УКР РУС

Ман Сіті – Астон Вілла: Зінченко мчить по золото – українець на межі асисту та пенальті, або Новий Мессі для Гвардіоли

21 січня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті та Астон Вілла (2:0) зустрілися у перенесеній грі 1 туру чемпіонату Англії. Результат та огляд матчу читайте на "Футбол 24". Олександр Зінченко опинився в запасі вперше за 4 тури АПЛ, але вийшов на заміну ще в 1 таймі.

Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Астон Вілла на "Футбол 24", стартував о 20:00. Довжелезна серія з 11 домашніх поєдинків Прем'єр-ліги поспіль, в яких "містяни" перемагали вілланів, стартувала ще у 2007 році. Відразу 7 з цих ігор завершувалися розгромами. Зараз ситуація для бірмінгемців не менш складна: команда Діна Сміта щойно відновила тренування після спалаху коронавірусу, через який пропустила ще 2 тури. Водночас Зінченко і компанія у разі перемоги отримували шанс вийти на 1 місце до матчу МЮ. Команда Гвардіоли демонструвала вражаючу серію: 8 перемог поспіль в усіх турнірах, із загальною різницею 20:2. Вдома манчестерці взагалі пропустили лише 1 м'яч (від Вест Бромвіча, та й той автогол) за останні 8 поєдинків. Натомість гості не вигравали вже тричі в усіх турнірах, зігравши тільки раз внічию.

Манчестер Сіті – Астон Вілла: онлайн-трансляція матчу АПЛ – Зінченко перервав серію

Господарі передбачувано активно розпочали. Автор дубля в попередньому турі, захисник Стоунз міг відзначитися уже на 4 хвилині, добиваючи після Бернарду Сілви. Два поспіль удари з меж воротарського дивом не знайшли дорогу до сітки. Віллани активно і доволі перспективно контратакували, але Діаш і компанія вичищали все у своєму штрафному. Вокер травмувався у боротьбі з Грілішем на дощовому газоні. Кайл почав шкутильгати, але спробував повернутися у гру. Зінченко, утім, все ж вийшов на заміну на 28 хвилині. Відтак Канселу перемістився праворуч, а українець повернувся на позицію лівого захисника, хоча Гвардіола задумував відпочинок для Сашка, а на лаві запасних був ще Менді.

Команда Діна Сміта підтверджувала статус 2 найкращої оборони АПЛ 2020/21. Віллани пропустили 16 голів, менше лише в Ман Сіті (13). Не дивно, що в перші 35 хвилин ми побачили лише 2 влучання у площину воріт, ті самі від Стоунза та Бернарду на старті зустрічі після стандарту. Показник очікуваних голів ніби й крутий (1,7 на 0,06), але 1,24 xG прийшли в одній згаданій атаці. Непоганими можна вважати шанси Фодена, Стерлінга та Родрі, однак на роль 100-відсоткових вони не тягнуть. А тим часом найкреативніший півзахисник Прем'єр-ліги Гріліш встиг створити 2 моменти – стільки ж, скільки в бельгійського КДБ, але за значно скромніше володіння м'ячем.

Бірмінгемці прокинулися ближче до кінця першої половини. Барклі пройшов майже до штрафного і непогано пробив у руки Едерсону. Уже в компенсований час Де Брюйне виклав не пас, а цукерочку на вишуканому блюдечці з порцеляни. Кевін не приховував свого розчарування, коли Фоден влучив у захисника з кількох метрів. З 15 ударів за перший тайм лише 4 у площину воріт. Дивовижний порятунок Мартінеса і не менш крутий блок оборони Вілли. Нулі на табло, але достатньо живенька весела гра на швидкостях.

І знову Де Брюйне виклав ідеальну передачу на хід. Канселу увірвався на розстрільну дистанцію, однак поцілив у поперечину. Гюндоган також випробував свій пристойний удар – вище. Траоре втік у контратаку від напрочуд схожих хлопців. Спочатку Де Брюйне послизнувся, а потім Зінченко дав себе обіграти. Утім удар Бернара розминувся з воротами. На 58-й Де Брюйне несподівано попросив заміну. Вийшов Жезус. Астон Вілла почала активніше викочуватися в контри, а Сіті трохи загравався. Зінченко блискучим дальнім пасом на хід вивів Фодена у штрафний, але Філ втратив нагоду для удару, замість цього віддавши пас в нікуди.

Серія дуже небезпечних ударів Астон Вілли. То Едерсон, то Зінченко, то Стоунз блокують. Гості просять пенальті за нібито гру рукою українця, але все в рамках правил. Дивовижним чином Гюндоган не влучає з кількох поспіль спроб у межах воротарського, а Діаш не може добити вже лежачого Мартінеса. Стерлінг, якому дісталася капітанська пов'язка, також сходить за поля. Виходить Марез. Вимушена заміна й у гостей. Замість захисника Таргета вийшов Ніл Тейлор. Міг забити 19-річний Джейкоб Ремзі, який чекав пас Воткінса на дальній стійці – Діаш дивом вибив так, щоб ще й не влучити у свої ворота.

