УКР РУС

Манчестер отримав чемпіона. Підсумки 32 туру АПЛ

9 квітня 2013 Читать на русском

Перервавши суперсерію "дияволів", команда Роберто Манчіні здобула хоча б якусь сатисфакцію за провальний сезон.

Форма "МЮ" вже давно викликає у прихильників цієї команди певні побоювання. Поразку у двоматчевому протистоянні з "Реалом" ще можна було зрозуміти - команда Моура "на ходу", та й до арбітражу були суттєві претензії. А ось виліт від "Челсі" в Кубку Англії, непереконлива гра Руні, тривала безгольова серія ван Персі, розслабленість через відчутний гандикап у турнірній таблиці - насторожували. Граючи з посередніми суперниками у чемпіонаті, суттєвих траблів вдавалося уникати завдяки банальній перевазі в класі. Але вмотивований бажанням помсти "Ман Сіті" - це вам не "Норвіч" чи "Редінг".

Відтак, блискуча серія "дияволів", яка налічувала 18 матчів без поразок і сім перемог поспіль, впала під рішучими ударами Мілнера, Агуеро, Тевеса і Ко. А що "МЮ"? Знову невдалі дії Руні, вчергове "суха" гра ван Персі. Цікаво, що вдруге поспіль "червоні" забили з допомогою суперників, які зрізали м'яч у свої ворота після ударів Робіна. Тобто, в відсутності користі для своєї команди голландця не звинуватиш. І все ж це не той ван Персі, до якого всі звикли упродовж попередніх сезонів, - форвард не забиває вже п'ять матчів чемпіонату поспіль!

Назагал, окрім здобуття уявного титулу чемпіонів Манчестера і морального задоволення "містян" (наскільки воно можливе на фоні провального сезону), цей поєдинок не мав особливого значення для чемпіонату. Відрив "МЮ" від другого місця хоча й скоротився, проте залишається дуже відчутним. Позиціям "Сіті" на другій сходинці також нічого не загрожує. Обом клубам залишається спокійно дограти першість, вже відтепер думаючи про наступний сезон. У Манчіні, щоправда, ще є дуже непогані шанси на Кубок Англії. Для цього потрібно пройти "Челсі", а там, у фіналі, з "Віганом" чи "Міллуолом" мільйонери якось та й впораються.

Значно цікавіше стежити за боротьбою трьох лондонських клубів, які претендують на дві путівки в Лігу чемпіонів. Станом на сьогодні дещо кращі шанси в "Арсенала" і "Челсі", але ми ж знаємо, наскільки швидко змінюється розташування сил в англійській першості! І все ж "шпори" зараз у цьому тріо - найбільш слабка ланка. Без обох флангових моторчиків - Бейла і Леннона, а також універсальнішого, аніж Адебайор, Джермейна Дефо "шпори" заледве врятували нічию в матчі проти "Евертона". Вже в наступному турі команді Боаша грати на "Стемфорд Брідж", і зайве казати, що означатиме для "півників" поразка від прямого конкурента.

Щодо "аристократів", то вони не за рахунком, а по грі впевнено переграли борця за виживання - "Сандерленд", зіпсувавши дебют Паоло Ді Каніо. І хоча в першому таймі підопічні Бенітеса ще відчували певні проблеми при завершенні атак, до всього ще й ускладнивши собі становище автоголом Аспілікуети. Проте після перерви дався взнаки все той же згаданий вище клас.

Дітмар Хаманн, відомий в минулому футболіст "Ліверпуля", а зараз - футбольний експерт, може продовжувати насолоджуватись грою "Арсеналу". Третя поспіль перемога далася "гармашам" доволі непросто "завдяки" Мертезакеру, який "компенсував" свою вайлуватість фолом останньої надії. Та все ж хлопці Венгера втримали переможний рахунок - постарався Фабіанскі, який впевненою грою засадив Щесни на "банку", а також Томаш Росіцкі. Яка ж прекрасна гра у чеха, коли він оговтується від чергового "етапування" в лазарет!

