує Кевін де Брюйне. Ще минулого року бельгійця вже списували з рахунків через його важку травму. Проте нинішній сезон може стати для Кевіна найкращим у кар'єрі. Дриблінг, швидкість, удар – це лише базові якості, що КдБ зараз демонструє "на максималках".

Чи давно ви бачили Гвардіолу, який самостійно заводить трибуни? Іспанський фахівець розумів, що поєдинок проти Лестера є каталізатором нинішнього рівня Сіті і також можливість зберегти хоч якісь шанси нав'язати Ліверпулю боротьбу за чемпіонство, хоча прірва між командами становить 10 очок + у мерсисайдців матч у запасі. Така емоційність наставника "містян" ніби запевняє, що війна ще не завершилась.

Лестер – без аргументів

Лише лінивий не говорив про геній Брендона Роджерса, який втримує скромний Лестер на другій сходинці АПЛ після 18-ти турів. Відчайдухи навіть дозволяли собі припускати, що лише "лисиці" мають шанс завадити Ліверпулю здобути омріяний титул чемпіонату Англії. Проте матч проти Манчестер Сіті трохи похитнув впевненість таких заяв.

Гості виглядали дуже невпевнено, незважаючи на швидкий гол. Так, Роджерс міг уповати лише на контратаки, але і тих у Лестера було обмаль. А після перерви, коли Сіті перемагав 1:2, гості просто перестали грати. Складалось враження, що вони отримали вказівку програти без ганебного рахунку, і до цієї настанови прислухався лише воротар Каспер Шмейхель. Данець раз по раз рятував команду від погрому. 9 відбитих ударів від гравців Манчестер Сіті за матч – таким реноме небагато голкіперів можуть похизуватись.

Нинішнє друге місце Лестера виглядає дуже туманним. З подібною грою команда має шанс покинути топ-4 вже після насичених двобоїв boxing day. В будь-якому випадку, казкою сезону 2015/16 поки і не пахне.

Зінченко, у нас проблеми!

Бенжамен Менді зараз є основним лівим захисником для схеми Гвардіоли, поки Олександр Зінченко ще набирає форму після травми, але чи повернення українця в основу – це питання лише часу. Французький конкурент Зіни за даними того ж Whoscored був на голову вищий серед усіх захисників на полі. При мінімальних атаках Лестера Бенжамен допомагав своїм колегами розвивати набіги на ворота суперника. Коли гостям всеж вдавалось вибігти у контратаку правим флангом, то Менді діяв холоднокровно і безпомилково.

Так, Зінченко провів повний кубковий матч проти Оксфорд Юнайтед і його сили небезмежні. Але при такій конкуренції в таборі Сіті на позиції лівого захисника – українець повинен викладатись на повну на тренуваннях, щоб саме Менді грав у кубкових матчах, а Олександр отримував гарантоване місце в поєдинках АПЛ та Ліги чемпіонів.