Скільки ж разів снаряд стрибає то перед одним кутом воріт Мартінеса, то перед іншим. Неймовірно, як ці нулі на табло досі тримаються. Бернарду Сілва зірвав паритет за 11 хвилин до фінішу. Португалець, в якого послідовно вірив Гвардіола таки віддячив! Мартінес невдало вибив у поле, Бернарду підхопив, Родрі розібрався і віддав гольовий пас на розкішний удар з лінії штрафного. Лише 36 постріл у матчі (25 Сіті) став результативним. Наставник Астон Вілли отримує червону картку за протести. Справді, таке враження, що іспанський опорник виходив з офсайду, коли відібрав у суперника. Були підстави скасувати взяття воріт.

Гюндоган з пенальті подвоїв перевагу за гру виставленою рукою Кеша. Ман Сіті не без питань до суддівства виходить в лідери АПЛ, набираючи 38 очок! Утім Манчестер Юнайтед може повернути 1 місце, якщо обіграє Фулхем у Лондоні, хоча у "червоних дияволів" тоді буде на матч більше. Астон Вілла залишається на 11 сходинці.

Зінченко від лави запасних до потенційного асисту за якусь годину

Олександр не зіграв якийсь видатний матч, але нижче певного рівня не впав. Прекрасна взаємодія з Фоденом знову наблизила до гольового пасу. В кубковому матчі проти МЮ асист у Зіни відібрав офсайд. Цього разу сам Філ побоявся Мартінеса, який весь матч виглядав незворушною стіною. Міг Олександр і пенальті привезти, але зробив усе, як треба – заблокував удар впритул без застосування рук, які були так близько, що віллани вимагали вказати на позначку.

Не обійшлося без дрібних помилок, але загалом вистояв проти швидких вінгерів супеника і не виглядав зайвим елементом у напрочуд надійній обороні Сіті, яка видає сухі матчі з непристойно частотою. МЮ виграв і посунув їх на 2 місце, але це до того моменту, поки команда Гвардіоли не зіграє свій перенесений матч. Та й календар у "містян" казковий – мабуть, найлегший на найближчі тури серед усіх претендентів на найвищі нагороди.

Фоден перевершує Мессі

Гвардіола якось сказав, що не відпустить тоді ще глухого резервіста на ім'я Філ навіть за 500 мільйонів євро, адже талант англійського вінгера нічим не поступається великому Лео з Барселони. Цього вечора Фоден став наймолодшим гравцем, який під орудою Пепа взяв пряму участь у 10 ударних атаках за 1 матч чемпіонату, перевершивши Мессі. Вихованець Сіті створив 6 моментів сам, а ще 5 разів завершував атаки ударами. Випалив правий фланг суперника, вдвічі перевершивши найгостріших гравців сезону (Гріліша та Де Брюйне) за кількістю передач під удар.

Цікавий момент з цими манчестерцями: таке враження, що з кожною новою втратою незамінного лідера вони стають ще грізнішими. Проблеми Ляпорта та Аке породили зв'язку "безсмертних" центрбеків/снайперів Стоунз/Діаш. Відсутність Агуеро та Жезуса дала змогу перебудувати команду в атаці так, що суперники весь матч не мають спокою навіть від опорників і центральних захисників. Після травми Де Брюйне Сіті зіграв легше, яскравіше та швидше. Та й загалом нинішня атакувальна гра не була настільки залежною від зусиль Кевіна, повне виснаження якого відчувається вже не перший матч.

Астон Вілла – такий собі другий Лідс з кращою організацією

Не шукайте дві найбільш феєричні команди сезону серед представників топ-6. Колективи Б'єлси та Сміта майже завжди видають спектаклі, де 30-40 ударів уже нікого не дивують. Лишень один матч у поточному сезоні АПЛ вмістив більшу кількість пострілів, ніж звітний на Етіхаді (39): МЮ – Лідс (43). Та якщо "павичі" своєю безрозсудністю в атаці іноді просто "забивають" на оборону, то Вілла, яка пропускає вдвічі менше голів, показує кращий баланс. За різними версіями підрахунку xG Сіті розніс бірмінгемців з розгромним рахунком. Однак забий хтось із гостей першим, вони спокійно могли б вивезти з Манчестера 3 очки, як це було на полях Лестера, Арсенала чи Вулверхемптона.

Можливо, трохи не вистачило фізики після перенесеної ковідної паузи. Занадто глибоко сіли. Але свої моменти гості створили – блискуча гра Діаша та Едерсона завадила реалізувати. Гріліш традиційно роздавав під удари (третій найкращий у матчі), вигравав чимало єдиноборств і добряче повозив то Вокера, то Канселу. На фланзі Джек зазвичай гостріший, ніж у центрі, а проти слабших команд типу Ньюкасла може вистрілити новим шоу. Перемога в одній із перенесених ігор дозволит бірмінгемцям випередити Челсі, а подальший календар провокує на новий ривок після серії невдач. У будь-якому разі Астон Вілла прямо зараз – чемпіони із поразок у гідному та ефектному стилі на 3 результати.