Аналогічна серія перемог - у феноменального "Саутгемптона", який, схоже, може забути про те, що таке боротьба за виживання. Принциповий матч проти "Редінга" вкотре впевнив у хорошій ігровій та психологічній формі "святих". Натомість "Редінгу" вже зараз можемо сказати "гуд бай" - ну не заслуговує ця команда на ще один сезон в еліті! Сьома поразка поспіль, відсутність злагодженого порозуміння на полі - кілька переможних січневих камбеків стали лебединою піснею "роялістів". Звісно, теоретичні шанси на порятунок ще залишаються, та про це можна було б міркувати, якби на своєму посту залишався Браян Макдермот. А ось новачку Адкінсу залишається хіба що готувати команду до нового сезону в Чемпіоншипі.

Сході "перспективи" - у КПР. У неділю на "Лофтус Роуд" розгорнулася головна драма туру: десять "рейнджерів" були за якусь хвилину до подвигу, повівши в рахунку проти "Вігана", та шедевральний удар Мелоні влучив "спартанцям" Реднаппа у самісіньке серце. Ось тепер, після такого емоційного надлому, вже не віриться, що КПР знайде у собі сили на щонайменше чотири перемоги. Натомість "Віган" і неймовірна "Вілла" продовжують боротися за виживання. Бірмінгемці наприкінці поєдинку оформили блискучу перемогу над "Стоком", який тепер також змушений змагатися за збереження прописки. "Норвіч", "Сток", "Вілла", "Сандерленд", "Віган" - комусь одному з цього квінтету випаде соломинка, коротша від інших.

Золоті слова вікенду

Роберто Манчіні, головний тренер "Ман Сіті": 15, 12, 18 очок відставання від "Юнайтед" - це нічого не змінює.

Глен Джонсон, захисник "Ліверпуля": Роджерс прагне повернути нас у топ-четвірку, але він не вимагав зробити це в перший його сезон. Якщо ми досягнули прогресу у порівнянні з попереднім сезоном, отже, ми рухаємося в правильному напрямку.

Алекс Фергюсон, наставник "МЮ": Нікому не подобається програвати у дербі, але в нас усе гаразд.

Харрі Реднапп, головний тренер КПР: Команда продемонструвала фантастичний характер і навіть стрибнула вище голови. Але, на жаль, дуже важко боротися за виживання упродовж всього сезону.

Паоло Ді Каніо, наставник "Сандерленда": Раніше мої команди грали лише на перемогу. Зараз я також прагну перемагати, але стратегія дещо інша, коли у вас немає м'яча. Зрештою, я вважаю себе хорошим менеджером, тож сподіваюсь вирішити цю проблему.

Резюме туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Ман Сіті" (75,498 глядачів)
Найгірша відвідуваність: КПР - "Віган" (16,658 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Сандерленд" - 2:1, "Ньюкасл" - "Фулхем" - 1:0
Найбільша виїзна перемога: "Сток Сіті" - "Астон Вілла" - 1:3
Вольові перемоги: 1 ("Челсі")
Голепад: 4 м'ячі ("Норвіч" - "Суонсі" - 2:2, "Сток Сіті" - "Астон Вілла" - 1:3, "Тоттенхем" - "Евертон" - 2:2)
Кількість м'ячів: 26
Середня результативність: 2,6

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (30 тур, 75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 44 (найбільше: "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Ман Сіті", "Тоттенхем", "Арсенал", "Редінг", "Челсі" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 893
Середня результативність: 2,83

Серії

Безпрограшна: "Евертон", "Саутгемптон" - по 4 матчі
Нічийна: -
Без перемог: "Сандерленд" - 9
Переможна: "Арсенал", "Саутгемптон" - по 3
Серія поразок: "Редінг" - 7

У конкурсі прогнозів автор цих рядків зазнав нищівної поразки від Олександра Панасюка - 4:9. Тепер загальний баланс такий: +13=2-8, 172:149 на користь "Футболу 24". Прогнози на 33 тур АПЛ чекаю від Вас ТУТ.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87