УКР РУС

Манчестер Сіті – Крістал Пелас: Зінченко має серйозну проблему, велике падіння Гвардіоли і неочікуване божевілля

18 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті і Крістал Пелас розійшлися крутою нічиєю (2:2) у 23-му турі АПЛ. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Крістал Пелас на "Футбол 24", стартував о 17:00 за київським часом. Лондонці не програвали 4 тури поспіль, тоді як підопічні Гвардіоли виграли 3 попередні матчі в АПЛ, повернувшись на 2-е місце, та двічі впевнено пройшли далі в кубкових турнірах. У минулому сезоні Сіті сенсаційно поступився звітному суперникові в рідних стінах, але в поточному вже встиг взяти реванш. Команда Ходжсона до звітної зустрічі підходила з кращою обороною (24 пропущені, 4-й результат у лізі), ніж у манчестерців (25).

Манчестер Сіті – Крістал Пелас: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Господарі просто стирали з лиця манчестерської землі команду Ходжсона в перші 15 хвилин. Дуже активно діяв конкурент Зінченка Менді, який неодноразово загострював на лівому фланзі атаки. Де Брюйне зі штрафного влучив у поперечину. Агуеро з кількох метрів не зміг переграти воротаря. Високий пресинг ставав справжнім жахіттям для лондонців, які частенько помилялися перед своїм штрафним. Добре, що в більшості випадків встигали заблокувати удари вже в безпосередній близькості до воріт. Постійне бажання покращити ударну позицію, ще обіграти чи віддати пас підводило Агуеро, Сілв та інших гравців Сіті. А ось у Пелас був лише один цікавий випад за 39 хвилин – Грем Скотт з допомогою VAR вирішив, що контакту Стоунза замало для пенальті.

Та гості реалізували перший же свій кутовий та удар. Маккарті подав справа, екс-захисник Челсі Кехілл, вигравши верх у Стоунза та Фернандінью скинув на дальню стійку, де орендований в Евертона Дженк Тосун забив у своєму дебютному матчі в основі. Ось так 9:1 за ударами перетворилися на парадоксальні 0:1. Де Брйюне з допомогою обманного маневру Канселу знайшов Бернарду Сілву в карному – лише третій сейв голкіпера "орлів". Манчестерці заслужили на мінімальну перевагу в першому таймі (за очікуваними голами 1,29:0.37 до перерви), однак суперник вбивчо використав свій єдиний шанс до перерви.

Тосун міг і хет-трик оформлювати. Спочатку турецький форвард випередив Едерсона, який бозна-куди вилетів з воріт, але дещо погарячкував і дав привід Фернандінью впасти – гол скасували. А вже у другій половині Дженк ідеально спіймав дальній пас Заха і потужно пробив. Тут уже Едерсон виручив. У відповідь Бернарду Сілва та Стерлінг з ближньої дистанції не змогли переправити снаряд у ціль. Затяжна атака з флангу на фланг, і Рідевалд прикро помиляється, вважає головний арбітр. Захисник гостей вибивав круглого ногою, після чого м'яч зрикошетив йому в руку. Однак VAR переглянув рішення і скасував призначення пенальті.

Менді розпочав гольову атаку на 83-й. Жезус підхопив у штрафному, а Кун Агуеро у красивому стрибку замкнув м'яку подачу. Ман Сіті зрівняв і побіг виривати більш ніж заслужені 3 очки. На 87-й Менді доводить, чому грає він, а не Зіна. Класний навіс з лівого флангу ідеально замкнув Агуеро. Французький захисник, до слова, створив 4 гольові моменти. У звітному матчі більше тільки в Де Брюйне (6). І все ж "орли" літають високо. Рідкісний в останні хвилини політ завершився швидкісним проходом Заха і пасом, який так необачно поспішив замкнути у власні ворота колишній хавбек донецького Шахтаря Фернандінью. Оце так драма на 90-й!

Сіті відпускає Ліверпуль на 13 очок (плюс 2 матчі в запасі для команди Клоппа), але наразі залишається другим. Крістал Пелас набирає 30 балів і перебуває на 4-очковій відстані від 5-го місця.

Пеп – все тривожніше, адже Реал близько

Манчестер Сіті втратив хватку. За останні 9 домашніх матчів команда Гвардіоли пропускала першою аж 6 разів. Стільки ж це траплялося за перші 60 матчів ери іспанського тренера, тобто маємо вражаюче падіння надійності та впевненості. Господарі награли на комфортну перемогу, але замість цього, вже оформивши пізній камбек на 2:1, віддали супернику очки безжально легко. Пеп випустив Родрі вбити гру на фініші, та це не врятувало від чергового провалу в обороні, а саме іспанець дозволив Маккарті вивести м'яч на хід Заха. Так, Сіті створив моментів на всі 3 голи, а суперник ледь-ледь – на 1. Однак його вже ніхто не боїться.

На свій 49-й день народження іспанський наставник отримав чергове відро холодної води. Коли здавалося, що хоча б проблему з контратаками суперника вирішено, вони пропустили безглуздий другий гол. Заха просто і банально протягнув м'яч, його супроводжувала тісна опіка (як і в моменті гольового скидання Кехілла), все – нібито як книжка пише. Аж тут "орлам" вдалося забити так легко, ніби це вони фаворити і претенденти на море трофеїв. Ферна допоміг чужим, залишаючи відкритими питання центральних захисників. Стоунз, зрештою, зіграв не менш безпорадно в гольових епізодах. А зовсім близько Реал і 1/8 Ліги чемпіонів...

Крістал Пелас не загубився б в УПЛ

За винятком кількох індивідуально сильних виконавців, це дуже проста команда, яка не соромиться грати в цілком собі робітничо-селянський футбол, який дає результат. Ніхто у складі лондонців не віддав більше пасів за... воротаря. Вісенте Гуаїта прямо плеймейкер якийсь, якби не відсоток точності (лише 40%). Десь поруч лише опорник гостей Шейк Куяте (44%). В іншого сьогоднішнього воротаря Едерсона було 85%. Іспанський воротар Крістал Пелас виконав неймовірні 36 дальніх передач, з яких лише 12 знайшли адресат. Найближчий переслідувач Ілкай Гюндоган відстав більш ніж у два рази (8 з 15).

І голи вони забивають відповідні. Там двічі виграли повітря, там змусили суперника підставити "ключку". Фізично потужна, швидка, виконує купу дальніх пасів на удачу. Що з того, що в Сіті навіть відсоток лонгболлів вдвічі кращий, якщо парочка таких передач зробила нині результат на рівному місці. Хоча є і відмінність. Височенний виконавський клас вінгерів, вдало підібраний, індивідуально сильний новачок для підсилення атаки: Заха, Тосун та Айю стали лідерами матчу за обведеннями – 13 спроб дриблінгу на всіх пройшли, лише 5 провалилися. Утім, і вони в цей день більше билися, боролися і терпіли, ніж креативили.

Канселу грає роль Зінченка, а конкурент українця сяє в атаці

"Олекс не може давати ту ширину, глибину і різноманітність атак, яку дає Менді. У нього зовсім інші переваги. Бенжамен має цю особливу якість у нашій команді, якої нема більше ні в кого", – такими словами Гвардіола коментував у минулому році гру французького захисника, коли той нарешті повністю відновився. У суботу ми побачили справжнього лівого латераля. За оцінками Whoscored конкурент українця отримав третій найкращий бал після Тосуна та Де Брюйне (7,9) Sofascore вивів його у віце-лідери (7,8), також віддавши перше місце Кевіну.

Менді не грає в центрі чи напівфланзі, як Зінченко. Цю роль досить непогано, до речі, сьогодні приміряв на себе правий оборонець Канселу. Француз виступає саме гравцем, заточеним під флангову гру, велику кількість прострілів. І схоже, що Гвардіола так і даватиме тепер півзахиснику збірної України шанси лише в кубкових турнірах, та й то не в усіх (останнє манчестерське дербі, як пам'ятаємо, Зіна провів разом з фанатами і коханою). Ще один, на жаль, зовсім не єдиний пункт тривоги для нас і штабу Андрія Шевченка перед Євро-2020. Хоча, може, свіжішими і злішими будемо?